Registeren Inloggen

Werken in de hitte? Hier heeft u recht op

De zomers worden steeds warmer in Nederland. Voor wie buiten werkt of medische problemen heeft of simpelweg niet goed tegen de warmte kan, kan het werken op deze warme dagen bijzonder lastig zijn. Maar waar heeft u recht op als u moet werken tijdens de hitte? En moet uw werkgever maatregelen nemen?

Ideale zomertemperatuur

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ligt de ideale zomertemperatuur tussen de 23 en 26 graden. Maar de Nederlandse zomers worden steeds warmer. Dus regelmatig ligt de temperatuur een stuk hoger. Helaas kan dit het werk voor sommigen een stuk zwaarder maken. Als u hartproblemen, overgewicht, suikerziekte, een longaandoening heeft of zwanger bent of medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruikt, loopt u nog meer gezondheidsrisico. Maar heeft u ergens recht op als u moet werken in de hitte?

Wanneer heeft u rechten bij werken in de hitte?

Is het warmer dan 26 graden en moet u buiten werken? Dan zou uw werkgever maatregelen moeten nemen. Voert u werkzaamheden uit op kantoor, dan ligt de grens wat hoger: op 28 graden. Doet u extreem zwaar werk buiten? Dan zou u wanneer het 25 graden is (met voelbare luchtstroom) al extra rechten moeten hebben. Dat uw werkgever extra maatregelen neemt, is echter niet wettelijk verplicht, aangezien in de Arbowet niet precies staat wanneer er sprake is van ernstige en onmiddellijk gevaarlijke hitte. Risico’s hangen namelijk ook af van bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en uw werkkleding.

Heeft u rechten bij werken in hitte?

In de wet is geen maximumtemperatuur aangegeven, dus u mag niet vanwege de hitte werk weigeren. Uw werkgever moet er wel voor zorgen dat u onder veilige omstandigheden werkt en dat er geen gezondheidsproblemen ontstaan. U en de werkgever moeten er samen dus voor zorgen dat u kunt blijven werken. Daarom adviseert het ministerie werkgevers op zijn website om voor voldoende drinkwater en luchtige werkkleding te zorgen. Ook wordt er geadviseerd om voor een koele en goed geventileerde werkplek te zorgen en werknemers minder lange dagen te laten maken en vaker kortere pauzes te laten nemen. Een tropenrooster, waarbij u eerder op de dag begint en eerder stopt, kan ook uitkomst bieden.

Thuiswerken

Werkt u vanuit huis? Dan is uw werkgever niet verantwoordelijk voor uw situatie. Is het bij u thuis dus erg heet, dan dient u zelf voor verkoeling te zorgen. U heeft dus niet het recht om de kosten voor een ventilator of airco te verhalen op uw werkgever.

Geen maatregelen of coulance?

Weigert uw werkgever u tegemoet te komen en moet u zonder extra maatregelen door blijven werken in de hitte? Dan kunt u, indien een poging tot een gesprek niet succesvol is, een klacht indienen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Begrijp hoe warmte werkt en blijf koel met deze tips

(Bron: FNV, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie