Registeren Inloggen

Ouderenoplichting: duizenden euro’s kwijt, politie doet niks

Jaarlijks worden minstens 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Een vriend of familielid besteelt hen en plukt hen kaal. Een groeiend probleem, maar de politie doet niets met aangiftes. Daar moet verandering in komen, stellen advocaten en de VVD.

Enorm veel slachtoffers

Ouderen die bot vangen als ze aangifte doen van financiële criminaliteit, hoe groot is dat probleem? Dit weten we niet precies. ‘Door schaamte melden mensen die dit overkomt zich niet’, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.  De ouderenorganisatie krijgt hier vaker meldingen over. ‘Ik durf te zeggen dat het probleem enorm is. De slachtoffers die Meldpunt toont, zijn slechts het topje van een ijsberg.’

87.000 euro kwijt

Vanderkaa doelt op de oudere dame (88), die haar geldzaken overdraagt aan haar zoon en vervolgens ontdekt dat hij 87.000 euro wegsluist. Een aangifte wegens verduistering wordt wel opgenomen, maar niet verder opgepakt. Volgens politie en justitie is er geen sprake van een strafrechtelijk delict. Dat geldt ook voor het echtpaar van 80 en 77 jaar dat via telefoon en internet compleet financieel wordt uitgekleed door Engelstalige oplichters. Van de schade van uiteindelijk 85.000 euro, mag het stel niet eens aangifte komen doen.

Politie doet niets

Ook advocaat Rachid Tamourt signaleert dat de politie oudere slachtoffers van financiële criminaliteit te makkelijk met een kluitje in het riet stuurt. ‘Er lijkt ontmoedigingsbeleid achter te zitten. Ik ben nu al achttien jaar advocaat, maar het is overal. Oplichtingszaken of gevallen van financieel misbruik zijn vaak lastige en tijdrovende dossiers. Maar dat is geen reden om een aangifte niet op te nemen of een verdachte niet te vervolgen.’

Celstraf

Tamourt, advocaat in Friesland, heeft ervaring met ouderencriminaliteit. Zo stond hij een neef bij van een dame op leeftijd, die was kaalgeplukt door haar eigen dochter en schoonzoon. Het stel had de vrouw zo’n 140.000 euro afgetroggeld, de opbrengst van de verkoop van haar woning. Ze werden daarvoor veroordeeld tot celstraffen. Terwijl ook dat bepaald geen makkelijke zaak was om rond te krijgen. Meldpunt besteedde daar eerder uitgebreid aandacht aan, bekijk de video op deze pagina.

Wat kan ik doen als politie niks doet?

Bent u ook opgelicht en doet de politie niets met uw aangifte? Dit kunt u doen om te zorgen dat de politie toch aan het werk gaat.

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Er moet toch wat aan gedaan worden aan dit soort praktijken.Ik ben samen met andere broer en zus een rechtzaak begonnen .Er is ruim 40.000 weg van mijn ouders hun rekeningen. Mijn broer deed de financien nadat mijn vader was overleden , er werd kort daarna al ruim 7 duizend euro overgemaakt naar mijn broer zijn rekening. Aan de lopende band werden er grote bedragen naar zijn rekening overgemaakt.Zonder enige goede verklaring. Ik geloof in gerechtigheid en Karma….

      Beste Sunshine59,

      Mijn zus tevens testamentair executeur, heeft vanaf 2000 tot Januari 2014 de administratie gedaan van onze tante van 90 die op 7 januari 2014 is overleden.In de statenbijbel van Tante die ik in 2012 kreeg van haar vond ik een Rabobank afschrift met daarop ruim €128.000.Ben op onderzoek uitgegaan na overlijden wat bleek ruim €400.000 van haar rekening overgeschreven naar zus haar rekening en ruim €78.000 euro aan juwelen verdwenen bij de notaris tijdens verdeling stond er nog €8500 op tante haar rekening. 4x aangifte gedaan bij Politie Gelderland zuid te Tiel 4 x afgewezen artikel12 procedure afgewezen,29 januari 2014 civiele procedure gestart inmiddels februari 2020 de zaak is in hoger beroep al 3x aangehouden reden drukte bij het hof.Ongelooflijk wederom aangehouden tot eind April.Gerechtigheid zal er komen!