Registeren Inloggen

Met deze tips houdt u goede voornemens vol

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. En het grootste deel van die mensen is ze na januari al weer kwijt. Hoe houden we onze goede voornemens wel voor? Lees deze tips.

Realistisch

Als eerste is het belangrijk om een realistisch voornemen voor ogen te hebben. Want ineens vanaf 1 januari wel 5 keer per week sporten, of nooit meer drinken of wat ongezonds eten, zit er niet in. Hou de voornemens dus simpeler: ik ga sporten en ik mag in het weekend wat ongezonds eten en drinken. Zo is het ook makkelijker om ze vol te houden

Benader je voornemen positief

Een voornemen kun je het beste positief benaderen. Denk bijvoorbeeld niet: ik mag niet meer bankhangen. Draai het om: ik wil elke dag minimaal een halfuur wandelen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eten. Dus niet: ik mag geen fastfood meer eten, maar: ik wil elke dag gezonder eten. Waarom is dit goed om te doen? Als je de hele tijd denkt aan wat je niet mag of kan doen, dan willen we het juist doen en blijven we eraan denken. Omdraaien dus.

1 Gewoonte per keer

Vaak hebben we een heel lijstje met allerlei dingen die anders en beter moeten. Maar iets afleren, of aanleren, gaat niet zo heel makkelijk. Al helemaal niet als dit 4 verschillende dingen tegelijk zijn. Hou het dus bij 1 ding af te leren of aanleren per keer. Is dat gelukt? Ga dan naar het volgende voornemen.

Beloon jezelf

Is iets gelukt? Beloon jezelf dan. Ook al is het iets kleins, zoals een gezonde maaltijd koken. Erken even dat je het goed doet. Die motivatie is belangrijk. En onthoud dit ook als het even niet lukt: het komt wel. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je jezelf moet belonen met datgene wat je niet meer zou doen. Heb je dus een gezonde maaltijd gekookt? Beloon jezelf dan niet met een gebakje of koekje als toetje met de smoes: ”Eentje kan nu wel”.

Vertel ’t voort

Heb je goede voornemens? Vertel anderen daarover. Zo kunnen zij er ook rekening mee houden en je motiveren. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken? Dan zullen ze je geen sigaret meer aanbieden of in je buurt gaan roken. Wil je meer sparen? Dan zullen ze je wel twee keer laten nadenken over die aankoop. Samen is het makkelijker dan alleen.

Vallen en weer doorgaan

Zoals we al zeiden: het is niet makkelijk om iets aan- of af te leren. Dat kost tijd. Het is dan ook niet gek als het niet lukt of als je weer terugvalt in je oude gewoontes. Maar erken het, verzin geen smoesjes en probeer het opnieuw. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Sterke spieren helpen bij langere gezondheid

 

Bron: Happinez,, Business Insider

Geef een reactie