Registeren Inloggen

Speciaal meldpunt geopend voor onnodige prijsstijgingen

De Consumentenbond heeft een speciaal meldpunt geopend. Dit is bedoeld voor klachten over bedrijven die misbruik zouden maken van de huidige onzekere economische situatie om daar zelf beter van te worden. Zo wil de bond zicht krijgen op bedrijven die buitensporige, stiekeme of onnodige prijsstijgingen doorvoeren. Waarvan de consument de dupe is.

Meldpunt opgezet

De bond noemt enkele voorbeelden voor het meldpunt. Zoals bedrijven die de verpakking van een product kleiner maken, maar de prijs hetzelfde houden. Ook energieleveranciers die hun btw-verlaging niet doorberekenen in de voorschotten, kunt u melden. Of leveranciers die hun tariefverhogingen heel laat aankondigden.

‘Eneco maakte het bont’

“En Eneco maakte het helemaal bont door de terugleververgoeding binnen vaste contracten voor zonne-energie fors te verlagen. Dat is tegen de regels. Juist in onzekere tijden is het belangrijk dat consumenten erop kunnen rekenen dat bedrijven zich aan de regels houden”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Bedrijven redden het niet zonder consumenten

De bond wil via het meldpunt bedrijven die zich misdragen aanspreken op hun gedrag. Daarnaast hopen ze hen daarmee te  dwingen op een eerlijke manier zaken te doen. “Tijdens de coronacrisis vroegen we consumenten coulant te zijn voor bedrijven die het zwaar hadden. Zonder de massale steun van consumenten, hadden veel bedrijven het loodje gelegd”, gaat Molenaar verder. “Nu zijn de rollen omgedraaid en we kunnen het niet gebruiken dat bedrijven een slaatje proberen te slaan uit de huidige omstandigheden.”

(Bron: ANP, De Consumentenbond. Foto: ANP)

Geef een reactie