Registeren Inloggen

Gestruikeld door een slechte stoep, kan ik schadevergoeding claimen?

Elk jaar struikelen zo’n 9000 mensen, onder andere over uitstekende en verzakte stoeptegels. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Met als mogelijk gevolg kapotte kleding en soms zelfs gebroken botten. Maar wie betaalt de kosten? En wanneer heeft het zin om actie te ondernemen? Wij vragen het letselschadejurist Frederik Lieben van kantoor JBL&G in Amsterdam.

Wat voor letsel kun je oplopen na een val?

“Het zal je verbazen wat voor letsel je kunt krijgen door stoeptegels. Het is maar net hoe je terecht komt. Je ziet vaak dat ouderen wat minder goed terecht komen, omdat ze wat minder verweer hebben en zwakkere botten hebben die sneller breken. Het gaat voornamelijk om pols-, ellenboog- en schouderbreuken. Maar ook letsel aan het gezicht komt voor, denk aan de neus kin en ogen.”

Wanneer krijg je schade vergoed?

“Je hebt licht, middelzwaar of zwaar letsel. Dat varieert van enkele schaafwonden tot aan een gebroken nek. Elke schade kan worden meegenomen. Voor iedereen is de vorm van schade namelijk uniek en heeft het andere gevolgen. Een pianist die zijn vinger kneust kan niet meer werken. Iemand die aan tapdansen doet kan nog wel werken als hij zijn vinger kneust. Dus de danser heeft met dezelfde schade minder gevolgen dan de pianist.”

Wie is er aansprakelijk voor de kosten?

“Je kan de gemeente altijd aansprakelijk stellen, maar zij zullen je niet altijd gelijk geven. Elke situatie is uniek en wordt ook zo beoordeeld. Allereerst wordt er naar de richtlijnen van CROW gekeken, het kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer, vervoer en werk en veiligheid. Het CROW stelt dat een stoep over het algemeen drie centimeter moet uitsteken om het gevaarlijk te noemen. Daar kunnen gemeenten wel van afwijken. Alleen als de tegel waarover je valt die drie centimeter niet haalt, dan heb je wel een probleem.”

Zijn er zaken waardoor ik meer kans heb op schadevergoeding?

“Er zijn meerdere omstandigheden, waardoor je meer kans maakt. Bijvoorbeeld als je niet je volledige aandacht op de weg kan richten omdat je op andere mensen moet letten. Denk aan een drukke winkelstraat. Ook verlichting is belangrijk. In een donkere steeg of op een weg omringd door bomen kun je de weg minder goed zien. Daar mag je dan ook een hogere kwaliteit bestrating verwachten.

Wat moet ik bewijzen om een schadevergoeding te krijgen?

“Het allerbelangrijkste is het maken van een foto van de plek. Als dat kan, toon dan aan dat er sprake is van drie centimeter hoogteverschil. Bijvoorbeeld met een meetlint. Wat ook heel belangrijk is: noteer contactgegevens van mensen die het hebben zien gebeuren. Als u met de ambulance wordt opgehaald kan ook de ambulancebroeder een getuige zijn. Wanneer er geen getuigen zijn geweest tijdens je val, heeft je zaak helaas weinig kans van slagen. Probeer ondanks uw pijn meteen te denken aan het verzamelen van bewijs. En als u alleen bent is het altijd handig om iemand die u kan helpen te bellen. ”

Heeft het altijd zin om actie te ondernemen?

“Zeker! De gevolgen van letsel zijn groter dan mensen verwachten. Stel je breekt je pols: Het is dan een stuk moeilijker om je broek of overhemd open of dicht te krijgen. Ook huishoudelijke taken zijn lastiger. Mocht je gelijk krijgen moet huishoudelijke hulp vergoed worden. Ook gemiste werkuren worden vergoed als je werkuren bent misgelopen. Mocht je dit allemaal niet nodig vinden, denk dan vooral aan de ander. Als je de gemeente aanspreekt zullen zij de gevaarlijke stoep sneller repareren en voorkom je dat iemand anders hetzelfde overkomt.”

Lees ook

Wilt u meer weten over uw rechten op straat? Lees dan hier of u uw fiets op de stoep mag parkeren. Of lees dit artikel om erachter te komen hoe u stormschade kunt claimen.

Geef een reactie

Reactie

    […] of putdeksel? Wellicht kunt u de gemeente aansprakelijk stellen voor achterstallig onderhoud. Omroep Max stelde hierover vragen aan onze […]