Registeren Inloggen

Nederlanders besteden ruim 11 miljard euro aan verduurzaming huis

Verduurzaming van het huis wordt belangrijker voor de Nederlander. In 2022 gaven consumenten er maar liefst 11,3 miljard euro aan uit, 30 procent meer dan in het voorgaande jaar, zegt marktonderzoeker Multiscope. Dat geld werd voornamelijk besteed aan de aanschaf van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie, terwijl een nieuwe duurzamere verwarming daar wat bij achterbleef.

Vooral verduurzaming bij laag energielabel

Het onderzoek van Multiscope volgt kort na een gelijksoortig (internationaal) onderzoek van energieleverancier Vattenfall. De samenhang van de verduurzaming van huizen en de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne is evident in beide onderzoeken. Van de ondervraagden in Nederland bespaart 92 procent op energie uit financiële overwegingen, concludeert Vattenfall.

De consument gaat toch eens kijken wat die zelf kan doen om het energieverbruik en dus de kosten daarvan omlaag te brengen. Verduurzaming van huizen, vooral met een laag energielabel, ligt dan voor de hand als oplossing. Als gevolg hiervan gaan woningen dan enkele niveaus omhoog qua energielabel. Op dit moment zijn volgens Multiscope 5 miljoen woningen op de een of andere manier verduurzaamd.

Naar welke verduurzaming gaat het meeste geld?

De meest in het oog springende uitgaven van 11,3 miljard aan verduurzaming in 2022 zijn de 75 procent aan energie én isolatie van de woning.

  • Zonne-energie: 38 procent
  • Isolatie: 37 procent
  • Verwarming: 19 procent
  • Verlichting: 4 procent
  • Waterbesparing: 2 procent

Doe het zelf verduurzaming of uitbesteed?

De grotere bedragen die zijn uitgegeven laten zich ook verklaren met het gegeven dat veel van deze klussen aan huis door bedrijven moeten worden gedaan: 85 procent werd uitbesteed. De consument gaat namelijk niet zomaar zelf zonnepanelen op het dak leggen. Daar is het te complex en te gevaarlijk voor. Vervanging van de verlichting in huis door LED-lampen doet de burger over het algemeen wel zelf.

Nu nog capaciteit stroomnet verbeteren

Zowel Vattenfall als Multiscope signaleren dat meer huishoudens zijn gaan verduurzamen. Bijna 6 op de 10 huishoudens hebben op minstens 1 manier verduurzaamd. Maar veel mensen hikken nog wel tegen de hoge kosten aan, constateert verzekeraar Centraal Beheer eind 2022.

De volgende stap in het proces is dat het terugleveren van elektriciteit aan het stroomnet snel moet verbeteren. Want daar ligt nog een grote frustratie van veel consumenten die momenteel vergroenen. Netbeheerder TenneT wil de komende jaren ruim 10 miljard euro investeren in verbetering van het stroomnet in ons land.

De cijfers komen uit het onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

(Bron: Multiscope, Vattenfall, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie