Registeren Inloggen

Tips voor het schilderen van de buitenboel

Was u van plan de buitenboel te gaan schilderen? Dan kan het weer nog weleens invloed hebben op hoe het resultaat uitpakt. En heeft u verf of beits nodig? Lees hier enkele tips om rekening mee te houden als u schilderplannen heeft.

Weersinvloed

De invloed van het weer op de buitenboel schilderen is enorm. Dat behoeft eigenlijk nauwelijks uitleg. Dat schilderen in een natte omgeving weinig kans van slagen heeft, is wel duidelijk. Maar dat het ook te warm kan zijn om uw kozijnen te schilderen, is voor sommigen misschien toch wel weer een verrassing.

De 4 belangrijkste factoren van invloed

Wie buiten gaat schilderen, krijgt te maken met verschillende omstandigheden. Waar u rekening mee moet houden zijn deze 4 belangrijkste factoren die invloed uitoefenen op uw beslissingen:

  • temperatuur
  • luchtvochtigheid
  • regen
  • wind

Niet schilderen bij te hoge of te lage temperatuur

Is het te koud? Schilder dan niet, want de verf droogt niet. Als maatstaf kunt u aanhouden: niet buiten schilderen wanneer het onder de 5 graden is. Wilt u toch per se in de winter buiten schilderen? Dan kan een speciale verfsoort waarmee dat mogelijk is, noodzakelijk zijn. Win hiervoor eerst advies in bij een specialist. Mogelijk is het toch goed te doen met 4-seizoenenverf of doorwerklak.

Is het te heet? Schilder ook dan de buitenboel niet, want hierdoor droogt de verf namelijk veel te snel. U kunt hierdoor blaren, blaasjes of strepen in de verf zien. Bovendien kan een hoge temperatuur ook problematisch zijn voor verfafbranders en schuurmachines. Apparaten kunnen namelijk oververhit raken. Schilder daarom nooit buiten boven de 30 graden. Tussen de 10-20 graden is de ideale temperatuur voor uw buitenschilderwerk.

Niet schilderen in de volle zon

In de volle zon schilderen zorgt ervoor dat bovenstaand probleem nog sneller optreedt. De verf droogt dan niet mooi, zeker bij donkere kleuren die de hitte sneller absorberen. Dat is zonde van uw geld en uw inspanningen. Daarom is het slim om ruim vóór de zon op die plek komt te schilderen. Houd bijvoorbeeld 3 uur van tevoren aan. Zo krijgt de verf voldoende de tijd om goed te drogen, en blijft blaasjesvorming achterwege.

Wat veel professionele schilders doen is “achter de zon aan” schilderen, dus als de zon al verdwenen is en aan de andere kant van het huis staat. U kunt natuurlijk door een afschermdoek op te hangen ook zelf deze schaduw creëren. Dat werkt ook heel goed. Controleer wel eerst of het hout niet te veel is opgewarmd. Is dit niet het geval? Laat het dan eerst voldoende afkoelen alvorens u de kwast erop zet. Bij een metalen ondergrond is dit nóg belangrijker.

Niet in de regen of bij te hoge luchtvochtigheid

Niet schilderen bij regen of mist, dat kan iedereen wel bedenken. Stel uw klus desnoods een dag uit. Maar houd er rekening mee dat de lucht ook na regen of mist nog te vochtig kan zijn. Houd hier de regel aan dat de luchtvochtigheid onder de 85 procent moet blijven. Anders is de ondergrond te vochtig en wil de verf niet hechten, laat staan behoorlijk drogen. Uiteindelijk zal uw schilderwerk dan ook veel langer meegaan. Veel schilders houden 10.00 uur ’s ochtends aan als het perfecte beginmoment om te schilderen. Voor die tijd is er genoeg ander werk te verrichten, zoals schuurwerk en kleine reparaties aan het hout. Raadpleeg uw weer-app of buienradar voor de luchtvochtigheid.

Vermijd wind of storm

Schilderen in de wind lijkt handig, maar het kan de verf ook te snel laten drogen. En nog erger: de wind kan eveneens veel vuil of stof op uw mooie schilderwerk blazen. En dat wilt u natuurlijk niet. Stormachtig weer kunt u dus beter helemaal vermijden. Want dat kan ook nog eens gevaarlijk zijn op de ladder of steiger.

Beits of lak?

Los van het weer is het van belang dat u de juiste verfsoort gebruikt. Informatie inwinnen bij de specialist kan nooit kwaad. Maar grofweg is dit een aantal handige richtlijnen bij verschillende ondergronden:

Houten kozijnen en deuren:houtlak (acryl/alkyd)
Vlonders, steigerhout en buitenhout:steigerhoutbeits, beits, olie, nano coating
Baksteen:fixeermiddel/impregneermiddel + gevelverf
Kkunststof:primer + aflak voor kunststof
Dak en dakgoot:Dak(goot)coating

A-merk of huismerk verf?

Er is nogal wat te koop in de bouwmarkten. Is het huismerk even goed als een A-merk? Nee, de A-merken zijn kwalitatief beter. Het verschil zit hem vaak in de dekkingsgraad van de verf. Verf van het goedkopere huismerk moet u soms wel 2 of 3 keer overschilderen om het geheel dekkend te krijgen. Boven de A-merken staan nog de verfsoorten voor de professionele markt. Ons advies is om u door de specialist in de verfwinkel of bouwmarkt goed te laten informeren over wat, en hoeveel, u precies nodig heeft.

Ecologische verf

De meeste verf is op oliebasis. Maar dat is minder goed voor het milieu. Lange tijd waren de ecologische verfsoorten minder goed in kwaliteit. Maar dat verschil begint nu echt te vervagen. De duurzame verf met minder chemicaliën is in opkomst, terwijl de prijs vergelijkbaar is met gewone verf.

Buitenklussen in de winter: wat kunt u doen?

(Bron: Archief, diverse tuin- en klus, en doe-het-zelf websites, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] mensen vragen zich af of ze in de winter buiten kunnen schilderen. Droogt verf wel op kozijnen, deuren of het tuinhek? Dat is natuurlijk afhankelijk van de […]