Registeren Inloggen

Gemeente De Ronde Venen ook overstag: traplift wordt verplaatst

Na maandenlang gesteggel over de plaats van de traplift, gaat ook de gemeente De Ronde Venen overstag. Bij de familie Smit wordt de traplift verplaatst naar de smalle zijde van de trap. Hierdoor kan de familie weer veilig de trap op en af. Een direct gevolg van hun optreden in het tv-programma Meldpunt.

Onveilige trap

Zwanny Smit wordt er moedeloos van. Als haar man begin dit jaar een traplift nodig heeft, plaatst leverancier Otolift deze aan de brede zijde van de trap. Hierdoor kan mevrouw Smit alleen via de smalle zijde naar boven en beneden lopen. Leverancier Otolift kiest voor deze plek in opdracht van de gemeente De Ronde Venen. Zij betaalt de traplift vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Maar het echtpaar wil de lift graag aan de andere kant, helemaal als Zwanny achter het stoeltje blijft haken en haar ribben kneust. Maar hun oproep voor verplaatsing van de lift krijgt bij de gemeente geen gehoor.

Dan maar met traplift op tv

Zwanny en haar zoon Immo Smit denken dat ze in hun recht staan en zoeken contact met het tv-programma Meldpunt. Deskundige Nico Scholten van Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw bevestigt hun verhaal: door weghalen van de trapleuning en het plaatsen van de lift aan de brede zijde van de trap, is de trap niet meer veilig. Daarnaast blokkeert het stoeltje in ruststand onderaan de trap de voordeur, waardoor niemand meer naar binnen kan. En ook de vluchtroute voldoet niet meer volgens de wettelijke eisen.

Lange weg te gaan

Door de media-aandacht komt een week na de uitzending dan eindelijk een ambtenaar van de afdeling Wmo bij het echtpaar thuis. Hij maakt foto’s en stuurt de gegevens op naar de ambtenaar die zich bezig houdt met het toezicht. Na maanden gesteggel komt dan het verlossende woord: de trap voldoet inderdaad niet aan de eisen, mede omdat er geen trapleuning meer is. Daarom moet de traplift naar de spilzijde worden verplaatst. Maar ondanks de bewijzen van Meldpunt dat een traplift aan de muurzijde vaak onveilig is, stelt de Ronde Venen geen aanvullend onderzoek in naar andere fout geplaatst trapliften.

Onbegrijpelijk

“We onderzoeken alleen trapliften waarover klachten zijn ingediend.” Dat laat de woordvoerder van de gemeente via de mail aan de redactie van Meldpunt weten. “Onbegrijpelijk,” vindt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. “Deze melding van de familie Smit én de uitzendingen van Meldpunt moeten alle seinen op rood zetten bij de gemeente. Ze steken hun kop in het zand en dat is gevaarlijk. Gelukkig zijn er ook gemeentes die het wel goed aanpakken, zoals Hengelo. Zij besloot na de uitzending om met terugwerkende kracht de al geplaatste trapliften wél te gaan onderzoeken. En zo hoort het.”

Meerdere klachten over gemeentes

De Ronde Venen is niet de enige gemeente die vasthoudt aan een traplift aan de muurzijde waarbij de leuning wordt verwijderd. Op de redactie komen meerdere meldingen binnen van kijkers met trapliften die aan de muurzijde zijn geplaatst. Ook zij willen dat de gemeente hun trap komt bekijken, maar krijgen dat niet voor elkaar. Zit u ook in zo’n situatie, dan is een brief naar de burgermeester een oplossing.

Gemeente Hengelo erkent fout: traplift onjuist geïnstalleerd

Geef een reactie