Registeren Inloggen

Buurtrechters rijden vanaf 2019 door heel Nederland

Een uit de hand gelopen ruzie met de buren over de erfgrens of geluidsoverlast? Om dit op te lossen hoeft men vanaf 2019 niet meer naar de rechtbank. Als het aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming ligt komt de rechter in het vervolg gewoon bij de mensen thuis of in een wijkcentrum om dit soort conflicten uit de wereld te helpen.

Rechtspraak in de buurt

Burenruzies zijn anno 2018 een stuk heftiger dan voorheen. De frustraties lopen sneller hoog op, waardoor de situatie kan escaleren. Om een conflict dan tot een goed einde te brengen, is soms de tussenkomst van een rechter nodig. Dit is voor velen een grote stap, mede omdat er ook hoge kosten zijn verbonden aan een stap naar de rechter. Minister Dekker van Rechtsbescherming (onderdeel van ministerie van Justitie) wil hier graag verandering in brengen en heeft daarom de buurtrechters in het leven geroepen. Deze rechters zijn verbonden aan rechtbanken en lossen kleine geschillen op die spelen tussen mensen in een bepaalde wijk. Zij doen dit door bij de mensen thuis te komen, of zij spreken met hen af in een wijkcentrum. Aan deze vorm van rechtspraak kleven veel minder hoge kosten dan als de ruziemakende partijen naar de rechtbank moeten komen.

Proeven met buurtrechters

Eerder in 2018 beginnen er verschillende proeven met buurtrechters. Dit is bijvoorbeeld het geval in de noordelijke provincies. 7 kantonrechters die verbonden zijn aan de Rechtbank Noord-Nederland rijden door dit gedeelte van het land om ruzies tot een goed einde te brengen. In principe dus hetzelfde concept dat het tv-programma De Rijdende Rechter hanteert, alleen is de uitspraak van de buurtrechter in dit geval wél bindend.

Eerste buurtrechters in 2019

De proeven die tot nu toe zijn gehouden met buurtrechters blijken erg succesvol, waardoor de minister van plan is om van de buurtrechter een permanent fenomeen te maken. Momenteel lopen er nog een aantal proeven, maar zodra die zijn afgerond en geëvalueerd gaat de minister regelgeving opstellen en kunnen de eerste buurtrechters in 2019 het land in.

(Bron: archief, Tubantia)

Geef een reactie

Reactie

    Nou dan mag hij heel snel bij mij komen dan. Met mijn overlast waar ik onder leid. Buurvrouw die begeleid woont boven mij. Is me verzwegen door de woningbouw en ze heeft een dwangneurose waar mijn genot en slaap en virus onder leid maar de woningbouw vertikt wat te doen of hoewel wel betalen maar geen genot. En alles doen om haar te beschermen