Registeren Inloggen

Voorkom misleiding door malafide rioolontstoppers

Dagelijks worden consumenten gedupeerd door malafide rioolontstoppers. Dat zijn werklieden die een verstopte afvoer komen repareren, maar daar torenhoge prijzen voor rekenen. Het is een hardnekkig probleem dat niet uit te roeien lijkt. In dit artikel geven wij u tips om misleiding te voorkomen. 

Voorkom het gebruik van Google

Malafide rioolontstoppers adverteren op Google. Voorkom dat u Google nodig heeft en ga na het lezen van dit artikel direct op zoek naar een betrouwbare loodgieter bij u in de buurt. Deze vindt u door advies te vragen aan vrienden en familie, reviews te lezen of de site van de brancheorganisatie Techniek Nederland te raadplegen. Zij hebben een lijst van erkende ontstoppingsbedrijven. Heeft u een betrouwbare partij gevonden, sla dan direct het telefoonnummer op of zet deze in uw adressenboek. Zodra de nood aan de man is, weet u zeker dat een betrouwbare vakman de verstopping verhelpt.

Is het echt spoed?

Malafide partijen maken misbruik van het feit dat u stress heeft. Vraag uzelf daarom altijd af of uw spoed echt spoed is. Kunt u zichzelf redden tot de volgende dag? Dan is het geen spoed. U kunt rustig op zoek naar een betrouwbare partij die tijdens kantooruren werkt.

Stel vooraf vragen

Heeft u geen telefoonnummer van een betrouwbare vakman bij de hand? Vermijd op Google de gesponsorde berichten. Dit zijn de websites die bij een zoekactie als eerste verschijnen. En stel bij het bellen naar een ontstoppingsbedrijf de juiste vragen. Een vakman moet altijd een inschatting kunnen maken van de prijs. Spreek ook altijd af dat de loodgieter u direct op de hoogte stelt als hij denkt dat de klus duurder wordt. Malafide partijen rekenen bij het ontstoppen vaak spiraalkosten of veerkosten per meter. Zegt uw loodgieter ook zo te werken, dan kunt u het gesprek beëindigen. Een betrouwbare vakman werkt namelijk niet zo.

Gedupeerd door malafide rioolontstoppers? Meldt het!

Bent u gedupeerd? Rapporteer bij Google dan de desbetreffende website. Dat doet u door op de zoekpagina van Google op de 3 puntjes naast de desbetreffende advertentie te klikken. Klik daarna op ‘Advertentie blokkeren.’ Google kan hierop actie ondernemen en de website verwijderen.

Meld uw verhaal ook bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder in Nederland. Ook zij kunnen een onderzoek starten naar het desbetreffende bedrijf en deze eventueel beboeten.

Recht op geld terug

Heeft u een rechtsbijstandsverzekeraar dan kunt u daar contact mee opnemen. Soms helpt het al als een jurist een stevige brief naar het desbetreffende bedrijf stuurt. Ook een gang naar de rechter werkt. Inmiddels zijn er meerdere uitspraken geweest waarin de kantonrechter de consument gelijk gaf en het bedrijf het betaalde bedrag terug moest geven.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Meldpunt op 3 november 2023.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Techniek Nederland loopt zelf ook niet goed. Als je vraagt om loodgieter dan krijg je elektrotechniek, wasmachine leveranciers.

  Mijn reactie is geheel andere probleem nl:
  Ik kan u site al maanden niet meer geheel openen , i..v.m bij openen uw site verschijnt er onderaan een bericht nl. Cookies op de website van omroep Max. Geef toestemming!
  Ik geef toestemming [alles opslaan ] in het groene vakje !
  Echter komt steeds weer terug , krijg dat niet weg !! waardoor ik uw bericht[ten] niet kan lezen etc.

  Kan u mij helpen ??
  In afwachting , Marinus van Zwam r.v.zwam@gmail.com