Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Klachtenstroom door geluidsoverlast padelbanen

Geluidsoverlast door padelbanen zorgen voor een stroom van klachten van omwonenden in heel het land. Deze mengvorm van tennis en squash wordt in de buitenlucht gespeeld en stijgt hard in populariteit. Maar omwonenden hebben last van het continue getok van de bal en de lichtmasten. Daar waar banen worden bijgebouwd protesteren omwonenden uit vrees voor deze overlast.

Padel

Bij padel spelen twee koppels tegen elkaar op een buitenbaan. Het is een vorm van tennis waarbij je ook de glazen wand van de baan mag gebruiken. Momenteel zijn er zo’n 650 padelbanen op 290 locaties in ons land en het aantal banen groeit sterk. Maar in zeker 14 gemeentes klagen omwonenden over het geluid en de lichtmasten. Op sommige plekken lopen zelfs rechtszaken. Bijvoorbeeld in Wassenaar, daar lopen acht rechtszaken tegen een padelbaan. En ook in Nijmegen hebben 42 bewoners bezwaar ingediend tegen uitbreiding van een padelbaan.

Geluidsoverlast

Annemarie Snoodijk woont in Bennebroek dichtbij een padelbaan. En ze wordt horendol van het geluid van de bal. “Ik word er neurotisch van”, zegt Snoodijk. “Het werkt op mijn zenuwen, het is slopend.” Omdat het balcontact intensiever is en via de glazen achterwand gespeeld wordt, geeft padel meer geluidsoverlast dan tennis.

Maar Snoodijk is niet de enige die overlast ervaart. Zo maken Marcel Elfrink  en buurtbewoners uit Apeldoorn bezwaar tegen de aanleg van drie nieuwe padelbanen bij tennisvereniging Daisy: één van de oudste tennisverenigingen van ons land.
In de studio reageren Frederik Everaars, Meld Overlast Padelbanen en Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Rechten aankoop online en in de winkel

En verder in Meldpunt: Zijn uw rechten bij een aankoop in een winkel anders dan bij een online aankoop? Levert Klooster koopt bij winkelketen Expert een draadloze geluidsbox van het merk Sonos. Alleen blijkt eenmaal thuis dat deze speaker niet aan te sluiten is op zijn tv. Daarom wil meneer Klooster de speaker ruilen voor een ander product. Maar Expert neemt de speaker niet terug. “Ruilen binnen acht dagen is geen wet, maar een gunst”, zegt de medewerker van Expert. Maar klopt dat wel? En wat weet winkelend publiek over het consumentenrecht? MAX Ombudsman Jeanine Janssen reageert in de studio.

 Kijk vrijdag Meldpunt om 19:20 op NPO2.

Geef een reactie