RegisterenInloggen

Misleidende producten: dit zijn de nominaties Gouden Windei

Volgens de Voedselwaakhond foodwatch komen 3 producten in aanmerking voor de titel van meest misleidende voedselproduct van het jaar. IJsthee die goed zou zijn voor uw immuunsysteem van Jumbo, oma's ambachtelijke aardappel-scharrelei-salade van Dirk en Dekamarkt, en cornflakes van Kellogg's zijn genomineerd.

Te veel suiker

De verschillende soorten Jumbo Ice Tea, met namen als Inner Beauty, Good Energy en Feel Immune, zouden goed zijn voor uw huid, haren, nagels en immuunsysteem. Maar volgens de organisatie is dit misleidend. Want volgens hen bestaat de ijsthee vooral uit water met toegevoegde vitamines en te veel suiker. En dat is volgens foodwatch nergens goed voor.

Niet zo ambachtelijk

Ook de Pure Ambacht Ambachtelijke Salade Oma’s Aardappel-Scharrelei van Dirk en Dekamarkt zou misleidend zijn. Deze suggereert namelijk een ambachtelijke salade. Maar in werkelijkheid is het volgens de waakhond een sterk bewerkt voedingsmiddel. “Vol met industriële ingrediënten, zoals conserveermiddelen en zoetstoffen.”

Misleidende inhoud

Tot slot is de All-Bran Fruit’n Fibre-cornflakes van Kellogg’s genomineerd. Er is weliswaar niks mis met de ingrediënten van de cornflakes, maar de inhoud van het pak is met een kwart verkleind, terwijl de schapprijs slechts licht gedaald is. Dit valt ook wel onder het fenomeen krimpflatie. Qua uiterlijk en afmetingen aan de voorkant ziet het pak cornflakes er nog hetzelfde uit, maar “de prijs per kilo is in verhouding flink gestegen”, meldt foodwatch.

Stem op het meest misleidende product

Vanaf dinsdag kan het publiek, en u dus ook, een maand lang stemmen via www.goudenwindei.nl. Met de wedstrijd wil de organisatie aandacht vragen voor misleidende verpakkingen en etiketten die voedselfabrikanten te vaak zouden gebruiken om hun producten te verkopen. Dit jaar is alweer de 13e editie van de wedstrijd voor het meest misleidende product. Vorig jaar ging het Gouden Windei naar de groentesnoepjes van Nicolette van Dam. De snoepjes zouden misleidend zijn, omdat er evenveel suiker in zat als in sommige andere snoepwaar.

(Bron: Foodwatch, ANP. Foto: ANP)

Geef een antwoord