Registeren Inloggen

Een aflossingsvrije hypotheek, is dat verstandig?

Nederland heeft de meeste huishoudens met hypotheken. Bij elkaar hebben we meer dan 500 miljard aan hypotheekschuld. Hoewel banken en de overheid erop hameren om zo snel mogelijk af te lossen, is er een nieuwe trend om de hypotheek aflossingsvrij te maken. Is dit verstandig in uw situatie?

Omzetten naar aflossingsvrij

Al jaren daalt de hyoptheekrenteaftrek en steeds meer huizenbezitters, met name ouderen, zetten hun hypotheek om naar aflossingsvrij. Dat is zo gek nog niet, want uw maandlasten kunnen hierdoor flink lager uitvallen. U stopt met afbetalen en betaalt alleen nog maar de rente. U heeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, maar u hebt maandelijks wel meer te besteden.

Voor- en nadelen

Zo’n aflossingsvrije hypotheek heeft voor- en nadelen. Sowieso geldt de hyptoheekrenteaftrek maar voor 30 jaar. Dus als die jaren verstreken zijn, is deze hypotheekvorm een interessante optie. Als u die nu wilt omzetten, kan dat voor een bedrag dat maximaal de helft is van de marktwaarde van uw woning. Hoewel u op de korte termijn meer geld heeft om leuke dingen te doen, moet u zich ook realiseren dat er op de lange termijn een restschuld blijft staan. Aan het einde van de looptijd moet u die schuld in één keer afbetalen. En dat lukt niet iedereen.

Niet genoeg gespaard

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn er in Nederland ruim 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken. Hiervan hebben maar liefst 200.000 huishoudens niet of niet voldoende gespaard om de hypotheek aan het eind af te lossen. Banken berekenden dat tussen 2035 en 2038 zo’n 700.000 aflossingsvrije hypotheken aflopen. Voor deze huishoudens vervalt de hypotheekrente en kunnen de maandlasten flink oplopen. Om te voorkomen dat mensen in de problemen komen, is de campagne ‘Aflossingsblij’ gestart. Deze campagne herinnert mensen eraan dat hun lening uiteindelijk wel een keer moet worden afgelost.

Moet ik mijn huis uit als ik niet kan aflossen?

Stel, u moet uw aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen, maar u hebt dat bedrag niet zomaar op een bankrekening staan. Wat kunt u dan doen? Als u in hetzelfde huis wilt blijven wonen, kunt u er ook voor kiezen opnieuw te lenen. Een nieuwe hypotheekverstrekker zal kijken of u met uw inkomen aan de maandelijkse lasten kunt voldoen. Een overwaarde van uw huis telt in dit geval niet mee. Die komt namelijk pas vrij als u uw huis verkoopt. Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid de hypotheek te verlengen, maar dit is niet vanzelfsprekend.

Andere opties

U kunt ook tijdens de looptijd van uw hypotheek voldoende sparen om daarmee aan het einde in één keer af te lossen. Een andere mogelijkheid is dat u uw huis verkoopt en met de opbrengst uw schuld afbetaalt. Of een combinatie van deze twee mogelijkheden. Als u deze mogelijkheden niet heeft, of onvoldoende middelen, kan het betekenen dat u uw huis moet verkopen en dat u met een restschuld blijft zitten. Wat u ook doet, houd er rekening mee dat er aan wijzigingen in uw hypotheek altijd kosten verbonden zijn. Laat u tijdig informeren door uw bank of hypotheekverstrekker zodat u straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wat vindt u?

Er kleven duidelijk voor- en nadelen aan het hebben van een aflossingsvrije hypotheek. Praat hierover mee op ons forum. De stelling luidt: ‘Uw hypotheek volledig aflossen, is zonde van het geld’.

Lees ook:
5 manieren om te profiteren van uw spaargeld

Hypotheekverstrekkers lappen regels aan hun laars

Kan een bank teveel uitgekeerde overwaarde terugeisen? 

Geef een reactie

Reactie

    Aflossingsvrij ??? Niet doen !!! Dan lacht uw bank !!!
    Gewoon stug doorgaan met (extra) aflossen. Dan bent u uiteindelijk diegene die lacht.
    Geloof me, er is maar één hypotheek …. en dat is GEEN hypotheek.