Zonnepanelen makkelijk te hacken: wat zijn de risico’s en hoe kunt u het voorkomen?
Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken. Dat meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Hoe zit dat precies, wat zijn de risico’s en hoe kunt u een hack voorkomen?
Waardoor ontstaat zo’n hack bij zonnepanelen?
Hoe kunnen zonnepanelen gehackt worden? Volgens de toezichthouder voldoen veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, niet aan gestelde eisen. Hierdoor kunnen maar liefst 5 van de 9 onderzochte omvormers storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten. En daar zit de crux, want door omvormers te verbinden met het internet, kunt u bekijken wat uw energieopbrengst is. Maar dat is dus niet zonder risico, stelt de RDI. Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet namelijk aan de norm voor cyberveiligheid, waardoor hackers vrij spel lijken te hebben.
Daarnaast ontbreken handleidingen bij de omvormers en vermelden niet alle fabrikanten hun contactgegevens. Hierdoor kunnen consumenten met vragen of problemen moeilijker contact opnemen.
Wat zijn de risico’s?
De slechte cyberveiligheid kan volgens de RDI nu al grote schade aanrichten aan het Nederlandse stroomnet. Zo noemt de rijksdienst een scenario waarin een groot deel van alle zonnepaneelinstallaties in 1 keer wordt uitgeschakeld door een hack. Maar het is voor hackers ook mogelijk om via de omvormers persoonsgegeven buit te maken. Dit kunnen ze doorverkopen of gebruiken om u te chanteren.
Hoe cyberveiligheid verbeteren?
Fabrikanten van de omvormers zijn echter pas vanaf augustus 2024 verplicht te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De RDI hoopt nu dat zij met de onderzoeksbevindingen aan de slag gaan, zodat alle omvormers vanaf die datum aan alle eisen voldoen.
Zo kunt u uw omvormers beschermen tegen hackers
Maar wat kunt u zelf doen? De RDI adviseert een omvormer aan te schaffen waar een CE-markering op staat. Een omvormer zonder CE-markering voldoet niet aan de eisen. Ook adviseert de RDI alert te zijn op storingen en deze te melden bij de leverancier. Daarnaast kunt u alvast enige voorbereiding treffen om de kans op een hack te verkleinen door de omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren. Twijfelt u of uw omvormers gevoelig zijn voor hackers? Neem dan contact op met uw leverancier.
(Bron: Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, ANP. Foto: Shutterstock)