Registeren Inloggen

Goed nieuws: traplift familie Smit eindelijk verplaatst

Het heeft behoorlijk wat moeite gekost: maanden klagen bij de gemeente en een optreden in het tv-programma Meldpunt. Maar de traplift van de familie Smit is eindelijk verplaatst naar de smalle zijde van de trap. Hierdoor is de trap een stuk veiliger. MAX Ombudsman Jeanine Janssen is blij met de oplossing. “Al zet ik bij de nieuwe constructie ook mijn vraagtekens.”

Traplift aan smalle zijde

Als meneer Smit begin 2022 een traplift nodig heeft, plaatst leverancier Otolift deze in opdracht van de Gemeente De Ronde Venen aan de brede zijde van de trap. Hierdoor kan mevrouw Smit alleen via de smalle zijde naar boven en beneden lopen. En dat levert onveilige situaties op. Maar hun herhaaldelijke oproep voor het verplaatsen van de traplift krijgt bij de gemeente geen gehoor. Daarom schakelen ze Meldpunt in. 

Werkwijze is stuitend

De familie is blij dat de traplift nu eindelijk verplaatst is. “De voordeur kan weer gewoon open, we kunnen weer op de brede zijde van de trap lopen en de trapleuning is terug.” vertelt een opgeluchte Immo Smit. “Maar het is stuitend dat dit bij de eerste plaatsing niet direct kon. We hebben het expliciet gevraagd, maar het was absoluut niet mogelijk dat de traplift aan de smalle zijde werd geplaatst. Het blijft bijzonder dat het destijds niet mogelijk was en nu, zonder extra beoordeling, wel.”

Vraagtekens bij vluchtroute

De familie is opgelucht dat de trap weer veilig is. Ook MAX Ombudsman Jeanine Janssen is blij met de oplossing, al zet ze wel haar vraagtekens bij de nieuwe plaats van de traplift. “Als ik naar de foto van de traplift boven aan de trap kijk, lijkt mij de vluchtroute wel erg smal.” Ook bouwexpert Nico Scholten deelt deze zorg. Volgens het Bouwbesluit moet afstand tussen het stoeltje van de traplift en de muur minimaal 50 centimeter zijn. En als de familie het meetlint erbij pakt, blijkt dat niet het geval.

Blij met trap

De vreugde is er bij de familie Smit niet minder om. In de nieuwe situatie wordt de voordeur niet meer geblokkeerd door de traplift. En iedereen kan nu weer veilig de trap op en af. “Voor ons is de trap het belangrijkste. En wat betreft de vluchtroute: de bovenste verdieping van het huis wordt niet meer gebruikt. Dus wij hoeven niet langs dat stoeltje. Het is echt veel beter zo.” aldus Immo Smit.

Meldt uw probleem

Ongeveer 80 procent van de trapliften wordt aan de verkeerde kant van de trap gemonteerd. De looproute wordt hierdoor smaller en in veel gevallen wordt ook de trapleuning verwijderd. Dit kan leiden tot onveilige situaties. Is uw trap door de traplift ook onveilig geworden? In dit artikel leest u wat u in dat geval kunt doen.

(Foto’s: Immo Smit) 

Geef een reactie