Enquête Meldpunt: gemeentes houden slecht toezicht op veiligheid van trappen
Gemeenten negeren wettelijke veiligheidseisen en controleren na plaatsing van een traplift bijna nooit of een trap nog veilig is. Dit blijkt uit enquête van Meldpunt onder ruim 100 gemeentes. Ook wordt er vaak gekozen voor de goedkoopste oplossing: trapliften aan de muurzijde. En dat terwijl gebruikers van de trap hierdoor een groter risico lopen om te vallen.
Trapliften aan de verkeerde kant
Jaarlijks worden naar schatting ongeveer 10.000 trapliften geplaatst die betaald worden vanuit de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Meldpunt ontvangt al jaren meldingen van bewoners die zo’n traplift hebben aangevraagd, maar het idee hebben dat deze aan de verkeerde kant van de trap is geplaatst. Zo laat het programma in 2022 zien dat in de gemeente Rotterdam en Berkelland en de gemeente Hengelo en De Ronde Venen trapliften verkeerd zijn geplaatst. In 2023 betreft het de gemeente Leudal en in 2024 Veenendaal.
In veel gevallen wordt de traplift aan de muurzijde geplaatst waardoor de leuning moet worden verwijderd en de lopende gebruikers van de trap alleen nog maar aan de smalle kant, met kleine aantreden, naar boven en naar beneden kunnen. Ook wordt de vluchtroute door plaatsing van de traplift vaak te smal. Dit alles is in strijd met het Besluit bouwwerken leefomgeving en het is onveilig.
Gemeentes negeren regels
Voormalig staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft naar aanleiding van de uitzendingen een informatiebrochure laten ontwikkelen die gemeentes duidelijkheid over de te volgen regels moet geven. Toch constateert Meldpunt dat trapliften nu nog steeds aan de verkeerde zijde worden geplaatst.
Uit de enquête van Meldpunt blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde gemeentes van de desbetreffende trapliftleverancier geen technische tekening voor de plaatsing van de lift vraagt of die krijgt. Terwijl gemeentes vanuit de Woningwet de taak hebben om toezicht te houden. En als de lift er eenmaal is, kijkt slechts 3 procent van de gemeentes of de trap nog aan de minimumeisen voldoet, zoals beschreven in de wet.
De prijs is bepalend
Een aantal trapliftleveranciers bevestigt dat bij gemeenten de prijs van de traplift steeds belangrijker wordt. Zo zegt een trapliftleverancier dat in 90 procent van de gevallen de prijs belangrijker is dan de minimale veiligheidseisen van de trap. Dit bevestigt een andere leverancier die zegt dat gemeenten zich steeds meer bewust zijn van het belang van een veilige trap, maar dat ze vaak alsnog kiezen voor de voordelige optie.
Wilt u thuis weten of uw trap na plaatsing van de traplift nog veilig is? Hier vindt u de uitleg hoe u dat zelf kunt meten. Denkt u dat uw traplift aan de verkeerde zijde zit? Hier leest u wat u kunt doen en vindt u ook een voorbeeldbrief die u naar uw gemeente kunt sturen.
(Foto: MAX Meldpunt)