Registeren Inloggen

Geld gevonden? Denk eerst hieraan voordat u het in eigen zak stopt

Wie geld vindt lijkt zijn of haar geluksdag te hebben. Toch mag u dit niet zomaar in uw eigen zak stoppen. Waarom is dat zo? En zijn er uitzonderingen waardoor u het alsnog mag houden?

Geld vinden

Stel, u loopt op straat en ziet briefgeld liggen. Dat lijkt een ongelofelijke mazzel. U bent immers de eerlijke vinder, en dus mag u het houden, toch? Helaas zit de vork iets anders in de steel. Volgens het Burgerlijk Wetboek mag u gevonden geld namelijk niet zomaar houden. Dit geldt al voor briefgeld vanaf 5 euro. Steekt (en houdt) u het toch in eigen zak, dan bent u strafbaar en riskeert u een boete of taakstraf. Ook kunt u een strafblad krijgen.

Melding maken

Daarom kunt u beter officieel melding maken van gevonden geld. Anders wordt dit beschouwd als diefstal. Het melden doet u echter niet bij de politie, maar bij de gemeente. Zo heeft de eigenaar de kans om zich te melden en zijn of haar eigendom terug te krijgen. Als u het geld uit uzelf aangeeft, heeft u recht op vindersloon. Hoeveel dit is, verschilt per situatie. Mocht de eigenaar u weigeren vindersloon te geven, dan kunt u naar de rechter stappen om dit af te dwingen.

Ook goed om te weten: als de rechtmatige eigenaar zich niet meldt binnen een jaar, dan is het gevonden geld alsnog van u. Bij bedragen onder de 450 euro gaat het volgens iLost, een website waar verloren spullen op aangemeld en teruggevonden kunnen worden, zelfs om een periode van 3 maanden. Heeft u echter niets gemeld, dan kunt u nooit de rechtmatige eigenaar worden.

Na het melden kunt u het geld afgeven bij de gemeente, of ervoor kiezen om dit thuis te bewaren. Houd er dan wel rekening mee dat u verantwoordelijk bent voor de staat van het gevonden goed. Deze moet namelijk hetzelfde zijn als toen u het vond.

Geld vinden bij pinautomaat

Moet u anders handelen wanneer u geld vindt bij een pinautomaat? Het antwoord is ja. Uiteraard mag u het nog steeds niet zomaar meenemen. De verandering zit hem hier dan ook in het feit dat u het geld meestal beter in de automaat kunt laten zitten wanneer u dit vindt. De vorige persoon die bij de automaat geld wilde opnemen heeft dit waarschijnlijk niet gekregen en is weggelopen in de veronderstelling dat de pinautomaat niet naar behoren werkt. Als u het geld laat zitten in de bak, en de eigenaar van het geld contact heeft opgenomen met de bank, wordt het geld automatisch teruggestort op zijn of haar rekening.

Neemt u gevonden geld uit de pinautomaat toch mee? Ook dan bent u strafbaar en kunt u een geldboete of taakstraf opgelegd krijgen naast een melding in uw strafblad.

Pinpas gevonden?

In bovenstaande gevallen gaat het om contant geld. Maar tegenwoordig vinden de meeste betalingen echter plaats door te pinnen. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u het beste kunt doen wanneer u een betaalpas vindt. In dit artikel leest u het antwoord. 

(Bron: Rijksoverheid, AD, iLost, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Als ik geld vind dan geef ik dat uiteraard aan, maar ik bewaar het zelf. Bij gemeente of politie raakt het namelijk regelmatig kwijt, is de ervaring.

    weer typisch een gevalletje van onzinnige wetgeving.

    Als iemand een bankbiljet van straat opraapt is het ten eerste al met geen mogelijkheid te bewijzen dat het biljet door iemand anders verloren is en daarmee dus ook niet te bewijzen dat het niet het eigendom is van degene die het opraapt.
    Dus kun je diefstal al NIET bewijzen en ben je al uitgepraat wat betreft naar de rechter gaan, want zelfs de politie zal er in zo’n geval helemaal niets mee doen.

    En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan mankracht bij de politie om zich met dit soort ‘onbenulligheden’ bezig te houden.

    Zou het gaan om het vinden van byv. een aktekoffer met een zeer hoog bedrag aan geld , dan is de kans groot dat er aangifte van vermissing is gedaan en bij zeer grote bedragen aan contant geld worden in sommige gevallen de nummers van de biljetten genoteerd zodat ze te traceren zijn. In zo’n geval kun je dus maar beter wel netjes gaan melden dat je zo’n koffertje met geld gevonden hebt. Maar je doet er dan zeer verstandig aan om het wél zélf thuis te bewaren, want zoals maxvj ook al aangeeft; de ervaring is dat het bij politie en/of gemeente regelmatig ‘kwijtraakt’ .

    Het vinden van een bankpas levert je als vinder helemaal niets op want je kunt er zonder bijbehorende pincode niets mee, tenzij je een heuse crimineel bent en zeer behendig in het vervalsen van bakpassen etc.
    Mocht de gevonden betaalpas beschikken over de mogelijkheid van contactloos betalen kun je er (zónder pincode) hooguit 25,- mee uitgeven , maar daar houd het dan ook mee op.

    En wie zo achteloos met zijn/haar geld omgaat dat hij/zij het verliest op straat heeft blijkbaar schijnbaar meer dan genoeg geld beschikbaar. Iemand die echt op elke euro moet letten zal zijn/haar geld zeer goed opbergen en het dus niet zomaar verliezen.