Registeren Inloggen

Bedrijf bouwt meters hoge muur tegen de erfafscheiding van uw huis. Wat kunt u doen?

Het zal u maar gebeuren: een achter uw huis gelegen bedrijf bouwt een nieuwe loods of bedrijfshal met een dermate hoge muur, dat het gedaan is met uw mooie uitzicht. Ook het daglicht kan uw huis en zonnepanelen niet meer bereiken. Wat kunt u in zo’n geval doen?

Welke problemen spelen er als bedrijf een hoge muur tegen uw erfafscheiding bouwt?

Ineens kijkt u tegen een meters hoge muur aan van een bedrijf tegen de erfafscheiding van uw huis. De bewoners kunnen zich in de steek gelaten voelen door zowel de achterbuurman als de gemeente. Maar dat is niet het enige probleem. Er ontstaan veel meer problemen:

  • Het uitzicht en licht wordt weggenomen, en daarmee uw woonplezier. Er is sprake van gederfd woongenot.
  • Niet alleen de tuin bevindt zich ineens in de schaduw, maar misschien zijn nu ook uw zonnepanelen onbereikbaar voor zonnestralen. Daardoor kan de energieopbrengst tegenvallen. De aanleg van zonnepanelen is daarmee vrijwel zinloos.
  • De waarde van uw huis gaat dalen met zo’n hoge muur erachter.

Wat kunt u ondernemen tegen zo’n hoge muur op of tegen de erfafscheiding?

Gemeentes verschuilen zich vaak achter de lokale bestemmingsplannen. Zolang bedrijven binnen de bandbreedte daarvan blijven opereren, kennen gemeentes een bouwvergunning toe. Daarbij maakt het natuurlijk uit of zo’n bedrijf daar al jaren actief is. Dan zal een nieuwe muur niet zo’n probleem vormen. Maar voor een nieuw bedrijf of een nieuwe buurt op die plek liggen de normen waarschijnlijk een stuk ingewikkelder. Dan zal er een strengere belangenafweging zijn.

In de gemeente Bunnik speelt momenteel een vergelijkbare casus tussen een buurt en een naburige houthandel. De minimale eisen die de bewoner kan stellen aan de bouw van de ‘Muur van Bunnik’ door het bedrijf als buurman zijn:

  • Een lagere muur bouwen
  • Verder weg bouwen van de erfafscheiding
  • Zorgen voor begroeiing: een ‘verticale tuin’ bijvoorbeeld zou mogelijk al genoegdoening geven

Een bezwaarcommissie zal zich vervolgens over de klachten van de buurtgenoten moeten gaan buigen. In Elst is er momenteel ook een vergelijkbare casus gaande. Daar zijn het juist ondernemers die bezwaar maken tegen het plan voor een drijvend zonnepark in een waterplas. Ook zij zien het mooie, inspirerende uitzicht vanuit hun kantoren in het geding komen.

Welke regels gelden voor muren op of tegen erfafscheidingen voor burgers onderling?

Tussen buren onderling speelt zo’n kwestie als hierboven ook dikwijls. De vraag is dan, hoe ver mag u van de erfgrens af bouwen? Maar ook: hoe hoog? En: is daar eigenlijk een vergunning voor nodig?

Geloof het of niet: maar er bestaat géén minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Dat is toegestaan. Op eigen grond mag u zonder toestemming te hoeven vragen een muur of een heg plaatsen, maar niet hoger dan maximaal 2 meter (een erfafscheiding vóór uw huis mag maar 1 meter hoog zijn). Voor de lieve vrede is het wel van belang uw buren te informeren. De kosten zijn dan in dit geval voor uzelf. Bij het bouwen van een schuur op eigen terrein gelden 1 op 1 dezelfde regels. Denk eraan om geen raam te plaatsen aan de kant van de buren om hun privacy te waarborgen.

Een vergelijkbaar probleem tussen buren kan gaan om het snoeirecht bij overhangende takken van bomen die niet op uw eigen erf staan. Dit probleem ontstaat tegenwoordig steeds vaker omdat er schaduw valt op zonnepanelen waardoor de opbrengst van zonnestroom kan tegenvallen.

Vraag de gegevens op bij het Kadaster

Er komen pas regels kijken, zodra u wilt bouwen op de erfgrens. Dat mag niet zomaar. Daarom is het belangrijk, om problemen te vermijden, eerst de exacte erfgrens op te vragen bij het Kadaster. Op deze plek is de muur of heg van u en van uw buren. Dan zijn goede afspraken wél nodig. De kosten deelt u met uw buren, ieder de helft. Let op: soms is voor een schutting wel nog een omgevingsvergunning nodig bij uw gemeente.

(Bron: De Gelderlander/AD, Vereniging Eigen Huis, Juridisch Loket, Omgevingsloket. Foto: shutterstock)

Overhangende takken van buren blokkeren zonnepanelen: mag u ze wegsnoeien?

Geef een reactie