Registeren Inloggen

Het najaar is begonnen: zo maakt u uw huis en tuin winterklaar

Het najaar is begonnen en dat betekent dat ook de winter in aantocht is. Om uw woning, tuin of balkon alvast voor te bereiden op de donkere en koude dagen, kunt u nu al een aantal dingen doen. 

Huis en tuin voorbereiden op de winter

De winter komt eraan: de dagen worden kouder, natter en donkerder. En dat betekent dat u weer vaker binnen met de verwarming aan zult zitten. Maar uw woning en tuin kunnen, voordat de winter echt aanbreekt, wel enige voorbereiding gebruiken om ze winterklaar te maken. Zo verkleint u de kans op onverwachte kosten en extra onderhoud.

Kranen uit

Om te voorkomen dat de waterleiding stuk gaat, is het verstandig om de buitenkraan alvast af te sluiten. Anders kan het water in de leidingen bevriezen tijdens vorst, waardoor de leidingen kunnen uitzetten en breken. Door simpelweg de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht te draaien en de buitenkraan en de aftapkraan open te draaien, zal het resterende water uit de kraan lopen. Vervolgens hoeft u alleen nog maar de aftapkraan dicht te draaien.

Als er binnenshuis kranen zijn die u niet veel gebruikt, kunt u die ook dichtdraaien. Zo voorkomt u dat ook hier de waterleidingen kunnen bevriezen en eventueel stuk gaan.

Energiecontract onder de loep

Uw energiecontract onder de loep nemen kan zeker geen kwaad. Want is uw energiecontract voorbereid op een koude winter? Het prijsplafond vervalt immers per 1 januari 2024. Bekijk daarom of uw lopende contract aan uw energiebehoeftes en budget zal voldoen, of dat u wellicht beter kunt overstappen naar een ander (soort) contract.

Check de radiatoren en boiler

Check aan het begin van ieder najaar of uw radiatoren ontlucht moeten worden en of de boiler nog goed werkt. Maak vervolgens de ventilatieopeningen en filters schoon. Mocht er iets niet in orde zijn, dan heeft u nog even de tijd om ernaar te laten kijken en zit u ’s winters niet thuis in de ijzige kou.

Houd deze minimale temperatuur aan

Energie besparen is zeker niet verkeerd. Maar dat betekent niet dat u uw thermostaat ook regelmatig uit moet zetten. Het is namelijk het beste voor uw verbruik – en het onderhoud van het verwarmingsmechanisme – om in huis minimaal 15 graden aan te houden. Ook ’s nachts en wanneer u niet thuis bent. Doet u dit niet, dan kost het extra veel energie wanneer u de verwarming weer aanzet. En u loopt het risico dat waterleidingen sneller bevriezen.

Isoleer uw huis

De verwarming in de winter hard aan het werk zetten terwijl uw huis niet goed geïsoleerd is, is eveneens zonde van de energie en uw geld. Is uw huis (nog steeds) goed geïsoleerd is en waar moet dit eventueel nog verbeterd worden? Als u dat nu alvast controleert, kan het u een hoop geld en moeite later in het jaar besparen.

Ventilatieroosters schoonmaken

Bekijk de ventilatieroosters en maak deze schoon indien nodig. Het is belangrijk dat uw woning goed kan doorluchten. Natgeregende kleding en drogende was aan het wasrek zorgen namelijk voor vrij veel vocht in huis, wat beslagen ramen en zelfs schimmel tot gevolg kan hebben. U kunt uw huis ook ventileren door de ramen open te zetten, maar wees er alert op dat dit niet direct tot een inbraak leidt.

Verklein de kans op inbraak

Over inbraak gesproken: in het donker slaan inbrekers graag hun slag. Geef ze echter geen mogelijkheid om binnen te komen en zorg voor goede (gecertificeerde) sloten op uw schuur, ramen en deuren. Ook de juiste verlichting kan ze al afschrikken. Hoe u uw huis het beste kunt beschermen tegen inbraak, leest u in dit artikel vol tips.

Schoorsteen en dak winterklaar maken?

Vergeet ook niet het dak en uw schoorsteen (als u deze heeft) regelmatig te controleren en onderhouden. Liggen er bijvoorbeeld losliggende objecten of losse dakpannen op het dak, die kunnen wegwaaien bij stevige wind? En is de schoorsteen geveegd en schoongemaakt? Denk echter niet meteen dat u de aangewezen persoon bent voor deze klusjes. Ze vergen namelijk enige expertise en veiligheidsmaatregelen. Bovendien is het nog maar de vraag of u eigenlijk wel zelf de schoorsteen mag schoonmaken? Daar geven we in dit artikel antwoord op. Zorg er verder voor dat de dakgoot winterklaar is: verwijder herfstbladeren en takjes die in de dakgoot liggen, zodat ze de waterafvoer niet kunnen verstoppen.

Tuin en balkon winterklaar maken

Tot slot is het belangrijk om ook uw tuin en balkon winterklaar te maken. Ruim de tuin- en het balkon op en zet tuinmeubels vast of binnen. Om uw planten te beschermen, kunt u ze bij de bodem afdekken met bladeren, zodat ze niet doodvriezen. U kunt ook de planten zelf afdekken met een speciaal vliesdoek. Gebruik echter nooit plastic, want uw planten moeten wel kunnen blijven ademen. Jute, stro en kokosmatjes mogen wel. Controleer daarnaast of er takken van bomen over uw woning of garage heen hangen en bekijk of deze gesnoeid moeten worden. Deze kunnen bij een storm namelijk ernstige schade veroorzaken. Wilt u weten welke buitenklussen u nog meer kunt doen in de winter? Lees dan dit artikel.

(Bron: Archief, MAX Vandaag, Allianz Direct, Wonen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] is het ook niet onbelangrijk om uw tuin winterklaar te maken, een werkje waar u meestal al in de herfst aan kunt beginnen. Hier en daar, vooral bij […]