RegisterenInloggen

Eten over de datum? Dit kunt u doen

Tweede Kerstdag is ook wel kliekjesdag. Maar kijkt u eens in de rest van de koelkast, wat er nog allemaal staat. U zult er waarschijnlijk versteld van staan hoeveel er over de datum is. Maar wat kunt u daarvan nog eten?

‘Ten minste houdbaar tot’ of ’te gebruiken tot’

Ten eerste is er een verschil tussen de termen ’ten minste houdbaar tot’ (THT) en ’te gebruiken tot’ (TGT). Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico’s zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg. Het maakt niet uit of het product geopend is of niet.

Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum zijn volgens het Voedingscentrum anders. Denk hierbij aan producten zoals melk, sappen en pasta. Want daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is, wil het dus niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten. Het betekent simpelweg dat de kwaliteit verminderd kan zijn. Volgens het Voedingscentrum kunt u dat bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak.

Goed opletten

Zelf goed kijken en opletten bij producten is ook een goed idee. Tenminste, bij producten met een THT datum. Ruik aan het product en kijk of het niet beschimmeld, klonterig of verrot is. U kunt er ook een beetje van proeven. Smaakt het niet goed, dan weet u dat u het beter kunt weggooien.

Weggooien

Heeft u weleens getwijfeld bij een brood, wanneer alleen maar het eerste sneetje, of een stukje korst, beschimmeld was? Nou, dat hoeft voortaan niet meer. Gooi het brood voortaan helemaal weg. De schimmel kan zich namelijk door het gehele brood hebben verspreid via bepaalde sporen. En deze sporen zijn niet met het blote oog te zien. Hetzelfde geldt voor fruit, vleeswaren en jam. Weg met die handel dus.

Uitzondering

Hoewel we hierboven aangeven dat u producten die verrot en beschimmeld zijn moet weggooien, zijn er uitzonderingen. Namelijk voor harde kazen, salami en wortels. Zie u dat er een plekje beschimmeld is? Dan kunt u, als dat mogelijk is, dat stukje wegsnijden. Daarna kunt u de rest gewoon nog gebruiken.

Is uw koelkast koud genoeg? Zo kunt u dit controleren

(Bron: Voedingscentrum, FavorFlav. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord