Registeren Inloggen

Echtpaar met hulphond geweigerd bij hotel. Mag dat?

De zeer slechtziende meneer Sijtsma kan niet zonder zijn hulphond Indy. Tot zijn grote verbazing weigert een Noord-Hollands hotel zijn hond de toegang. Meneer is verbijsterd. Dit hebben hij en zijn echtgenote nog nooit meegemaakt.

Voet bij stuk: honden zijn niet welkom

De 60-jarige Jacob Sijtsma wil zijn vrouw verrassen met een aantal hotelovernachtingen in Callantsoog. Het echtpaar is 39 jaar getrouwd en gaat graag naar de badplaats aan de Noord-Hollandse kust. Hij vindt een leuke aanbieding op internet, boekt en betaalt. De verrassing loopt echter anders dan hij van tevoren had bedacht. Meneer Sijtsma is zeer slechtziend en om naar buiten te kunnen, vergezelt zijn hulphond Indy hem. Als het stel bij het hotel aankomt, krijgen ze te horen dat hun hond niet welkom is. Meneer legt uit dat hij niet zonder zijn hulphond kan. Hij ziet immers door de ogen van zijn hond. Hij probeert de dame achter de receptie te overtuigen, maar ze blijft voet bij stuk houden dat honden niet welkom zijn. Het staat zelfs op de site.

Bij wet bepaald dat hulphonden welkom zijn

De heer Sijtsma voelt zich gediscrimineerd door het hotel. In 2016 is het VN-verdrag handicap, over de rechten van mensen met een beperking in Nederland, van kracht en officieel als wet aangenomen. Dit verdrag bepaalt dat mensen met een beperking gelijke rechten hebben op het gebied van wonen, scholing, werk, goederen en diensten. Personen die worden geassisteerd door een hulphond mogen niet meer worden geweigerd in openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen, theaters en winkels.

Daarnaast is het toelaten van assistentiehonden ook wettelijk vastgelegd in de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Op basis van deze wetgeving probeert hij het hotel te overtuigen het stel met hun hulphond toch toe te laten, maar tevergeefs. Hij vraagt zijn geld terug, en besluit met zijn vrouw op zoek te gaan naar een ander hotel, waar hij wel mag verblijven. Dat lukt en het stel geniet nog van een paar nachten in hun geliefde Callantsoog.

Hotel zal beleid niet aanpassen

Meldpunt vraagt het hotel om een reactie. De eigenaar van het hotel laat aan de redactie weten dat hij de situatie betreurt. Hij geeft aan dat hij niet vooraf is geïnformeerd dat het echtpaar een hulphond mee wilde nemen. Dan had het hotel de boeking namelijk niet in behandeling genomen. Zijn hotel is geen openbare gelegenheid. Hij voert een gesloten deur-policy en het hotel is dus niet vrij toegankelijk. Daarom is in zijn ogen de wetgeving niet van toepassing.

Het hotel is in 2013 nieuw gebouwd en toen was de wet gelijke behandeling nog niet bekend, en het aanpassen van zijn hotel brengt onevenredig veel kosten met zich mee. Daarom zal de eigenaar op korte termijn geen aanpassing doen om hulp- en assistentiehonden wel toe te laten in zijn hotel. Daarnaast zal de mindervalide kamer die het hotel heeft ook verdwijnen.

Branchevereniging: horeca moet hulphond ook toelaten

Koninklijke Horeca Nederland, de branchevereniging waaronder ook hotels vallen, gaat er vanuit dat hun leden de wetgeving naleven en mensen met een hulphond welkom heten in hun zaak. Mocht blijken dat een lid dit niet naleeft, dan kan de branchevereniging geen sancties opleggen. Ze geven wel voorlichting aan hun leden hoe ze een hulphond kunnen herkennen en hoe ze moeten handelen in zo’n geval.

1 op de 5 mensen met hulphond ervaart weigering

Meneer Sijtsma is niet de enige die met een weigering te maken krijgt, als hij ergens met zijn hulphond naar binnen wilt. Uit onderzoek van Hulphond Nederland en KNGF geleidehonden blijkt dat maar liefst 1 op de 5 mensen met een hulphond is geweigerd bij een openbare gelegenheid.

Mensen met een niet-zichtbare beperking zoals PTSS, epilepsie of autisme, die gebruik maken van een hulphond ervaren zelf een extra drempel. De weigering van een hulphond komt het meest voor bij eet- en drinkgelegenheden, winkels en medische voorzieningen. Hygiëne wordt als voornaamste reden aangevoerd, gevolgd door onbekendheid met het VN-verdrag inzake de rechten voor mensen met een handicap.

Weigeren vaak makkelijker dan denken in oplossingen

Belangenverenigingen voor mensen met een beperking maken zich hard voor het bewustzijn dat ook deze mensen zich overal welkom moeten voelen (zie bijvoorbeeld het akkoord van het ov dat toegankelijker moet worden voor mensen met een handicap). In hun ogen is er vaak sprake van (een combinatie van) onbekendheid en onwil of gemakzucht. Gewoon nee zeggen is vaak makkelijker dan even uw best doen en u te verplaatsen in wat de ander nodig heeft. De belangenverenigingen raden mensen aan die geweigerd worden op basis van hun hulphond om aangifte te doen bij de politie.

Het weigeren van een geleidehond valt onder strafbare discriminatie. De rechter zal per geval beoordelen of de weigering onder het Wetboek van Strafrecht valt. Daarnaast kan de getroffene een melding doen bij het College voor de rechten van de mens. Zij houden toezicht op het naleven van het VN-verdrag. Het college zal dan een onderzoek instellen en kan dan oordelen dat er sprake is van discriminatie. Ombudsman Jeanine Janssen pleit voor een hardere aanpak voor gelegenheden die mensen op grond van hun hulpmiddel weigeren. Ze hoopt dat de belangenverenigingen voor mensen met een beperking zich hier voor in willen zetten.

Hulpmiddelen mogen mee op reis

Mensen die gebruik maken van een ander hulpmiddel hebben ook geregeld te maken met belemmeringen in het dagelijks leven. Dan gaat het met name om gebouwen die niet rolstoeltoegankelijk zijn of hulpmiddelen die meegenomen moeten worden op reis. Passagiers met een beperking en/of een chronische aandoening mogen niet geweigerd worden door luchtvaartmaatschappijen. Er mogen 2 hulpmiddelen gratis meegenomen worden. Voor medische apparatuur met gevaarlijke stoffen, zoals zuurstofflessen, bestaan geen duidelijke regels. Doe navraag bij uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij welke regels zij hierover hanteren.

Scootmobiel mee op vakantie is 200 euro duurder

Geef een reactie

Reacties (12)

    ..inderdaad vreemd dat sancties op het niet naleven van wetten uitblijven. Ik zou het graag wat verder voeren. Ik, als rolstoeler, krijg regelmatig te horen op campings en horeca dat er “voor jullie geen voorzieningen zijn, en dat je dus maar beter ergens anders kan zoeken..” dat is op zich natuurlijk geen weigering, maar verkapt toch zeker wel. Dist komt werkelijk wekelijks voor. Is dat dan ook discriminatie waartegen ik op kan treden?

    Moeilijk probleem.
    Al bij het lezen van deze zin: “Hij vindt een leuke aanbieding op internet, boekt en betaalt.” wist ik waar het heen ging. Niet even van tevoren vragen of een (hulp)hond welkom is.
    Ja ik vind het zielig voor het echtpaar, maar het is weer wat egoïstisch.
    Als ik iets boek vraag ik of huisdieren welkom zijn. Zo ja dan zoek ik een andere gelegenheid. Ik vind het niet prettig als er een hond in mijn bed gelegen heeft. (niet iedereen voed zijn hond goed op) Maar er zijn ook mensen die allergisch zijn. Dan is het een ramp als er een hond de nacht ervoor in de kamer geweest is.
    Nogmaals ik vind het zielig voor het echtpaar, maar ze weten op voorhand dat ze een hond meenemen en dat huisdieren niet overal welkom zijn. Kleine moeite om het van te voren te vragen.
    Dan heeft zo’n hotel ook de mogelijkheid om een bepaalde kamer ter beschikking te stellen. Maar om zonder melding vooraf moeilijk te doen aan de balie, is raar.

    Dick met de rolstoel is niet te vergelijken: Niemand is allergisch voor rolstoelen. Iedere gelegenheid zou minimaal een toillet e.d. moeten hebben wat te gebruiken is voor rolstoelers. En daar zou best wat meer actie voor gevoerd mogen worden. Helemaal nu er wél her en der toilletten gebouwd worden her en der voor transgekken.

    Voor beide situaties (hond/rolstoel) zouden er sowieso subsidies moeten zijn zodat hotels e.d. aanpassingen kunnen doen zonder dat het hun faillisement betekent. Ook die groep ondernemers heeft het heel zwaar de laatste tijd.

      U maakt een cruciale vergissing….. een hulphond valt NIET onder de categorie huisdier , maar wordt gezien als een medisch hulpmiddel en dan geldt er wettelijk heel simpel dat een medisch hulpmiddel NIET geweigerd mag worden.

    “Mocht blijken dat een lid dit niet naleeft, dan kan de branchevereniging geen sancties opleggen”

    Wat heeft wet en regelgeving voor zin als er geen sancties/straf opgelegd kan worden als men zich er niet aanhoudt .

    Los van diverse aparte specifieke regelgeving is het ook in de Grondwet vastgelegd.

      Leg mij dan a.u.b. even uit waarom iemand die allergisch is voor honden en/of katten plotseling niet allergisch is voor dit medische hulpmiddel.

      @Frater: Ik zit nog steeds op uitleg te wachten waarom een allergie ineens over is als een hond een mediisch hulpmiddel genoemd wordt.
      Zou u daar een paar minuten voor willen vrijmaken? Bij voorbaat dank.

    Het recht op toegang tot openbare gelegenheden met een hulphond is vastgelegd in artikel 1 van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Dit artikel verbiedt discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte bij het aanbieden van goederen en diensten, waaronder dus ook het weigeren van toegang aan personen met een hulphond.

      U schrijft ‘openbare gelegenheden’
      Een hotel is geen openbare gelegenheid.

      Maar het is leuk om met wat zinnetjes uit wetten te zwaaien,
      We zijn bijna een half jaar verder en ik zit nog steeds op een uitleg te wachten waarom iemand met een allergie voor honden ineens niet allergisch is als zo’n beest het stempel hulphond heeft.

    De branchevereniging zou een zwarte lijst kunnen op stellen als ze geen sanctie’s of dergelijke kunnen op leggen dan weten mindervaliden waar ze wel of niet welkom zijn !

      Waarom een ZWARTE lijst?
      Maak gewoon een lijst, dan kunnen de mindervalide zelf kiezen waar ze welkom zijn.

      Wat is het nut om bedrijven (die hun brood proberen te verdienen) een regel door de strot te duwen om minderheden privileges te geven?
      Zo’n hotel moet dan verplicht aanpassingen doen, wankelt daarna op rand van faillissement en moet dan vrolijk gaan lopen doen tegen zo’n groep.

    Inmiddels is het 01-02-2024 en ik zit nog steeds op uitleg te wachten van Frater waaaom iemand die allergisch is voor honden niet allergisch zou zijn voor een hulphond.

    Kan de redactie Frater aub aansporen dat ie dat even uitlegt?
    Ik ben zo benieuwd.

      Frater??? Leef je nog? Ik wacht nog steeds op die uitleg,