Zonnepanelen op een plat dak plaatsen kan vergunningsvrij, maar er zijn wel regels: dit zijn ze
Ook het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kan voor buren soms een heel lelijk uitzicht betekenen. Plaatsing kan in de regel vergunningsvrij, maar dat betekent niet dat er geen regels zijn om u aan te houden.
Melding over lelijk uitzicht door zonnepanelen op plat dak
Meldpunt ontvangt een melding van een inwoonster van een leuk buurtje, gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw. Haar buren hebben besloten om het platte dak van hun schuur te bedekken met zonnepanelen. Mevrouw vindt het geen gezicht en vraagt of daar iets aan gedaan kan worden.
Is er een vergunning nodig om zonnepanelen te leggen?
De vraag die altijd als eerste wordt gesteld: is er überhaupt een vergunning nodig bij het leggen van zonnepanelen op uw dak? Het antwoord op deze vraag is simpel: alleen als u in een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument woont, moet u een vergunning aanvragen (zie hier de voorwaarden).
Dan mag het niet aan de voorkant. Maar tegenwoordig is plaatsing aan de achterkant niet overal meer een bezwaar. En bij schuine daken moet de hoek waaronder de zonnepanelen bevestigd worden de hellingsgraad van het dak volgen. Dus geen gekke hoeken die verschillen van de hoek van het dak zelf. Dus bij een andere hellingshoek dan die van het dak moet u wel een vergunning aanvragen.
Bij alles wat afwijkt van wat hierboven staat, is wél een vergunning vereist. Daarvoor is tegenwoordig de Omgevingswet: alle aanvragen bij 1 loket, het Omgevinsgloket, de zogenaamde one-stopshop.
Hoe zit het met platte daken? Zijn er regels?
Mevrouw uit de gezellige rode bakstenenbuurt ergert zich aan de zeer in het oog liggende zonnepanelen op de schuur van haar buren. Vaak weten eigenaren niet dat er regels zijn aan het (vergunningsvrij) plaatsen van zonnepanelen op bijgebouwen of schuurtjes. De installateur hoort deze regels te kennen, maar brengt ze niet altijd in de praktijk, of beter gezegd: meestal niet.
Wat zijn de regels dan? Die regels kunt u vinden op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), experts in de Omgevingswet en leefomgeving. Hier staat het volgende te lezen:
Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als de collector of het paneel hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter (ten opzichte van het platte dak), dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn (zie foto).
Datzelfde staat ook in de informatiebrief vanuit de overheid, maar die gaat nog uit van oud recht, dus nog van vóór de Omgevingswet inging (1 januari 2024). Het verschil zit hem in de eventuele vergunningsaanvraag, maar de inhoud is verder dezelfde voor wat betreft plaatsing van zonnepanelen. Zo krijgt u goed een idee hoe het zit. Maar wie van de IPLO-tekst uitgaat zit sowieso altijd goed.
Eind goed, al goed
Inmiddels heeft mevrouw haar buren deze regels laten zien. Daarna legt de installateur de panelen volgens de regels. Nu zijn de panelen niet meer zichtbaar. De buren zijn ook blij, omdat deze panelen op het platte dak voor hen alleen maar een extraatje aan stroom betekenen. Het leeuwendeel van hun zonne-energie krijgen ze namelijk toch al uit de zonnepanelen op hun schuine dak.
(Bron: Rijksoverheid, IPLO, Helpdesk Bouwregels, archief. Foto: Shutterstock)
Rode zonnepanelen zijn populair, maar leveren ze hetzelfde op als zwarte zonnepanelen?