Registeren Inloggen

UWV trekt 5.000 boetes in, want gevraagde informatie van cliënten had het al

Het UWV trekt het boetekleed aan: het trekt 5.000 boetes ter waarde van 6,8 miljoen euro in. Die zijn bij nader inzien onterecht gegeven. De grond van de boetes is niet, onjuist of te laat informatie aanleveren door cliënten. Maar wat blijkt nu? Het UWV heeft die informatie allang, namelijk via De Belastingdienst.

Eerst terugvorderingen na nabetalingen onterecht, ditmaal boetes van UWV

Het blijft nog regelmatig misgaan bij de uitkeringsinstantie. In september 2023 stelt Meldpunt een gelijksoortig probleem aan de kaak, als het UWV tienduizenden euro’s aan toeslagen terugvordert van nietsvermoedende arbeidsongeschikten. Dan zijn nabetalingen van het ABP de aanleiding van de opschudding. Ditmaal gaat het om bijverdiensten naast de uitkering. Uitkeringsgerechtigden zijn verplicht die op te geven. Individueel bedragen de boetes soms duizenden euro’s per cliënt.

Geen rechtsgrond voor boete

De grond van de boete valt nu weg, want het UWV blijkt al langer te beschikken over die gegevens. Diverse overheidsinstanties werken samen, het UWV bijvoorbeeld met De Belastingdienst. Bij laatstgenoemde instanties zijn de gevraagde gegevens al langer bekend. Alleen gebeurt koppeling aan de gegevens van de cliënten van het UWV niet automatisch. Die informatie kan de instantie zelf invullen. Maar dat moet dan wel gebeuren, hetgeen hier juist niet is gebeurd.

Daarom trekt het UWV die boetes nu in, door middel van een officiële verklaring: “Daarmee betreft het niet langer een schending van de inlichtingenplicht, is de boete onterecht en is UWV van mening dat het niet langer gepast is om de eerder opgelegde boetes te handhaven.” De uitkeringsinstantie ziet het niet als coulance, maar eerder een toepassing van de ‘menselijke maat’, een bekend motief sinds de toeslagenaffaire.

Onbekend of boetes UWV tot tot financiële problemen hebben geleid

Veel mensen hebben hun boetes al betaald. Bedragen verschillen van 40 tot 5.000 euro. In die laatste categorie zijn er niet veel, aldus het UWV. Als mensen door deze boetes in de financiële problemen zijn gekomen, dan zal de uitkeringsinstantie naar een oplossing zoeken, zegt een woordvoerder.

Als u toevallig zo’n boete heeft ontvangen, dan hoeft u volgens de uitkeringsinstantie niet zelf contact op te nemen. U krijgt een telefoontje, gevolgd door een brief. Daarna krijgt u zo snel mogelijk uw geld terug. In november 2023 zijn er nog 703 boetes ingetrokken vanwege onrechtmatig verkregen informatie op basis van een omstreden en allang stopgezette ‘risicoscan’ van WW-fraudeurs.

(Bron: UWV, ANP, NOS, Archief. Foto: ANP)

UWV vordert tienduizenden euro’s aan toeslagen terug van nietsvermoedende arbeidsongeschikten

Geef een reactie

Reactie

    Het lijkt er niet op dat het UWV naast de terugbetaling iets meer doet voor het onterecht beschuldigen van cliënten