RegisterenInloggen

Politie slaat van miljoenen mensen persoonsgegevens op

Bent u ooit in aanraking geweest met de politie? Dan zullen hoogstwaarschijnlijk ook uw persoonsgegevens in de databank van de politie bewaard worden. De politie houdt nu namelijk van 9 miljoen mensen automatisch levensgebeurtenissen zoals verhuizingen, huwelijken en geboortes bij.

Zorgelijk

Naast levensgebeurtenissen slaat de politie van al deze mensen ook privacygevoelige gegevens op. Denk hierbij aan informatie zoals nationaliteit, adres en burgerservicenummer. Over deze verzameling zijn er binnen de organisatie al jarenlang zorgen. Dat blijkt uit een interne memo die in handen is van de krant Trouw. Toch is het systeem nog niet aangepast.

In aanraking met de politie

Al in 2015 uit de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens zorgen over “het abonnement op personen” dat de politie heeft. Dit blijkt uit de memo. Dan is namelijk al duidelijk dat de politie van miljoenen mensen automatisch gegevens uit de Basis Registratie Personen (BRP) opvraagt. Iedereen die in het systeem van de politie komt, krijgt een zogeheten afnemersindicatie. Dit houdt in dat er automatisch nieuwe informatie binnenkomt. Maar niet alleen de persoonsgegevens van verdachten staan in de database. Ook als iemand aangifte doet of getuige is, komen de persoonsgegevens van diegene in de database terecht.

Niet verwijderd

Deze gegevens worden niet verwijderd uit het systeem. “Een afnemersindicatie wordt nooit meer verwijderd, ook al is de persoon overleden”, schrijft een strategisch adviseur van de politie aan Trouw. Hierdoor volgt ze steeds meer mensen, zelfs als het al lang niet meer relevant is voor een zaak.

Risico’s

Een privacy-expert zegt tegen Trouw dat deze verzameling ‘allerlei risico’s met zich meebrengt’. Want niet alle politiekorpsen hebben hun beveiliging op orde. Hierdoor kunnen persoonsgegevens op straat komen te liggen en in de verkeerde handen vallen. Er staat volgens de memo wel een nieuw beleid op de planning. Hierin staat dat alleen specifieke groepen of afzonderlijke personen een afnemersindicatie mogen krijgen. Hieronder vallen verdachten of mensen met een wapenvergunning. Echter is het nieuwe systeem nog niet van kracht. Volgens de politie komt dat doordat het gaat om grote applicaties die ze niet van de ene op andere dag kunnen uitzetten.

Mag van de wet

Ondanks dat er momenteel risico’s zijn, wordt de wet volgens de politie niet overtreden. “Zonder actuele persoonsgegevens kan de politie haar werk niet doen”, zegt Henk Geveke van de korpsleiding tegen de krant.”Voor het gebruik en actueel houden van die gegevens hebben we een juridische grondslag. We hebben zelf de conclusie getrokken dat we met minder gegevens toe kunnen, en daar werken we aan.”

Reactie Autoriteit Persoonsgegevens

De politie mag volgens een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nooit méér gegevens opslaan dan nodig. Ook moet de politie onderbouwen welke data nodig zijn. “Nu de politie aangeeft dat ze eigenlijk met minder toekunnen, mag van de politie verwacht worden dat ze die overbodige gegevens niet langer opslaan of verwerken”, zegt de woordvoerder.

Steeds meer datalekken. Wat kunt u doen als uw info gelekt is?

(Bron: Trouw, ANP, NOS, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord