Registeren Inloggen

Zes nep-Tikkie-oplichters gearresteerd

De politie heeft 6 mannen uit Groningen en Diemen aangehouden voor fraude met een betaalapp. Ze lichten mensen op door linkjes te sturen die lijken op die van Tikkie, een app die zo’n 5 miljoen mensen in Nederland hebben.

100.000 euro

De politie pakt in augustus 2019 6 fraudeurs op uit Groningen en Diemen. De mannen hebben mensen opgelicht voor bijna 100.000 euro door nep-betaalverzoeken te versturen. De politie verdenkt hen van oplichting bij 375 mensen. De oplichters sturen linkjes die lijken op die van Tikkie. Dat is een populaire app om bijvoorbeeld de kosten voor een avond uit eten snel en makkelijk te verdelen.

Eerder pakt de politie ook al een man op voor fraude. Hij lichtte 30 mensen op voor bijna 35.000 euro.

Oplichting bewijzen

Het achterhalen van gegevens van oplichters is lastig. Zo heeft de politie 17 mensen uit Apeldoorn opgepakt die dezelfde truc via nep-Tikkie gebruikten. Maar de oplichting bewijzen is moeilijk. Ondanks dat ze waarschijnlijk voor 80.000 euro hebben opgelicht, zijn ze nog niet veroordeeld. Op 18 december staan de verdachten voor de rechter.

Zo werkt de truc

De truc die oplichters gebruiken om geld te plunderen van een bankrekening werkt als volgt. Ze doen zich via WhatsApp voor als een familielid of bekende. Ze sturen een nep-tikkie van 1 cent om zogenaamd te kijken of uw betaalgegevens kloppen. Als u vervolgens op de link klikt en de 1 cent betaalt, krijgt de oplichter uw bankrekeningnummer in handen. Zo kan hij uw nummer overnemen en gebruiken om betalingen te doen met uw bankrekening.

Deze fraude komt ook voor op Marktplaats. De fraudeur doet zich dan voor als een geïnteresseerde koper. Hij stuurt een nep-tikkie van 1 cent, zogenaamd zodat hij uw betaalgegevens heeft om het bedrag over te kunnen maken. Maar u raakt alleen maar geld kwijt.

Tikkie

Tikkie is een betaalapp voor op je telefoon. Met de app kun je betaalverzoeken, tikkie’s, sturen naar anderen via WhatsApp of andere sociale mediakanalen. De ontvanger kan in het verzoek de link aanklikken en zo het te betalen bedrag voldoen.

Voorkom oplichting

Een andere manier waarop criminelen proberen uw bankrekening te plunderen is via een verificatiecode. Tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht leest u op deze pagina.

Bron: RTLZ, NU.nl, Hart van Nederland

Geef een reactie