Registeren Inloggen

Problemen met inloggen DigiD

DigiD lijkt last te hebben van een storing. Sinds vanochtend vroeg komen er meldingen binnen van gebruikers over storingen met DigiD bij de website allestoringen.nl. Dat kan een probleem zijn voor mensen die een online afspraak willen maken bij de GGD voor een coronatest of een prikafspraak.

Soms wel, soms niet

Een woordvoerder van Logius, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor DigiD, bevestigt dat het systeem te maken heeft met een storing. “Er is een wisselende werking, in sommige gevallen werkt het wel en in andere gevallen niet”, aldus de woordvoerder. Hij weet nog niet hoe grootschalig de storing is, er zijn wel al meer dan zeven meldingen binnengekomen.

Noodzaak

Bij allestoringen.nl zijn honderden meldingen binnengekomen van een storing met DigiD. Vanwege de noodzaak van het gebruik van DigiD voor het online maken van een test- of prikafspraak bij de GGD, is het dus mogelijk dat sommige mensen op dit moment zo’n afspraak niet kunnen maken. Een woordvoerder van de GGD laat echter weten dat er nog geen melding binnen is gekomen dat DigiD vastloopt. Als het toegangssysteem vastloopt, krijgt de GGD hier in principe direct een melding van. “Dat is niet gebeurd. Wel kan dat altijd nog veranderen, dat weet je nooit.”

Als DigiD bij veel mensen hapert, bellen ze eerder naar de callcenters en de servicedesk van de GGD, voegt de woordvoerder daar aan toe. “Dat is een goeie graadmeter, want in die gevallen wordt het ontzettend druk bij ons. Dat is nu niet het geval.” Logius onderzoekt waar de oorzaak van de storing vandaan komt. De overheidsinstantie weet nog niet hoe lang de storing gaat duren.

Probleem voor 100.000 mensen

Als DigiD een storing heeft, zoals nu lijkt, dan kan dat honderdduizenden mensen raken. Want deze inlogdienst gebruiken mensen om hun identiteit te verifiëren en wordt in een jaar zo’n 403 miljoen keer gebruikt, dat is zo’n 1,1 miljoen keer per dag. Dat blijkt uit informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken over 2020.

Ook veel organisaties, ruim zevenhonderd vorig jaar, maken gebruik van DigiD. De inlogdienst heeft in totaal 18,3 miljoen gebruikers, wat er meer zijn dan het aantal inwoners in Nederland. Dat komt, volgens de opstellers van de Monitor Digitale Overheid, omdat ook Nederlanders in het buitenland DigiD gebruiken, sommige burgers meerdere accounts hebben en omdat accounts enige tijd na overlijden blijven bestaan.

Verschillende soorten coronatesten, deze zijn betrouwbaar

Bron: ANP

Geef een reactie

Reactie

    […] 5. Problemen met inloggen DigiD – MAX Meldpunt […]