Registeren Inloggen

Politie waarschuwt voor nieuwe babbeltruc: ”We vragen niet naar sieraden”

Wordt u gebeld door een politieagent? Dan vraagt deze u niet naar (de waarde van) uw kostbaarheden. Zo waarschuwt de politie na meldingen van ouderen die te maken krijgen met criminelen die zich voordoen als agenten. 

Oplichters die zich voordoen als politie

De politie heeft in augustus 2023 meerdere meldingen ontvangen over oplichters die zich bezighouden met een nieuwe babbeltruc. De criminelen doen zich voor als agenten. In verschillende regio’s in Gelderland nemen de nepagenten telefonisch contact op met ouderen, om hun daarna contant geld, sieraden en andere waardevolle spullen afhandig te maken.

Waar zijn de oplichters tot nu toe actief?

De oplichters zijn actief in de regio’s Beuningen, Ede en Heelsum. Ze stellen zich met een smoes voor als politieagenten en noemen de naam en het adres van de slachtoffers. “Vervolgens vragen ze of de slachtoffers contant geld of sieraden in huis hebben en informeren ze naar de waarde hiervan. Ze doen alsof ze deze persoonlijk komen ophalen,” zo meldt de politie.

Politie vraagt niet telefonisch om dit soort informatie

De politie benadrukt nooit telefonisch om dit soort informatie te vragen. Krijgt u te maken met een soortgelijk telefoontje? Ga dan niet in op de vragen, maar hang direct op en neem contact op met de politie via 0900-8844.

Meer babbeltrucs

Oplichters gebruiken vaker babbeltrucs om waardevolle spullen afhandig te maken. De smoezen kunnen variëren van het controleren van uw rookmelders, tot het vragen of een kind even bij u naar de wc mag. Meldpunt bericht regelmatig over veelgebruikte babbeltrucs en hoe u deze kunt herkennen. Wilt u hier meer over weten? In dit artikel kunt u lezen hoe u voorkomt dat u in een babbeltruc trapt.

Zo herkent u een babbeltruc en voorkomt u oplichting

(Bron: Politie, ANP, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie