Registeren Inloggen

Bijbetalen voor uitvaart van Yarden

Honderdduizenden klanten van uitvaartbedrijf Yarden moeten straks, als ze niets doen, bijbetalen voor hun uitvaart. De verzekeraar bevriest vanaf volgend jaar de waarden van de naturapolissen. Omdat Yarden er financieel slecht voorstaat, heeft toezichthouder DNB aangedrongen op dit besluit, zo meldt De Telegraaf.

Soberder

Dinsdag 2 juli laat Yarden per brief aan haar klanten weten dat kostenstijgingen, bijvoorbeeld door de inflatie, vanaf 2020 voor rekening van de klant zijn. Wie dus meer wil dan de waarde van de uitvaartpolis, moet hier zelf voor betalen of een extra verzekering afsluiten. Alternatief is een soberder uitvaart, waarvoor wel dekking is.

Verdampt

Het uitvaartbedrijf kwam in problemen met de naturapolissen die een vaste premie een hele uitvaart zouden moeten vergoeden. Omdat de uitvaarttarieven fors opliepen, moest de verzekeraar meer betalen aan de uitvaart dan er aan premie binnenkwam.  Hierdoor, en door tegenvallende beleggingsopbrengsten, verdampten de financiële reserves van Yarden waarop de toezichthouder ingreep.

Kleerscheuren

MAX Ombudsman Jeanine Janssen zegt dat aangekondigde ingreep beter is dan faillissement. “Dan was de klant veel slechter af geweest. Dit zijn de kleerscheuren waarmee we moeten dealen.” Volgens Janssen is dit een goed moment om de uitvaartpolis tegen het licht te houden. “Bekijk nog eens goed of de dekking nog past bij uw huidige wensen.”

Dit betekent het voor u

Wat betekent dit voor verzekerden? Gemiddeld hebben deze polissen nu een waarde van 3200 euro. Als het in 2030 tot een uitvaart komt en prijzen stijgen jaarlijks met 1,75 procent, dan kan een klant daar niet meer dezelfde uitvaart van krijgen. De polis is nog steeds 3200 euro waard, maar de uitvaart kost 3873 euro. Nabestaanden kunnen dan kiezen tussen bijbetalen of een deel van de uitvaart schrappen, bijvoorbeeld de volgwagen.

Eerder hebben we het in de uitzending van Meldpunt gehad over de problemen bij Yarden en berichtten wij op deze site over de aanstaande beperking op de pakketpolissen.

Geef een reactie