Registeren Inloggen

Openbaar Ministerie gaat strafeisen diefstal e-bike opnieuw bekijken

De enorme toename van het aantal gestolen e-bikes, die gemiddeld een paar duizend euro waard zijn, is ook het Openbaar Ministerie niet ontgaan. Het OM laat aan MAX Meldpunt weten dat de huidige strafeis voor de diefstal van e-bikes opnieuw bekeken gaat worden.

E-bikes in trek

Het dievengilde heeft buitengewoon veel belangstelling voor uw dure e-bike. En alhoewel miljoenen fietsen keurig met een ringslot op slot staan, maakt dat voor de moderne dief niet veel meer uit. Met een zogenaamde powerkey, of powersleutel, weet men uw slot binnen seconden open te breken. Dat gebeurt zo snel dat het zelfs niet opvalt als diefstal.

Aangiftes fietsendiefstal door het dak

Het aantal aangiftes fietsendiefstal stijgt explosief. Zijn dat er vorig jaar nog 60.000, dit jaar worden het waarschijnlijk 100.000 aangiftes wegens diefstal van veelal e-bikes. Volgens de politie doet maar 1 op de 7 mensen aangifte van diefstal van hun fiets. Het totaal aantal fietsendiefstallen zal het aantal van 2021 daarom waarschijnlijk dik overtreffen. Toen werden er al 730.000 fietsen gestolen, dat zijn er ruim 2.000 per dag.

Powerkey voor fietsdiefstal online te koop

Door de komst van de elektrische fietsen is diefstal lucratiever dan ooit. Zelfs professionele bendes richten zich op de snelle tweewielers. Tot verbazing van veel eigenaars van een e-bike, is hun fiets binnen een paar minuten weg. Terwijl deze gewoon op slot stond, of in een stalling. De fietsen verdwijnen deels naar Oost-Europa, aldus de experts van de politie. Het gereedschap dat de dieven gebruiken om de sloten open te breken is daar speciaal voor gemaakt en zelfs verkrijgbaar via webshops. Voor een paar tientjes koopt iemand met slechte bedoelingen zo’n powerkey, waarbij zelfs gekozen kan worden voor het merk slot waar de dief deze voor wil hebben.

Alleen een ringslot niet meer voldoende

Toch kan de eigenaar van een e-bike of dure fiets zelf wel het een en ander doen. Besef in ieder geval dat alleen een ringslot niet meer voldoende is, aldus een van de grootste fietsslotproducenten AXA. Jos van Kalkeren, directeur AXA Nederland, is warm pleitbezorger van het tweede slot. Daarnaast zou hij ook graag zien dat politie en justitie meer prioriteit geven aan fietsendiefstal. En er zouden meer punten moeten komen waar u uw fiets veilig aan kunt vastzetten met een extra slot. “10 jaar geleden zat er al een ringslot op een fiets, die zit er vandaag de dag nog steeds op alleen is de fiets 5 à 10 keer meer waard geworden. Gelukkig zien fietsfabrikanten dat nu ook in en komt er meer ruimte voor nog betere sloten. Eigenlijk moet je om de zoveel tijd de beveiliging van je fiets updaten, net als met een computer. Maar het blijft een kat-en-muis-spel met de dieven”, aldus Van Kalkeren.

E-bike niet meer gebruiken voor een boodschap

Het MAX Opiniepanel deed onderzoek naar diefstal van e-bikes en ruim 8 procent van de mensen die meededen en een e-bike hebben, hadden de afgelopen 2 jaar te maken met diefstal van hun fiets. In 56 procent van de diefstallen stond de fiets buiten en op slot. Veel e-bike-bezitters gebruiken de e-bike inmiddels minder om even een boodschap te doen vanwege de vele diefstallen. Daarnaast is er veel frustratie als dieven op beeld zijn vastgelegd door een beveiligingscamera en er vervolgens niets gebeurt met de beelden. De gemiddelde waarde van de gestolen e-bikes bedroeg in ons onderzoek tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Tips tegen fietsdiefstal

Gelukkig kunt u de kans verkleinen dat uw fiets wordt gestolen. De oplossing? Maak gebruik van meerdere en verschillende goedgekeurde sloten en niet alleen van uw ringslot. Hangsloten en kettingsloten zijn namelijk minder gemakkelijk open te breken. Maak deze vervolgens niet alleen vast aan het voorwiel, maar haal het slot ook door het frame en maak deze aan bijvoorbeeld een boom of paal vast. Zorg ervoor dat u het slot hoger vastmaakt, zodat deze niet op de grond ligt of hangt. Hierdoor wordt het voor dieven lastiger om uit het zicht een powerkey of een betonschaar te gebruiken of het slot open te breken door er stenen op te gooien. Tot slot is het belangrijk dat u uw fiets op een openbare plek, in het zicht neerzet. Zo maakt u het fietsendieven meteen moeilijker om onopgemerkt uw fiets mee te nemen. Let wel op, zelfs uit bewaakte stallingen en afgesloten schuren worden fietsen meegenomen. Zet daarom ook op deze plekken uw fiets extra goed vast. Wilt u meer weten over hoe u fietsdiefstal kunt voorkomen? In dit artikel geven we aanvullende informatie en tips.

Zo maakt u het fietsendieven lastig: tips tegen fietsdiefstal

(Foto: AXA)

Geef een reactie

Reactie

    Geachte redactie,
    Ik sta er versteld van dat de fabrikanten van de e-bikes in deze niet worden aangesproken op hún gedrag. Zij plaatsen ondeugdelijke fietsslotjes op superdure fietsen…..zij zijn verantwoordelijk voor het zó makkelijk kunnen stelen van een e-bike…..En wanneer de verzekering de schade dekt , wordt er weer een nieuwe fiets aangeschaft. Tel uit je winst…..
    De verzekeraar heeft in deze ook boter op zijn hoofd, want die zou een veel degelijker fietsslot moeten eisen…..
    Dus: een geheel andere kijk op deze zaak. Bij deze.
    Hartelijke groet, Margreet Ringnalda.