RegisterenInloggen

Verminder heimwee met deze 5 tips

Op vakantie gaan is voor veel mensen een moment van geluk. Maar voor wie last van heimwee heeft, kunnen dagen weg van huis erg onaangenaam voelen. Om uw uitje zo prettig mogelijk te maken, hebben wij een aantal tips tegen heimwee.

Heimwee

Sommige mensen ervaren heimwee wanneer ze weg van huis zijn. Het gevoel dat ze hun eigen bed, omgeving en ritme missen hoort daar allemaal bij. Niet alleen kinderen hebben hier last van, ook volwassenen kunnen hun thuisomgeving erg missen.

Verlies

Heimwee kan veel impact hebben. Als u er in ernstige mate last van heeft, kan heimwee als het verlies van uw vertrouwde omgeving voelen, zegt hoogleraar emotie en welbevinden Ad Vingerhoets tegen krant NRC. Het gevoel kan volgens de hoogleraar zelfs vergeleken worden met rouw, liefdesverdriet en depressie. Daarnaast kunnen er fysieke klachten optreden, zoals geen eetlust, buikkrampen, darmklachten, hoofdpijn, misselijkheid, koorts, benauwdheid en slapeloosheid. In de meeste gevallen is de heimwee echter niet zo ernstig en vermindert deze naarmate de tijd verstrijkt.

Tips tegen heimwee op vakantie

Als u op vakantie toch last van ernstige heimwee heeft, kan dat erg vervelend zijn. Om de klachten te verminderen hebben wij een aantal tips op een rij gezet.

Iets van thuis

Om de de heimwee op vakantie te verminderen, kunt u iets meenemen van thuis. Een eigen kussen, foto, knuffel of eten en drinken. De vertrouwde spullen van thuis kunnen u beter laten wennen aan de nieuwe omgeving en kalmeren.

Afleiding

Misschien heeft u er helemaal geen behoefte aan, maar afleiding helpt tegen heimwee. Op momenten dat u alleen bent is de kans groter dat gevoelens van heimwee opspelen. Door op pad te gaan, spelletjes te spelen en andere leuke dingen te doen, kunnen de gedachtes aan thuis op de achtergrond verdwijnen.

Praten

Door te praten over wat u dwarszit, zult u zich waarschijnlijk beter voelen. Als u gevoelens gaat opkroppen, kan de heimwee erger worden. Wanneer u met anderen bespreekt wat u voelt, krijgen zij de mogelijkheid om u steun te bieden.

Contact met thuis

Zijn uw familieleden of vrienden in uw thuisland? Om de heimwee draaglijker te maken, kunt u hen regelmatig even bellen. Zo heeft u toch uw naasten om u heen. Bel of bericht ze echter niet te veel, want dat kan juist het gevoel dat u hen mist verergeren.

Paracetamol

U verwacht het misschien niet, maar paracetamol kan helpen tegen heimwee. Een Amerikaanse studie toont aan dat paracetamol kan helpen bij liefdesverdriet. “Onder een groep studenten met liefdesverdriet bleek dat de groep die de paracetamol slikte, zich beter voelde dan de groep die de placebo kreeg”, vertelt Vingerhoets aan de krant.┬áIn de hersenen overlappen de gebieden van fysieke en emotionele pijn elkaar namelijk. De hoogleraar bedacht zich daarna dat de klachten van heimwee en liefdesverdriet op elkaar lijken en dat paracetamol wellicht ook zou helpen bij heimwee. Daarom raadde hij het medicijn aan bij een client met ernstige heimwee. Na de man zijn vakantie kreeg Vingerhoets dankbare mails terug, vertelt hij aan NRC.

Let wel op: Gebruik niet te veel paracetamol (nooit meer dan de maximale dosering) en neem bij ernstige mentale en fysieke klachten altijd contact op met uw huisarts.

Zo laat u uw huis achter als u op vakantie gaat

Bron: NRC, RTL Nieuws, ONVZ. Foto: Shutterstock

Geef een reactie