Registeren Inloggen

U mag 1 jaar langer doorrijden met een verlopen rijbewijs

Staat u nog steeds op de wachtlijst bij het CBR voor het verlengen van uw rijbewijs? En is uw rijbewijs intussen verlopen? Dan is er goed nieuws. U mag vanaf deze week 1 jaar langer doorrijden met uw verlopen rijbewijs.

Langer doorrijden

75-plussers mogen 1 jaar langer doorrijden met een verlopen rijbewijs. Dit voorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is goedgekeurd door de ministerraad. De regeling gaat in vanaf zondag 1 december 2019. Het kabinet hoopt dat het CBR (het bureau dat rijbewijzen verlengt) hierdoor de kans krijgt de wachtlijsten weg te werken.

Medische verklaring

De wachtlijsten bij het CBR zijn nu erg lang, omdat er een tekort is aan keuringsartsen. Ouderen wachten op goedkeuring van hun gezondheidsverklaring. Dit duurt zo lang dat velen met een verlopen rijbewijs zitten. Ze mogen daarmee niet de weg op. Dankzij het goedgekeurde voorstel mag het nu wel.

Voorwaarden

Om 1 jaar langer door te mogen rijden moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. U moet uw gezondheidsverklaring hebben opgestuurd naar het CBR voordat uw rijbewijs verloopt. Ook moet u een afspraak maken met een keuringsarts. Tijdens het wachten op deze afspraak mag u de straat op. De ongeveer 86.000 75-plussers die een jaar mogen blijven rijden, krijgen persoonlijk bericht van het CBR.

Niet in het buitenland

Let wel op, u mag alleen in Nederland langer doorrijden. U bent namelijk niet in het buitenland geregistreerd voor de tijdelijke verlenging.

De antwoorden van het CBR op de vragen die u stelde

Bij het CBR is het al heel lang een rommeltje. Daar zijn vooral ouderen de dupe van. In september 2019 vroegen wij u: wat wilt u van het CBR weten? In dit artikel geeft deze overheidsinstantie antwoord op de meest gestelde vragen.

Bron: de Volkskrant, NOS, NRC

Geef een reactie

Reacties (4)

  Hallo ,

  Volgens mij klopt de foto niet overeenkomstig leeftijd de dame die achter het stuur zit,
  zij mag nog jaren rijden zonder de leeftijdsgrens.

  Maar let op: indien u dit rijbewijs ook als legitimatiebewijs gebruikte, moet u aan het gemeentehuis een ID-kaart laten maken, want een verlopen rijbewijs is als zodanig niet meer geldig!

  Het kan wel vlot gaan…….Mijn man is 77, zijn rijbewijs verloopt januari 2020.
  Eind augustus digitaal de eigen gezondheidsverklaring naar CBR gestuurd.
  (en betaald). Nog dezelfde dag bericht en de uitgebreide lijsten voor de keuringsarts toegestuurd gekregen. Deze lijsten met bijbehorende brief uitgeprint om mee te nemen naar de keuringsarts.
  Afspraak gemaakt met Arbo arts voor de keuring waar hij na 6 dagen terecht kon.
  Deze arts heeft na de keuring de uitslag direct digitaal doorgestuurd naar CBR.
  Nog voor wij weer thuis waren zat de goedkeuring van CBR in de mailbox en kon mijn man zijn rijbewijs gaan aanvragen. Deze goedkeuring is 1 jaar geldig.
  Dus het kan ook binnen 1 week geregeld zijn!

  De eigen gezondheidsverklaring, zeven maanden voordat de geldigheid van mijn rijbewijs verloopt, bij het CBR op 10-09-2019 besteld, betaald, ingevuld en digitaal naar het CBR gezonden. Dezelfde dag nog de ontvangstbevestiging ontvangen. Na 4 weken heb ik gebeld waar de nodige informatie voor de keuringsartsen blijft, want op de website en ook in de ontvangstbevestiging staat dat deze binnen 4 weken komt. Telefonisch wordt meegedeeld dat er aan een verlenging van de geldigheid van het rijbewijs wordt gewerkt. Inderdaad krijg ik op 01-12-2019 het bericht dat de geldigheid van het rijbewijs met 1 jaar wordt verlengd BINNEN NEDERLAND. Op 20-01-2020 nogmaals naar het CBR gebeld om te vragen naar de status van mijn aanvraag omdat in de brief over de verlenging staat dat ik al over de informatie voor de medische keuring beschik (NIET DUS) of deze informatie binnenkort krijg (OOK NIET DUS). Het antwoord van de Klantenservice van het CBR slaat alles: uw aanvraag is terzijde gelegd en u staat ingepland op 20-09-2020. Dat is ruim 13 maanden nadat ik mijn aanvraag heb ingediend. Hoezo service; hoezo klantgericht. Omdat ik in Maastricht woon heb ik veel sociaal/maatschappelijke contacten in Belgie: dat is 150 meter van mijn voordeur vandaan. Ook mijn dochter woont in Belgie. Als ik eerstdaags jarig ben mag ik mijn dochter niet meer bezoeken, mag ik mijn sociaal/maatchappelijke contacten niet meer onderhouden en dat enkel en alleen omdat de een of ander gek heeft besloten dat mijn aanvraag terzijde gelegd moet worden en aan de aanvraag een plandatum is geplakt ergens in september van dit jaar. Omdat ik daarna pas de nodige medische keuringen kan laten uitvoeren loop ik zelfs het risico dat de verlengde geldigheid van mijn rijbewijs in Nederland niet genoeg is en dat ik ook in Nederland zonder geldig rijbewijs kom te zitten.