Registeren Inloggen

Gemeentelijk toezicht faalt bij plaatsing trapliften

Tal van gemeentes controleren niet of nauwelijks of een trap na plaatsing van een traplift nog aan de wettelijke eisen voldoet. En dat is wel nodig omdat bij plaatsing van een traplift vaak leuningen worden verwijderd. In sommige gevallen blijft er daardoor te weinig ruimte over om veilig te lopen. Dit blijkt uit onderzoek van Meldpunt. Daarnaast handhaven gemeentes nauwelijks als de eigenaar van de trap de gevaarlijke situatie aankaart. “Onacceptabel en levensgevaarlijk”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

Plaatsen trapliften

Trapliftleveranciers plaatsen trapliften, betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij voorkeur aan de muurzijde, omdat dit goedkoper is. Maar vaak is dit onveilig, liet Meldpunt in april 2022 zien. Na deze uitzending komen bij Meldpunt meerdere meldingen binnen van kijkers die zich over hun aangepaste trap beklagen bij hun gemeente, maar nul op het rekest krijgen. In de uitzending klagen het echtpaar Ter Haar uit Hengelo en de familie Smit uit de gemeente De Ronde Venen over hun trap. Ze vinden hem na plaatsing van de lift gevaarlijk geworden. Mevrouw Smit is onlangs nog van de trap gevallen toen zij net achter het stoeltje van de lift bleef haken. Beide families klagen, maar in plaats van de gemeentelijke afdeling Handhaving en Toezicht komt trapliftleverancier Otolift zijn eigen werk keuren. Meldpunt stelt hierop vragen aan de desbetreffende gemeentes en diverse trapliftleveranciers.

Geen bouwtekening

Uit de antwoorden blijkt dat leveranciers bij veel gemeentes voor plaatsing van de lift geen bouwtekening hoeven te overleggen. Daarnaast blijken gemeentes niet altijd de benodigde bouwtechnische kennis in huis te hebben. “De gemeente is er verantwoordelijk voor dat trapliften veilig worden geplaatst. Daarbij zijn ze ook verplicht om toezicht te houden en te handhaven. En als burgers klagen, dan moeten ze zelf langskomen. Het is nu de slager die zijn eigen vlees keurt”, aldus MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

Reactie ministerie

Staatssecretaris Maarten Van Ooijen (VWS) laat na de eerste uitzending weten dat gemeenten hun trapliftinstallateur moeten aanspreken als de trap onveilig is. “Maar dat gebeurt dus niet”, zegt PvdA Kamerlid Mohammed Mohandis. De staatsecretaris moet meer regie nemen en gemeenten echt gaan ondersteunen.”

Reactie gemeenten en leverancier Otolift

De gemeente Hengelo en De Ronde Venen laten in hun reactie weten dat zij inderdaad op de kennis van de trapleverancier varen. Gemeente Hengelo gaat een toezichthouder de trap van de familie Ter Haar laten onderzoeken. Als blijkt dat de trap niet meer voldoet aan de regelgeving, gaat de gemeente de situatie aanpassen. Gemeente De Ronde Venen zegt dat het controleren en handhaven van de inmeting en veiligheid van trapliften geen taak is van de gemeente, maar van de leverancier. De gemeente zegt de werkafspraken met de leverancier nog een keer extra scherp te gaan analyseren. De trap van de familie Smit zal opnieuw worden bekeken. In beide gevallen was de traplift geplaatst door Otolift. Wij hebben om een reactie gevraagd. De uitgebreide reactie (pdf) van Otolift kunt u hier lezen.

Fatale gevallen

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overleed er vorig jaar bijna dagelijks een 65-plusser door een val van een trap. En 25 senioren kwamen dagelijks hierdoor in het ziekenhuis terecht. In hoeveel gevallen de val veroorzaakt werd door een slecht geplaatste traplift is onbekend.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reactie

    […] 2022 laten we zien aan welke regels trappen in woonhuizen moeten voldoen zodat ze veilig zijn. In de uitzending van oktober 2022 laten we zien dat gemeentelijk toezicht bij plaatsing van de trapliften faalt. […]