Registeren Inloggen

Snel loodgieter nodig? Pas op voor oplichters

Is uw wc verstopt of heeft u een lekkage in de badkamer? Kies dan niet de eerste de beste loodgieter uit die u kunt vinden. Veel loodgieters zijn niet duidelijk over hun tarieven en presenteren achteraf een torenhoge rekening.

Onbetrouwbaar

De Consumentenbond krijgt steeds meer klachten binnen over onbetrouwbare loodgieters. De meldingen gaan meestal over te hoge prijzen, slechte communicatie en het niet willen verstrekken van tarieven. Zo meldt een van de klagers dat ze €1426 moest betalen om haar gootsteen te ontstoppen.

Hoe werkt het?

Als de wc verstopt zit of een leiding is geknapt, dan heeft iemand direct een loodgieter nodig. Even rustig zoeken en vergelijken lukt meestal niet. Van deze ‘stress’ maken onbetrouwbare loodgieters gebruik. Ze zijn vooraf niet duidelijk over de kosten, en rekenen achteraf enorme bedragen. De Consumentenbond belde 70 loodgietersbedrijven. Ruim de helft gaf geen tariefinformatie.

Duurder via Google

Bovendien komt iemand die op Google naar een loodgieter zoekt, vaak niet bij een loodgieter terecht maar bij een bemiddelingsbedrijf. Zulke bedrijven betalen Google om hoog in de zoekresultaten te verschijnen. Zo krijgen zij veel klanten binnen. De opdrachten die binnen komen verkopen ze aan een loodgieter. De loodgieter betaalt dus om een klus aan te nemen. Deze kosten neemt hij mee in het eindtarief voor zijn klus. Kortom: u betaalt de kosten van een bemiddelingsbedrijf én van een loodgieter. Daardoor schieten de prijzen snel omhoog.

Klachten over deze bedrijven

De klachten die de Consumentenbond ontvangt gaan vaak over de volgende bedrijven:

  • Ontstoppings-service24
  • Wander
  • Ontstoppings R-ss
  • 24/7
  • Erkende-loodgieter
  • De-Jong-Ontstopping

Zo vindt u een betrouwbare loodgieter

Advertenties die hoog in Google staan, de bemiddelingsbureaus, kunt u het beste ontwijken. Zoek in plaats daarvan een lokaal bedrijf op. Vraag vrienden, kennissen of buren of zij een goede loodgieter kennen. Lukt dat niet, bekijk dan de zoekresultaten die lager in Google staan of zoek via Google Maps naar een loodgieter in de buurt. Via Google Maps kunt u ook recensies lezen. Bedrijf gevonden? Voer de naam in bij Google met het woord ‘klacht’ en controleer de resultaten.

Bel verschillende loodgieters en vergelijk de prijzen. Bespreek vooraf alle kosten. Denk aan voorrijkosten, materiaalkosten, uurtarief, en eventuele toeslagen omdat het avond is of weekend. Als het kan, maak dan een afspraak tijdens kantooruren, dit scheelt vaak in de prijs.

Kies voor een lid van branchevereniging Techniek Nederland. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat deze loodgieters vaak wel duidelijk zijn over hun tarieven. Sommige loodgieters gebruiken nog de oude naam van de branchevereniging, namelijk Uneto-VNI.

Welk tarief is normaal?

Volgens de Consumentenbond kost een ontstoppingsklus van maximaal een half uur gemiddeld 120 euro. De tarieven verschillen echter sterk. ’s Avonds en op zaterdag is een toeslag van 50 procent normaal. Op zondag, feestdagen en ’s nachts geldt vaak een toeslag van 100 procent.

Pas ook op voor slotenmakers

Niet alleen loodgieters lichten de boel op, ook slotenmakers zijn niet altijd te vertrouwen. Lees hier hoe slotenmakers een demente man van 89 dwingen om 1800 euro over te maken. Of bekijk onze tips over hoe u een slotenmaker kunt vinden die wél betrouwbaar is.

Geef een reactie