Registeren Inloggen

Ineke Beldman over reanimatie ondanks een niet-reanimerenpenning: ‘Dit was wel de kans geweest op een mooie dood. En die is mij ontnomen eigenlijk’

Steeds meer Nederlanders dragen een niet-reanimerenpenning. Hiermee geven ze aan dat ze bij een hartstilstand niet willen worden gereanimeerd. Maar in de praktijk blijkt er bij hulpverleners veel onduidelijkheid te zijn en worden mensen tegen hun wil in toch gereanimeerd. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen?

Niet-reanimerenpenning

Ineke Beldman draagt al jaren een niet-reanimerenpenning. Maar als zij in 2021 midden in een winkelstraat een hartstilstand krijgt, wordt zij door omstanders toch gereanimeerd. Als ze weer bijkomt in het ziekenhuis is mevrouw boos en gefrustreerd. Waarom is haar wens om niet gereanimeerd te worden niet gerespecteerd?

“Ik draag al jarenlang die penning bij me en op het moment dat ik er gebruik van had willen maken, werd het niet gerespecteerd. Daar baal ik nu – ruim 3 jaar later- nog steeds van. En ik kan daar ook nog steeds boos over worden.” Al meer dan 25 jaar draagt zij deze niet-reanimerenpenning. ”Niet omdat ik depressief ben. Maar als ik met een afstandje naar het leven kijk, vind ik het redelijk zinloos hoe we er met z’n allen iets van proberen te maken. Dus ik vind het prima als ik dood neerval.”

Onduidelijkheid

Instructrice Mirjam Preusterink geeft al jaren reanimatiecursussen en ziet dat er over dit onderwerp veel onduidelijkheid is bij hulpverleners. Volgens haar zijn BHV’ers en andere niet-medische geschoolde hulpverleners niet wettelijk verplicht om te handelen naar een niet-reanimatiepenning. Maar het is wel een morele verplichting om hier gehoor aan te geven. Ondanks dat er tijdens een reanimatiecursus altijd aandacht aan dit onderwerp wordt gegeven, kan het tijdens zo’n emotionele en stressvolle situatie moeilijk zijn om te stoppen met reanimeren. Artsen en andere BIG-geregistreerde hulpverleners zijn wettelijk verplicht om te stoppen met reanimeren wanneer ze een reanimatiepenning, verklaring of tatoeage tegenkomen.

In de studio van Meldpunt spreekt Elles de Bruin met internist Yvo Smulders en Fransien van ter Beek, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Wilt u de hele uitzending terugkijken? Dat kan hier.

Niet-reanimerenpenning zorgt soms voor veel onduidelijkheid

 

Geef een reactie