Registeren Inloggen

Minister pakt regeldruk in de zorg aan met subsidieregeling

In een uitzending van Meldpunt dit voorjaar heeft zorgminister Conny Helder enkele actuele problemen in de zorg benoemd. Onder anderen personeelstekort door ziekteverzuim en te hoge werkdruk door administratieve rompslomp kwamen ter sprake. Bij de oplossing voor “te weinig handen aan bed” noemde ze bijvoorbeeld automatisering door zorgrobots. En minder regels moeten de regeldruk gaan wegnemen.

Zorgrobots

Om het geheugen even op te frissen: dat die zorgrobots komen heeft Meldpunt al eerder beschreven. Denk hierbij niet direct aan apparaten die er uitzien als mensen, maar dat kán wel. In de meeste gevallen gaat het om eenvoudige elektronische hulp bij het op tijd innemen van medicijnen. Een apparaat waarschuwt de patiënt dan. Dat kan in een fotolijstje zitten. Evengoed kan het een app op de telefoon zijn, die een signaal afgeeft. De zorgmedewerker hoeft dan voor zo’n pietluttig klusje niet meer op en neer te rijden. Maar zo’n apparaat vervangt nooit zorgmedewerkers van vlees en bloed.

Regeldruk

Maar hoe zit het met die regeldruk? Zorgaanbieders kunnen vanaf nu subsidie aanvragen voor het verminderen van bureaucratie in de zorg. Zo kunnen ze zelf beginnen met de regeldruk in hun eigen organisatie te verlagen. Uiteindelijk zal dat moeten gaan leiden naar meer werkplezier bij zorgverleners en meer tijd voor zorg.

De subsidie is onderdeel van de vervolgaanpak van [Ont]Regel de Zorg. Dat is een programma waarmee het ministerie van VWS al 4 jaar bezig is de bureaucratie in de zorg te verlichten.

Meer werkplezier, minder regeltjes

“Lang niet alle regels zijn echt nodig,” zei de minister bij de lancering van de subsidie. “Met deze subsidieregeling kunnen zorgaanbieders zelf aan de slag om overbodige regels in hun organisatie te vereenvoudigen of zelfs te schrappen.” Om minder administratie te bereiken, is er wel eventjes meer administratie nodig. Want om subsidie te krijgen moet de zorgorganisatie wel eerst in de pen klimmen.

Best practices

Door dit geld kunnen zorgorganisaties mensen vrij maken om de regels te gaan vereenvoudigen en schrappen. Er komt ook aandacht voor best practices. Dat gebeurt door goede voorbeelden en geleerde lessen te delen om anderen te inspireren. Zo moeten andere organisaties die nu nog achterblijven ook interesse gaan krijgen in het project. Het ministerie van VWS stelt 9,5 miljoen euro beschikbaar. De eerste aanvraagronde van de nieuwe subsidie loopt nog door tot en met 30 september.

Bron: Rijksoverheid | Ministerie van VWS

“Er komen geen extra verpleeghuisplekken bij”

Geef een reactie

Reactie

    Zoals gewoonlijk heeft het kabinet maar een oplossing: Geld. Alleen heeft dat helemaal niets met regeldruk te maken.