Registeren Inloggen

Bijna helft stroom juni komt van windmolens en zonnepanelen

Bijna de helft van de elektriciteit die Nederlanders in juni gebruikten is duurzaam opgewekt. Dat is een record, meldt energiebedrijf Zonneplan na een analyse.

Zonnepanelen op daken

Volgens de onderneming is het record vooral te danken aan zonneparken en zonnepanelen op daken. Die zorgden voor bijna 31 procent van de totale elektriciteitsvoorziening. Windmolens waren goed voor een kleine 15 procent van alle stroom. De cijfers zijn deels te verklaren door het weer. Als de zon veel schijnt, wekken zonnepanelen meer stroom op. En in maanden met veel wind bewijzen windmolens hun waarde.

Run op zonnepanelen

Maar de opmars van zonnepanelen is ook een gevolg van de enorme run op zonnepanelen die sinds oktober vorig jaar gaande is, geeft Zonneplan aan. Naar schatting wekt inmiddels een op de drie huishoudens eigen stroom op.

Stroomnet vol

Dat laatste heeft ook zijn keerzijde. Mede door de komst van de vele zonneparken, windturbines, laadpalen en warmtepompen is het stroomnet in Nederland behoorlijk vol geraakt. Vorige maand meldde minister Rob Jetten (Energie) dat het net in sommige provincies zelfs zo vol is dat er voorlopig geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten voor zowel opwekking als afname van elektriciteit.

Stroomnet overbelast, is het slim om nog zonnepanelen te installeren?

Geef een reactie