Registeren Inloggen

Buitenklussen in de winter: wat kunt u doen?

In de winter verplaatsen de meeste mensen hun klussen liever naar binnen toe. Maar welke klussen kunt u gewoon buiten blijven doen? Er is genoeg wat u in de tuin kunt aanpakken. Onder bepaalde omstandigheden kunt u zelfs schilderwerk doen. En opruimen en schoonmaken kan altijd. Lees hier een selectie aan tips.

Opruimen van tuin en schuur

Een buitenklus die het hele jaar door kan, is opruimen. Daar hoeft de zon echt niet voor te schijnen. Maar een winterzonnetje bij deze klus is wel zo aangenaam. De tuinmeubels kunt u in de schuur zetten. Of bloempotten waar u pas weer plannen mee heeft voor in het voorjaar. Ruim ook de vaste planten op. Er kan nog zoveel rondslingeren wat even uit beeld moet. Ruim dan, om plaats te maken, eerst ook even de schuur op. Misschien is er wel plek voor nieuwe tuinmeubels? Die kunt u nu in de aanbieding kopen. Als u toch bezig bent, loop dan ook eens al het gereedschap na in uw schuur.

Schoonmaken van tuin, terras en dakgoot

De tuin en het terras eens goed schoonmaken is bij wijze van buitenklus ook geen overbodige luxe. Maar pas echt belangrijk is het om de dakgoot te reinigen. Die zit nu meestal vol met herfstbladeren, die de afvoer verstoppen (wat tot daklekkages kan leiden). U zult direct het water weer door de regenpijp horen stromen. Misschien ook een aardig idee, om nu eindelijk eens een regenton in de tuin te zetten, om het regenwater op te vangen? Bij waterschaarste in de zomer, kunt u dan altijd uw planten blijven gieten. Want wie wat bewaart, die heeft wat.

Opvang van regenwater in regentonnen of speciale infiltratiekratten of grindkoffers onder uw tuin gebeurt om die reden steeds vaker. Als uw tuin te veel beton of tegels bevat, die doorstroming van het water en opvang daarvan verhinderen, zou u nu ook roostergootjes kunnen aanleggen.

Maak uw tuin winterklaar

Natuurlijk is het ook niet onbelangrijk om uw tuin winterklaar te maken, een werkje waar u meestal al in de herfst aan kunt beginnen. Hier en daar, vooral bij kwetsbare planten, kunt u de bodem afdekken met bladeren. Zo vriezen die planten niet dood. Afdekken van planten kan ook. Wel moeten ze droog zijn, voordat u dat doet. Bind een speciaal vliesdoek eromheen. Gebruik nooit plastic, want uw planten moeten wel kunnen blijven ademen. Jute, stro en kokosmatjes mogen ook. Denk bij uw buitenklussen ook aan de vogels in de tuin. Hang bijvoorbeeld voedselpotjes op.

Maak een plan voor de lente

Daarbij kunt u al gaan nadenken over de lente. Maak wel eerst een plan. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Als u plannen had om allerlei nieuws te gaan aanplanten, graaf nu dan alvast lege plekken op. Voeg mest en compost toe. In het voorjaar gaat u dan fris weer verder. Sommige mensen recyclen na kerst hun kerstboom in de tuin, of gebruiken takken om af te dekken. Als het niet vriest en het niet te nat is, kunt u nu ook nog bollen in potten of in de volle grond poten.

Snoeiwerk in de tuin

De meeste bomen dienen in de wintermaanden gesnoeid te worden. Dat komt omdat de bomen dan hun boomsappen niet ‘uitbloeden’. Maar voor de beuk en esdoorn is de zomer met volle bladgroei de beste snoeitijd. Appelbomen en perenbomen zijn pitvruchtbomen. Deze fruitbomen kunt u het best tussen januari en eind maart snoeien. Dus het begin van de winter is nog net een beetje te vroeg.

Tuinaanleg

Zolang de vorst uitblijft gaan de meeste tuinbedrijven door met tuinaanleg. Dus dat kunt u ook doen, als u wat meer ambitie heeft dan simpel tuinonderhoud. Het hoeft niet meteen af te zijn in de winter. U kunt alvast een beginnetje maken, dat u in het voorjaar afrondt. Vooral het grondwerk en de bestrating kunnen al een heel eind gebeuren. Ook bepaalde planten kunnen al worden geplant, maar het voorjaar blijft de voorkeur houden. Blijf wel van uw gras af en vraag verder advies aan een expert.

Schilderwerk en reparaties

Veel mensen vragen zich af of ze in de winter buiten kunnen schilderen. Droogt verf wel op kozijnen, deuren of het tuinhek? Dat is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur en de verfsoort. Maar de vuistregel is om onder de 5 graden Celsius niet te schilderen. Anders droogt uw schilderwerk niet of nauwelijks. Verf op waterbasis werkt ook niet bij lage temperaturen en zeker niet bij vorst.

Maar in het algemeen kunt u met de verven (op olie- of terpentinebasis) van de huidige kwaliteit gerust schilderen in de winter. Als u besluit om nu te gaan schilderen, helpt het als u dat doet achter een zeil- of steigerdoek. Dat kan net genoeg schelen om boven de 5 graden te blijven. Behalve te gaan schilderen, is het misschien ook wel het moment om eerst uw tuinhek te repareren? Anders moet u het later opnieuw gaan bijwerken met de verfkwast. Al met al zijn er aardig wat buitenklussen om de winter mee door te komen.

Tips voor het schilderen van de buitenboel

(Bron: Archief, diverse tuin- en klus, en doe-het-zelf websites, o.a: Werkspot, Woonschrift, Buitenleven, Gamma. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Buitenklussen in de winter: wat kunt u doen?

    Ik zie vooral klussen die je VOOR de winter moet doen.
    En die regenton kan je beter NA de winterplaatsen, want anders is de kans aanwezig dat ie de eesrte winter al stuk vriest.