Registeren Inloggen

Thuiswerken: is dit een recht of mag uw werkgever weigeren?

Deels vanuit huis en deels op kantoor werken, wanneer het werk dit toelaat, kan de prestaties van uw werk bevorderen en ook nog eens effectief zijn voor uw eigen energie. Toch kan het gebeuren dat uw werkgever u de mogelijkheid tot hybride werken ontzegt. Maar mag dat wel?

Populair en effectief

Tijdens de coronapandemie is het bijna de nieuwe norm geworden: thuiswerken. En de populariteit van thuiswerken is na de pandemie nog steeds aanwezig. Al hebben sommige werkgevers liever dat de werknemers weer vooral vanuit kantoor hun werkzaamheden vervullen. Maar mogen zij u hiertoe dwingen?

Heeft u recht op thuiswerken?

U mag, indien uw werk dit toelaat, een schriftelijk verzoek bij uw werkgever indienen om thuis te werken. Officieel moet u hiervoor minstens een halfjaar in dienst zijn en moeten er 10 of meer werknemers in dienst zijn bij uw werknemer. Ook moet u uw verzoek minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum schriftelijk indienen. Voldoet uw situatie aan alle eisen? Dan moet uw werkgever volgens de Wet flexibel werken over het verzoek nadenken en met u hierover in gesprek gaan. Uw werkgever moet uiterlijk 1 maand voor de ingangsdatum reageren op uw verzoek. Gebeurt dit niet? Dan mag u werken zoals in uw verzoek staat.

U heeft dus niet per se het recht om thuis te werken en uw verzoek mag daarom afgewezen worden. Bijvoorbeeld omdat de plek waar u wilt werken niet geschikt of veilig is voor uw werk. Of omdat het voor problemen zorgt met het werkrooster.

Nieuw wetsvoorstel voor flexibel werken

Wel is er een nieuw wetsvoorstel ‘Wet Werken waar je wilt’ goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dankzij dit voorstel moet uw werkgever het verzoek naar ‘redelijkheid en billijkheid’ beoordelen en alle voor- en nadelen afwegen. Hierdoor is de kans groter dat uw verzoek wordt goedgekeurd. Wanneer de wet ingaat, is nog onbekend, want het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Mag u thuiswerken? Dit moet uw werkgever regelen

Mag u van uw werkgever thuiswerken? Dan blijft deze volgens de Arbowet deels verantwoordelijk voor uw werkomgeving en werkdruk. In de wet staan namelijk regels over gezond en veilig werken. En veel van deze regels gelden ook voor uw thuiswerkplek. Daarom moet uw werkgever in sommige gevallen een aantal zaken voor u regelen, zoals:

  • Een goede bureaustoel en een goed bureau
  • Uitleg geven over een gezonde werkhouding
  • Voorkomen dat u klachten krijgt van het werken met een beeldscherm
  • Ervoor zorgen dat de werkdruk niet te hoog is

Werkgevers hebben door hun verantwoordelijkheid het recht om te controleren of u een veilige en gezonde werkplek heeft. Deze controle kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd door u foto’s te laten sturen van uw thuiswerkplek of door een arbodeskundige in te schakelen.

Thuiswerkvergoeding of reiskostenvergoeding

Tot slot kan uw werkgever u een thuiswerkvergoeding geven. Dit komt neer op maximaal 2,15 euro per dag. U maakt immers kosten voor gas, water, licht en elektriciteit. Let wel op: indien u een thuiswerkvergoeding krijgt, krijgt u geen reiskostenvergoeding. In overleg kunt u samen besluiten of u een thuiswerkvergoeding ontvangt of dat uw werkgever de reiskostenvergoeding blijft doorbetalen.

Werken in de hitte? Hier heeft u recht op

(Bron: Rijksoverheid, Juridisch Loket, CNV. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] Punto máximo de informeTik […]

    […] Point de rapport maximumTIC […]