RegisterenInloggen

Komt u ook in actie voor uw pensioen?

De pensioenen zijn al jaren niet geïndexeerd en dat voelen ouderen in hun portemonnee. Dat moet afgelopen zijn, vindt de politieke partij 50Plus die, samen met andere partijen, het initiatief 'Kom in actie voor uw pensioen' start. Onder meer Omroep MAX steunt deze actie. U kunt dat ook doen.

Weer geen indexatie

Elk jaar is het weer de vraag of de pensioenen gekort moeten worden. De Nederlandse pensioenregels zijn heel streng. Daardoor mogen pensioenfondsen de hoogte van de pensioenen pas garanderen als de dekkingsgraad boven de 104,3 procent uitkomt. Als zij deze ondergrens niet halen, kunnen ze niet indexeren. Het idee achter deze regeling is dat er genoeg geld in kas blijft. Dit geld gebruiken fondsen voor de toekomstige pensioenen en eventuele financiële tegenvallers.

Meer dan 1 miljard in kas

Er is al tijden discussie over dit strenge rekenmodel, zeker omdat het de pensioenfondsen al tijden voor de wind gaat. In totaal beschikken alle fondsen samen over 1.450 miljard euro en hun vermogens groeien elk jaar opnieuw. Een goede zaak, zo lijkt, maar gepensioneerden zien hier voorlopig nog weinig van terug in hun portemonnee. De fondsen zelf vinden dit ook niet goed. “We zien dat onze financiële positie stap voor stap verbetert”, zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ambtenarenfonds ABP, in 2018 tegen de NOS. “Maar de pensioenen van werkenden en gepensioneerden kunnen we de komende jaren niet verhogen met de inflatie. Ik kan dat niet meer uitleggen aan onze deelnemers.”

Kom ook in actie voor uw pensioen

Hoewel er dus al lange tijd onenigheid is over dit rekenmodel, lijkt de maat nu echt vol. Begin 2019 sturen 60 vooraanstaanden een brandbrief naar de fractievoorzitters van alle partijen in de Tweede Kamer. Daarin uiten zij hun ongenoegen over het huidige systeem. Nu is er dus ook het initiatief ‘Kom in actie voor uw pensioen’. Dit collectief eist onder meer een verhoging van de rekenrente. U kunt de actie steunen door op de website van ‘Kom in actie voor uw pensioen’ uw naam, e-mailadres en woonplaats achter te laten.

Uiteindelijk worden alle ondertekeningen in petitievorm aangeboden aan minister Koolmees (Sociale Zaken), minister-president Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Initiatief van verschillende partijen

‘Kom in actie voor uw pensioen’ is een initiatief van de politieke partij 50Plus. Andere betrokken partijen zijn Omroep MAX, de SP, PVV, Forum voor Democratie, DENK, stichtingen PensioenBehoud en Pensioenverlies en ouderenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant.

Hoe groot is de kans dat kortingen doorgaan?

In dit artikel schrijven we in duidelijke taal wat u moet weten over de dreigende kortingen. Wat is de kans dat ze doorgaan? Zijn er ook andere oplossingen? In dit artikel leest u wat andere ouderen vinden van de dreigende pensioenkortingen. Komen zij nog financieel rond?

Geef een reactie

Reacties (37)

 1. -reactie verwijderd door de redactie i.v.m. racistische opmerkingen-
 2. Het is zeker ons geld .. wij hebben er recht op .

 3. Breed Protest tegen de Pensioenroof
  Openbaar · Georganiseerd door Cas Tuyn
  Vrijdag 1 november a.s.. Zie Facebook. Op het Malieveld te Den Haag.
  Begintijd ongeveer 12.00 uur aldaar.

  1. eindelijk iemand die iets organiseert wij komen eraan!!!!!!!!!!!

 4. Als wij ouderen net als de boeren met alle gepensioneerden naar den Haag zouden komen en deuren zouden intrappen,en het maliveld vernielen,dan misschien zou er ietskunnen gebeuren. Maar wij ouderen slikken dit omdat wij zo zijn groot gebracht, en dat wij ook roepen dat wij het vergeleken met andere landen toch nog behoorlijk goed hebben.Wij doen niets en toch weten we, dat wij bestolen worden.Leve de knappe regering.

 5. Nog even dit, wij zijn beiden mindervalide en kunnen helaas door het voostel wat ik deed om naar het maliveld te gaan wat ons en ik denk met vele van ons niet meer opga.

 6. 10 jaar geen indexatie van ons pensioen
  3 miljard stelen van ons geld uit de pensioenpot
  Miljarden op de plank voor pensioen waar we jaren mee vooruit kunnen (OOK DE JONGEREN!!!)
  Alle kosten voor levensonderhoud en vaste lasten laten stijgen
  Onbetaalbare zorgpremie opschroeven
  En dan als kabinet nog het lef hebben om te stellen dat we in moeten leveren?
  Ik zou niet meer weten waar ik op kan bezuinigen want ik heb niets meer!!!!!!!!
  Bovendien had ik hogere verwachtingen van de inzet en slagkracht in de 2e kamer van de linkse partijen en zeker van 50+ want die slaan nog deuk in een pakje boter bij dit kabinet als het over onze pensioenen gaat waarvoor we ons hele leven premie hebben betaald.
  Al met al een grof schandaal dat wij gepensioneerden zo uitgeperst worden met het geld waar we gewoon recht op hebben. Ons eigen geld!!! Ik kan helaas niet demonstreren i.v.m. lichamelijke gezondheid anders ging ik wel. Het kabinet weet ook wel dat wij een weerloze groep zijn. Volgens Rutte klots het geld overal tegen de plinten maar bij mij klots er steeds minder tegen de plinten. Waardeloos dat men zo met ons omgaat. Vertrouwen in de politiek heb ik al jaren niet meer.

 7. Er staat “meer dan 1 miljard in kas” dat moet natuurlijk 1000 miljard zijn of 1 biljoen.

 8. N.a.v. alle info over pensioenkorting klik ik op ‘kominactievooruwpensioen’ Met geen mogelijkheid kom ik op deze site. Can’t be reached. Een misser dat er in het programma zo nadrukkelijk op gewezen wordt, maar geen bereik dus………..jammer!!!

  1. Waarschijnlijk druk bezocht. Had ik ook. Maar uiteindelijk gelukt.

 9. Ik ben er bij op 1 november. Wanneer alle gepensioneerden die vrijwilligerswerk verrichten een week zouden staken, dan ligt het land plat. Ziekenhuizen, scholen, verenigingen, voedselbanken etc etc. Dat is niet echt een sympathieke maatregel, maar er moet iets gebeuren.

  1. Alle 65 + de grens is bereikt. Een stikker Op de achterruit wij hebben de tijd 80 km is hard zat. Met een paar honderd auto’s leg je het land plaat ..

 10. Kunnen wij de overheid niet dwingen de 30 miljard, die zij in de jaren 90 van ons pensoioenfonds gestolen hebben, terug te betalen. Uiteindelijk is dat geld wat wij hebben moeten inleggen voor onze pensioenvoorziening.

  1. zolang we alleen maar graaiers in de regering hebben wordt daar niet meer over gesproken.

 11. Ik heb AOW, had een aanvulling voor mijn jongere Noorse vrouw en wij wonen in Spanje. Zij was gevallen en heeft daarbij een hersenbeschadiging opgelopen. Voor behandeling is zij naar Oslo geweest en daar is gezegd dat zij met “vroegpensioen” kon. Ik gaf dat aan de SVB op en de toeslag eindigde. Vrij kort daarop kwam men in Noorwegen er achter dat wij in Spanje wonen en, volgens hun, is “vroegpensioen” niet exporttabel. Zij heeft de uitkering terug betaald en ik heb de SVB geïnformeerd. Echter de aanvulling kan niet meer geactiveerd worden. Gelukkig is zij nu 65 jaar maar wij hebben een paar heel slechte jaren achter de rug.

 12. Indien een Fonds een te laag bedrag in kas heeft dan moet het pensioen worden gekort maar moeten ook de premies omhoog. Dit evenwicht ontbreekt geheel op dit moment. De huidige werkenden leggen in percentage van inkomen een lager percentage in dan de mensen die nu pensioen genieten. Dit is ZEER oneerlijk.
  Het zou goed zijn inzichtelijk te maken wat de individuen per individu aan premie hebben ingelegd vermeerderd met het rendement dat is behaald met een maximum van 4,3 % (dit is de rekenrente die sinds jaar en dag is toegepast verminderd met de reeds genoten pensioenen. De individuen opgeteld geven dan een theoretisch spaarsaldo weer dat per individu kan worden getoetst aan het thans bekende gemiddelde jaren dat nog uitgekeerd moet worden rekening houdend met gemiddelde leeftijd en inflatie. Het is dan zaak de optelsom te vergelijken met de totale vermogens van de pensioenfondsen ieder afzonderlijk. De tekorten en overschotten komen dan vanzelf boven. Moeilijker is het allemaal niet.

  Jan De Gruyter

 13. ten Eerste is het onbegrijpelijk dat de hoogte van pensioenuitkeringen afhangt van een getalletje (ik noem expres niet rente) dat toegestaan moet worden door een minister. Koolmees die bij onderhandelingen was over een “beter” pensioenstelsel. Dat getalletje gaat in een moeilijk gemaakte (actuariële ) berekening en geeft als uitkomst dat er een tekort is om uit te betalen. Ten tweede de pensioenfondsen moeten gewoon niet daaraan meewerken en een getalletje invoeren dat een redelijke uitkering geeft op hun prognose. Mocht Koolmees daar niet mee eens zijn dan sowhat. Komt er dan misschien een boete? De pensioenfondsen kunnen die makkelijk betalen? Maar ze geven daarmee een duidelijk signaal dat de gepensioneerden er niet mee eens zijn. Zo kunnen wij demonstreren en onze zin krijgen zoals de boeren. Gepensioneerden kunnen niet verstoren met tractoren. Iedereen weet dat de huidige generatie gepensioneerden al jaren bestolen wordt door een wetsregelgetalletje. Ten derde waarom wordt er in artikel 3.29 Wet inkomstenbelasting (waardering pensioenverplichtingen ) wel verplicht met een rekenrente van minimaal 4 % te moeten rekenen???

  1. Aanvullend: deze link is ook interessant.
   http://www.clepair.net/pensioenkorting-app.html

 14. Ruim 40 jaar hebben wij gewerkt en financieel bijgedragen aan de huidige pensioenpot. De pensioen bijdrage is toch een afspraak tussen pensioenfondsen en werknemers? (Naar onze mening) Het is toch de werkgever en werknemer die geld in de pot stoppen!! En nu zal een regering bepalen dat de pensioenfondsen moeten doen wat de overheid wil en wenst. Of zou de overheid stiekem ook geld in de pot gedaan hebben? . Dan hebben zij recht van spreken. Het zal ons niet verbazen dat de overheid juist geld uit de pot haalt. Natuurlijk hebben jongeren later ook recht op pensioen. Maar is de verwachting dan, indien jongeren van nu gedurende 40 jaren werken a 40uur/week en een pensioen bijdrage doen, onvoldoende pensioen opbouwen? Dit is voor ons niet te bevatten. Het lijkt ons dat je met AOW plus pensioen redelijk (ook later) moet kunnen rond komen. Echter indien de overheid de AOW uitkering wil stop zetten, dan zal het inkomen onvoldoende kunnen zijn. Dat gepensioneerden nu boos en actief reageren lijkt mij een gevolg door het almaar korten op uitkeringen van de oudere. Hopen dat er politieke partijen zijn die actief bezig zullen zijn dit eens te stoppen. Het lijkt alsof de huidige politiek, de ouderen als een mak schaap naar de slachtbank kan brengen. Als elke oudere een tractor reed, dan was het Malieveld al eerder om geploegd. Maar helaas, op oudere leeftijd neemt ook je mobiliteit af. En dat weten ze in Den Haag.

  1. Helemaal mee eens Ruudgea, het pensioen is inderdaad van de werknemers en werkgevers, ik verbaas me er al jaren over dat de overheid zich hiermee bemoeit, het wordt tijd voor een regering die ook eens naar de mensen kijkt die al jaren hebben gewerkt en in mijn geval zeker meer dan 60 uur in de week en nu van een welverdiende rust willen genieten.

 15. De rekenrente moet omhoog. Ik wil niet meer gekort worden. Sinds het begin van mijn pernsioen is het al 17% gedaald.

 16. Ik ondersteun deze actie.
  Volgens mij ligt de oplossing voor de hand.
  Hanteer het solidariteitsprincipe zolang de politiek de regels niet wijzigt.
  Mensen onder de 3000 euro per maand (AOW en pensioen)afblijven en indexeren.
  Personen boven de 3000 euro worden gekort ter compensatie .
  Zo blijven de uitgaven van de pensioenfondsen gelijk.

  1. Jij bent net zo oneerlijk als de regering. Alles voor jezelf, niet? Iemand met 3001 korten voor 30 per maand en iemand met 2999 opslag van 30 per maand. Ik noem zoiets geen solidariteit. Er wordt al genoeg genivelleerd in dit land. Iemand die meer premie heeft betaald mag op dezelfde manier behandeld worden. Gewoon procentueel doen joh.

 17. Pensioentekort?
  Van de media hoor je niets over het graaien in onze ABP-kas door de Overheid (minister van Financiën) velen jaren geleden.

 18. zoals zovelen merken wij ook dat het financieel minder gaat
  hogere huren
  hoger ziektekosten
  duurdere boodschappen
  dit is het resultaat van het regeringsbeleid van de firma list en bedrog in den haag

 19. De regering moet eerst eens de 30 miljard die ze uit de pensioenpot hebben geroofd terugstorten, en dan een bekijken of er nog gekort moet worden.
  Dit is wel geld waar de vorige generatie voor 100% voor gewerkt en betaald heeft, het zou terugbetaald worden het was een tijdelijke lening.

 20. Ik snap eigenlijk ook niet waarom er in de EU en in het bijzonder in onze regering, nog steeds niet gezegd en gedaan wordt aan de lage rente van de CEB. Het is toch van de zotte dat de banken rente moeten betalen over het geld wat naar de ECB als lening gaat.
  Uit eindelijk is de consument diegene die dat allemaal moet betalen, uit de lage rente en door de reken rente voor de pensioenfondsen. In 1 woord belachelijk dat er niemand voor de consument in springt.

 21. Uit verschillende vraaggesprekken met mensen uit de pensioenfondsen blijkt steeds weer dat er meer geld binnen komt dan er aan pensioenen wordt uitgekeerd, Het gemiddeld rendement is volgens deze bronnen ca 7 tot 8 % over de afgelopen 10 jaar of langer. De gemiddelde inflatie bedraagt ca 2% per jaar dus klopt het dat de kas steeds meer gevuld wordt, De rekenrente afschaffen zou de beste optie zijn. Waarom en met welk belang wordt er steeds weer gepleit om de pensioenen te korten, wat is hun verborgen agenda, deze pseudo deskundigen moeten van de buis.

 22. bijzonder triest dat je niet over je eigen ingelegd geld kunt beschikken en dat anderen daar over moeten beslissen , en maar graaien en zakkenvullen van de hard werkende mens .

 23. Het wordt tijd dat ouderen die pensioen ontvangen opstaan en hun stem laten horen. Massaal! Het is nu klaar! Rekenrente omhoog en iedereen het pensioen toekennen waar zij recht op hebben. Hoe wordt er met de pensioenen in de rest van Europa omgegaan?

 24. pensioen is uitgesteld loon. Ik heb tijdens mijn werkzame periode voor mijn pensioen, premie ( in het begin rond de 22%,later gezakt tot ca 18%)afgedragen. Het is een kapitaal dekking stelsel. Mijn (belegde ) premie moet genoeg zijn om mijn pensioen uit te betalen . Tijdens de kabinetten Lubbers kregen we een sigaar uit eigen doos,we kregen een loonsverhoging ,die betaald werd uit een verlaging van de premie (werkgever 2/3 >> werknemer 1/3.) De jongeren betalen nu premie voor hun pensioen op termijn. Dit geldt niet voor de AOW,wat gemakshalve wordt verwisseld met pensioen. AOW is een omslagstelsel. Als de pensioen premie voor jongeren op termijn niet dekkend zou zijn,zou er aan de premiekant iets moeten gebeuren (verhogen) Nu worden ouderen en jongeren tegen elkaar uitgespeeld (verdeel en heers )

 25. Het is algemeen bekend dat oudere mensen graag zouden willen protesteren tegen de diefstal van hun pensioen maar zo’n dag duurt te lang, is te ver weg of moeilijk bereikbaar.
  Waarom niet elke oudere oproepen om op een bepaalde dag en tijdstip in hun eigen stad, dorp naar b.v. een plein of bekent gebouw te gaan zodat ook de ouderen in de gelegenheid worden gesteld om hun stem te laten horen.

 26. Al 12 jaar gepensioneerd ,en nog nooit geindexeerd

 27. In Italie is de ilegale mafia,en in nederland is de regering van Rutte de legale mafia wand die willen ons geld stelen, zie Lubbers met het geld van het A.B .P. 25 Miljoen.

  1. Nou het is iets meer hoor : meer dan -omgerekend- 15 miljard euro heeft de regering destijds “geleend” uit de ABPkas!! En als je iets leent dan betaal je dat terug. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Doe je dat niet, dan heet dat diefstal. Voor de kleinste diefstal worden mensen in hun kraag gevat en berecht en terecht, maar ach Pfff 15 miljard euro doe je toch niet moeilijk over!!!….Nee hoor, deze corrupte regering die, na wat druk, opeens allerlei potjes opentrekt en hier een miljoentje en daar een miljardje weggeeft, moet snel verdwijnen. Dit is een regering zonder geweten.

 28. Na vele jaren harde arbeid , is een zoveelste korting in en in triest en voor mij met een schamel pensioentje niet te verteren.

  1. Reactie op Christo. Natuurlijk heb je gelijk. Maar ook niet coalitie partijen doen niks. Verder zie ik niemand van het beheer van maxmeldpunt hier iets over zeggen. Het is aardig om hier alle frustratie te uiten, maar het komt niet bij de juiste personen en plekken. Ik heb 50plus gevraagd om de regering aansprakelijk te stellen voor het historisch manipuleren van de dekkingsgraad bij ABP. 50plus antwoord dan dat er toentertijd kamer toestemming was. Dit is natuurlijk een C¥T antwoord. Aansprakelijk stellen kun je altijd. Dus niet stemmen meer op 50plus.