Registeren Inloggen

Wat verandert er per 1 januari 2022?

De eerste dag van een nieuwe jaar is er bij uitstek een waarop nieuwe regels van kracht worden. Wat gaat er per 1 januari 2022 veranderen? Wij zochten het uit.

Belastingtarief gaat (beetje) omlaag

Het laagste belastingtarief van 37.10 procent daalt een heel klein beetje in 2022. Dit gaat namelijk naar 37,07 procent. Het tarief wordt toegepast op belastbaar inkomen tot aan 69.399 euro.

AOW stijgt (maar AOW-leeftijd ook)

De AOW stijgt voor alleenwonenden met 18 euro in de maand en voor mensen die samenwonen met 13 euro per maand. De AOW-leeftijd gaat voor het eerst in 2 jaar ook weer omhoog: van 66 jaar en 4 maanden naar 66 jaar en 7 maanden.

Compensatie voor energiekosten

De energiekosten stijgen hard. Dat is voor niemand leuk, maar sommige mensen kunnen hierdoor in financiële problemen komen. De overheid heeft daarom besloten om huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum eenmalig tegemoet te komen met 200 euro. Het sociaal minimum ligt in Nederland voor alleenstaanden boven de 21 jaar op 1.239,10 euro in de maand. Deze tegemoetkoming zorgt er waarschijnlijk niet voor dat zij helemaal niets gaan merken van de stijgende kosten. 

Naast mensen met lage inkomens, kunnen ook bedrijven eenmalig korting krijgen op de energiekosten in 2022. Het is vooral bedoeld voor mkb-bedrijven: bedrijven met zo’n 50 tot 250 werknemers. Hiervoor heeft de overheid in totaal 600 miljoen uitgetrokken.

Woning kopen om te verhuren wordt moeilijker

Er is een wooncrisis aan de gang. Voor vrijwel alle Nederlanders is het momenteel niet makkelijk om een huis te kopen. De overheid hoopt deze situatie positief te beïnvloeden door het kopen om te verhuren aan banden te leggen. Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2022 een woonplicht invoeren voor huizen in het goedkopere en middensegment, waardoor de woning dus niet verhuurd mag worden na aankoop. Vooral voor starters moet het zo makkelijker worden om een huis te kopen. Wat tegenwoordig precies wordt gezien als een huis uit het goedkopere of middensegment, is niet gedefinieerd. In Amsterdam geldt deze woonplicht al een tijdje en geldt dit voor huizen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. In Rotterdam gaat het vanaf januari gelden voor 16 wijken. Daar is de indicatie een WOZ-waarde van 355.000 euro.

Spaarrente wordt nog lager

Ook ING gaat vanaf 1 januari de rente op 0 procent zetten. Andere grote banken, zoals de ABN, deden dit al eerder. Spaarders bij de grote banken moeten vanaf 2022 ook gaan betalen als zij meer dan 100.00 op de bank hebben. Bij ING en Rabo is dat al even zo, maar de grens van ABN ligt op 150.00 euro.

Zorgpremie gaat omhoog

Zorgverzekeraars hebben hun premies voor de basisverzekering voor 2022 wederom moeten verhogen. Hoeveel geld er extra betaald moet worden, verschilt per verzekeraar. De zorgtoeslag stijgt wel mee. Alleenstaanden kunnen tot 48 euro meer ontvangen, meerpersoonshuishoudens zo’n 60 euro. Er is natuurlijk wel een inkomensgrens om deze toeslag te kunnen ontvangen.

Rookruimtes overal verboden

De overheid gaat in 2022 verder met hun campagne om roken te ontmoedigen. Zo geldt er per 1 januari 2022 een verbod op rookruimtes, in alle sectoren. In semi-openbare ruimtes en de horeca is dit al het geval. Ook mogen er nergens meer sigarettenautomaten te vinden zijn en mag er in de horeca ook geen rookwaar meer worden verkocht. Dit is zo geregeld in de alcoholwet, schrijft de Rijksoverheid op de eigen site.

Verkeersboetes duurder

Van sommige verkeersovertredingen gaan de boetes flink omhoog. Wie bijvoorbeeld betrapt wordt op appen achter het stuur, gaat 350 euro betalen, 100 euro meer dan nu het geval is.

Hypotheekrenteaftrek

Rondom de hypotheekrenteaftrek gaan er ook een aantal zaken veranderen. Voor woningbezitters met een inkomen van minimaal 69.398 daalt de hypotheekrenteaftrek van 43 naar 40 procent. Het eigenwoningforfait gaat van 0,50 naar 0,45 procent voor woningen met een waarde tussen de 75.000 tot 1.110.00 euro.

Dit blijft hetzelfde

Naast een aantal zaken die veranderen, blijft er ook genoeg hetzelfde. Zo wordt de postzegel niet duurder in 2022. De prijs blijft 0,96 per zegel. Ook de koopkracht blijft – naar verwachting.- in 2022 gelijk aan die van 2021.  Verder blijven ook de coronamaatregelen nog zeker tot 14 januari 2022 van kracht.

 

Prijzen stads- en blokverwarming door het dak

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    wat een vertoning in de derdewereld land