Registeren Inloggen

Waarom worden pinbedragen niet afgerond en contant geld wel? Zo zit het

Als u boodschappen doet en contant betaalt, wordt het bedrag afgerond. Kiest u er echter voor om te betalen met uw pinpas, dan rekent u het exacte bedrag af. Waarom is dat?

Contant geld

Hoewel betalingen met contant geld veel minder vaak voorkomen dan tientallen jaren geleden, moet contant geld zeker niet verdwijnen. Onder andere omdat het uitkomst biedt wanneer de banken een storing hebben. En u heeft meer financiële vrijheid en onafhankelijkheid. Uw contante betalingen zijn immers niet te traceren. Zelf kunt u wellicht juist beter grip houden op uw uitgaven wanneer u deze contant betaalt. In dit artikel leggen we verder uit waarom het bestaan van contant geld zo belangrijk is en waarom deze mogelijkheid van betalen niet mag verdwijnen.

Maar als u dan toch betaalt met munten en briefgeld, dan zult u merken dat uw aankoopbedragen naar boven of naar beneden worden afgerond. Hoe zit dat precies?

Afronden van betalingen

Winkeliers in Nederland mogen het totaalbedrag afronden op 0 eurocent of 5 eurocent. Wel moet er met raam- of kassastickers duidelijk aangegeven zijn dat de afrondingsregel toegepast wordt. Maar wat is precies de reden dat er afgerond wordt?

Contante betalingen worden afgerond, omdat 1 en 2 eurocent munten vrijwel niet meer worden gebruikt en het niet zo praktisch is om alle terugbetalingen hiermee te voldoen. Het is simpelweg onhandig. Daarom mogen winkeliers bedragen afronden.

Waarom worden pinbetalingen niet afgerond?

Misschien denkt u nu: waarom worden pinbetalingen dan niet afgerond? Dat komt omdat hier geen wisselgeld aan te pas komt. Het geld kan immers gemakkelijk exact betaald worden. Winkeliers mogen pinbetalingen dan ook niet afronden volgens de wet.

Contant geld weigeren?

De kans is klein dat het afronden de reden is, maar soms weigeren winkeliers contante betalingen. Of juist andersom: pinbetalingen zijn dan niet gewenst. Wilt u weten of een betaalmogelijkheid geweigerd mag worden en wat u dan kunt doen? In dit artikel vindt u alle informatie.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Kamer van Koophandel, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  -“Wel moet er met raam- of kassastickers duidelijk aangegeven zijn dat de afrondingsregel toegepast wordt. “-

  Ik moet de eerste winkel nog tegen komen waar dat netjes aangegeven staat.
  Dat zie je helemaal nergens vermeld en aangezien burgers het áfronden blijkbaar allemaal al héél normaal zijn gaan vinden zal er ook niemand een punt van maken dat het NIET aangegeven staat.

  Ondertussen is het echter nog wel altijd een wettelijke verplichting.
  maar tja…..het overgrote deel van onze wetgeving wordt totaal niet nageleefd en daar wordt ook nooit op gecontroleerd en/of gehandhaafd.

  “Het geld kan immers gemakkelijk exact betaalt worden.”
  KOFSCHIP? betaalt=betaald.

  Ik kom zeker één keer per week in een hele kleine winkel waar de pinbetaling wel afgerond wordt. Maar niet alleen naar boven, maar ook naar omlaag. Dus bijvoorbeeld € 15,26 wordt met € 0,01 verminderd en pin ik € 15,25