Registeren Inloggen

Ik heb recht op deel pensioen van mijn ex maar krijg dit niet. Wat nu?

Bijna 15 jaar geleden komt er een einde aan het huwelijk van mevrouw Brok (63). Alles wordt netjes op papier verdeeld. Ook het pensioen van haar ex. Maar tot haar grote verbazing hoort mevrouw onlangs van het pensioenfonds dat zij geen cent daarvan krijgt. MAX Ombudsman Rogier de Haan neemt contact op met het betreffende pensioenfonds en geeft uitleg.

Wat is hier precies aan de hand?

Mevrouw Brok gaat in 2008 na een jarenlang huwelijk uit elkaar. Beide exen zetten in deze roerige periode gezamenlijk alles netjes op papier. Ook de verdeling van zijn pensioen wordt netjes vastgelegd bij ABP, het fonds waar hij opbouwt. Zodra hij zijn pensioen te zijner tijd laat ingaan, heeft zij recht op ruim 300 euro per maand, zo komen de 2 overeen.

Contact tussen de exen is er sinds de scheiding nauwelijks meer. Pas wanneer mevrouw Brok afgelopen zomer een brief ontvangt van ABP over indexatie van haar nabestaandenpensioen, vraagt zij zich opeens af; is mijn ex inmiddels eigenlijk al met pensioen? En zo ja, waar blijft mijn 300 euro per maand dan?

Geen recht op deel pensioen

Wanneer zij contact hierover zoekt met ABP krijgt het verhaal een rare wending. Het pensioen van meneer blijkt in 2010 namelijk te zijn overgedragen naar een ander fonds. Enkel het nabestaandenpensioen (het pensioen dat zij ontvangt als haar ex overlijdt) zit nog bij ABP.

Wanneer mevrouw Brok contact zoekt met Zwitserleven, het fonds waar het pensioen van haar ex nu is ondergebracht, blijkt zij opeens helemaal nergens recht op te hebben. Reden; ze heeft de scheiding destijds te laat gemeld en moet maar contact opnemen met haar ex als zij nu nog geld wil. Punt.

Alles was toch geregeld? Of is mevrouw iets belangrijks vergeten?

Zij is zeker niks vergeten. Bij een scheiding is het ontzettend belangrijk dat exen binnen 2 jaar bij het pensioenfonds melden dat zij uit elkaar zijn. En wat beide exen vervolgens met het pensioen willen doen: verdelen of niet. Dat heeft mevrouw Brok goed gedaan, en daarmee zit haar taak er normaal gesproken op.

Toch krijgt zij niks van het pensioen, hoe kan dat?

Bij de overdracht in 2010 blijkt er iets flink mis te zijn gegaan, zo erkent Zwitserleven aan MAX Ombudsman en Meldpunt. ABP heeft bij die overdracht namelijk netjes gemeld dat de 2 gescheiden zijn en dat het pensioen verdeeld is. Maar dit is niet goed genoteerd bij Zwitserleven en dus bestaat mevrouw op papier daar helemaal niet. Al het pensioen gaat vanaf juli 2020 naar haar ex, die inmiddels is opgenomen in een verzorgingshuis.

En nu?

Mevrouw heeft oprechte excuses aangeboden gekregen van Zwitserleven. Zij krijgt zo’n 10.000 euro nabetaald en vanaf nu dus ook die 300 euro per maand.

Zit u in eenzelfde situatie? Zo voorkomt u gedoe

De grootste les is dat echtscheidingsafspraken binnen 2 jaar gemeld moeten worden bij het pensioenfonds. Doordat mevrouw Brok dat goed heeft gedaan, is het pensioenfonds verplicht haar pensioendeel rechtstreeks aan haar te betalen. Toen het pensioen van ABP naar Zwitserleven werd overgeheveld, ging die rechtstreekse betaalplicht ook over naar Zwitserleven. Stel dat mevrouw Brok die melding niet of niet op tijd had gedaan; dan had zij nu niets van Zwitserleven gekregen. Zij had dan elke maand haar hand moeten ophouden bij haar ex, voor haar deel van het pensioen. Hoe dan ook geen prettig vooruitzicht.

Verder is het belangrijk dat haar deel van het pensioen ingaat op het moment dat de ex het aanvraagt. Zit u in eenzelfde situatie? Houd dan dus in de gaten wanneer uw ex met pensioen gaat. Want vanaf dat moment hoort u uw deel ook te krijgen. Ook als uzelf een stuk jonger bent, zoals mevrouw Brok. En misschien zelf nog niet aan pensioen denkt.

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hallo,
    Ik heb hetzelfde probleem en kom met geen mogelijkheid verder. Ik kreeg zelf het antwoord van de pensioenfondsen dat ik er niks mee te doen heb en dat hij misschien maar weinig verdiend heeft en ik het maar bij hem zelf moet vragen.
    Ik weet me zelf geen raad meer.

    Met vriendelijke groeten Therese Platzbecker

    Ik heb hetzelfde en mijn ex heeft een partner zelfs zij kan recht hebben op mijn gewerkte 20 jr in m’n huwelijk hoe krom is dit bij mijn overlijden.