Registeren Inloggen

AOW te laag na scheiding van tafel en bed, kan Rogier iets doen?

Sommige AOW-gerechtigden zijn op papier getrouwd, maar leven in de praktijk al jaren gescheiden van elkaar. Zij ontvangen een AOW voor alleenstaanden, totdat de SVB langs komt. Die stelt de AOW bij naar die voor samenwonenden, zo’n 400 euro per maand minder. Waarom? En kan MAX Ombudsman iets voor deze stellen betekenen?

Samen kleinkinderen bezoeken mag niet

“De reden dat de SVB een aanpassing doorvoert is als volgt. De ex-echtelieden leefden volgens heb nog alsof ze gehuwd waren, ook al woonden ze ver bij elkaar vandaan. Het feit dat ze nog weleens samen de kleinkinderen bezochten, of naar elkaar om zouden kijken geval van medische nood, was voor de SVB reden om de AOW voortaan te gaan korten. Alle ex-echtelieden bleven achter met de indruk dat ze beter ook op papier hadden kunnen scheiden.

‘Die ervaring heb ik ook’

De heer Terpstra las het verhaal, en belde ons meteen. Hij maakt exact hetzelfde mee. In 2005 is hij al AOW-gerechtigd, als hij en zijn vrouw na bijna vijftig jaar huwelijk scheiden van tafel en bed. Hij verhuist naar een andere stad. Vanaf dat moment krijgen beiden een alleenstaanden-AOW. De dertien jaren daarna blijft de situatie hetzelfde. Dan, in 2018, start de SVB een onderzoek naar de leefsituatie van beiden. De onderzoeksvraag is of de heer Terpstra en zijn ex wel duurzaam gescheiden leven.

‘De rechter geeft mij gelijk’

De SVB constateert onder andere dat beiden nog af en toe contact hebben met elkaar en dat zij hem zal helpen in geval van ziekte. De conclusie is dat ze nog met elkaar omgaan alsof ze gehuwd zijn. Hoewel ze na al die jaren nog steeds alleen en ver van elkaar wonen, ontvangen ze sinds 2019 daarom weer een AOW voor samenwonenden. De heer Terpstra wint de zaak bij de rechtbank, maar de SVB gaat in hoger beroep. 86 jaar is de heer Terpstra inmiddels. De rechtszaak kan nog wel een jaar duren. Zolang de procedure loopt, blijft de AOW op het lage niveau.

Stiekem meterstanden opgevraagd

We kregen meer meldingen. In ‘Meldpunt’ besteden we aandacht aan deze kwestie. Mevrouw Franken vertelt in de uitzending dat ze aan de SVB moest uitleggen waarom ze meer water verbruikt dan haar ex. Zonder haar medeweten waren de meterstanden opgevraagd.

Tekst gaat verder onder video

[npo_player prid=”WO_MAX_16170713″]

SVB ziet liever vechtscheiding

Inmiddels hebben we tientallen meldingen. Rode draad is dat de strijd met de SVB zou ophouden als men niet meer naar de ex-partner omkijkt. Dat een vechtscheiding toegang zou geven tot de hogere AOW. De SVB laat hierover weten dat het geenszins aanstuurt op echtscheidingen. Dat men slechts de wettelijke controletaak uitvoert. Op verzoek kan de SVB de leefsituatie opnieuw beoordelen.

Naar aanleiding van de ‘Meldpunt’-uitzending stelde het CDA Kamervragen. Ook wij gaan door met onderzoek. Want niemand zou moeten vrezen voor zijn AOW, omdat hij nog steeds door één deur kan met zijn ex. Of daarvoor de wet veranderd moet worden of het beleid van de SVB, of beide, maakt ons niet uit.
U kunt uw zaken bij ons blijven melden. Na de zomer komen we op deze kwestie terug.”

VIDEO: Gekort door de SVB want ik zie mijn ex te vaak

Geef een reactie

Reacties (6)

  lekker zeuren ik krijg +/- 800 euro en mijn vrouw niks Roger kan jij iets voor me doen ze krijgen 2 keer aow door een truck

   Hoezo is een jarenlange scheiding een truc? Waarom krijgen jullie maar 800 euro? Is je vrouw nog niet pensioengerechtigd? Geen werk ook? Dan hebben jullie waarschijnlijk wel recht op een aanvulling tot bijstandsniveau.

  Denk dat, als het alleen gebaseerd is op wederzijds contact bij (klein)kinderen, dit ook ’n soort profileren is door SVB ( gevalletje gelijk als Belastingdienst )Wellicht kan Pieter Omtzigt dit bijschrijven op zijn lijstje onterechte handelingen van overheid ( diensten )

  Ik wil Heer Bubuza bedanken voor het herstellen van mijn huwelijk, mijn vrouw heeft een scheiding aangevraagd vanwege mijn ontrouw als man en ik kon niet anders dan dagelijks huilen omdat ik op het punt stond mijn familie te verliezen, ik smeekte mijn vrouw maar ze zei haar het besluit was genomen. Mijn vriend vertelde me hoe Lord Bubuza zijn huwelijk herstelde met zijn betovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem mijn probleem en zijn antwoord, ik deed precies wat Lord Bubuza me vertelde en ik ben heel erg blij om de wereld te laten weten dat de scheiding is geannuleerd en dat we een gelukkig leven leiden. Lord Bubuza is een god op aarde die problemen oplost met zijn betovering, heb je hulp nodig?? Neem contact met hem op via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  HOW TO GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP OR YOUR EX BACK LOVER BACK WITHOUT PANIC OR ECLIPSE SIDE. I want to share a few words on how I got my broken marriage restored. By the help of a powerful Priest called Dr Owo for saving and restoring my broken marriage home and relationship back. I must be one of the few who don’t have any trouble showing and telling someone how grateful I am for making my relationship a melodious and smooth relationship. I have been trying to be more positive about my relationship with my husband, it seems like it has been taken forever. Another lady took my husband away from me and they both relocated from Florida to New york. And he almost got married to her. I cried every day and night and searched for him to come back to me and my kids. But he refused to pick my calls nor return my messages for almost 5years. My friend introduced me to a powerful priest Owo who helped me cast very powerful love prayers that brought my husband back in 3days. i was amazed, excited, shocked and surprised when my fiance called to beg me for forgiveness all because of the powerful love prayers of Priest Owo made for me. Don’t fail to reach out to him and tell him about your broken relationships or marriage problems. This great man who restored my broken marriage back to me will help you too if you have any Marital or Relationship problems. get in touch with on drowoherbs@gmail.com
  His WhatsApp: +1 (717) 473-7391

   Er is een man die relatietrauma gemakkelijk oplost met zijn spreuk, hij wordt een God op aarde genoemd vanwege zijn activiteit in het oplossen van relatieproblemen. Hij lost de mijne met gemak op toen mijn relatie van 10 jaar me dumpte, ik was het slachtoffer van aanranding maar allemaal dankzij heer Bubuza voor het helpen van me met zijn betovering. Als je niet de liefde en genegenheid in je relatie krijgt? Is uw partner beledigend? Vraagt uw partner een echtscheiding aan? Bedriegt je partner je?? Wil je de loterij winnen? Bent u ziek en heeft u een behandeling nodig? Maak je geen zorgen meer, want heer Bubuza kan jou ook helpen. Hij hielp me en ik kreeg de resultaten 13 uur nadat de spreuk was uitgesproken. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn en daarom ben ik gekomen om mijn getuigenis hier te delen, zodat jij ook hulp kunt krijgen. Neem contact op met heer Bubuza via

   WhatsApp: +1 505 569 0396
   e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com