Registeren Inloggen

Aantal verkeersongelukken met fietsers flink gestegen

In 2018 moeten 123.000 verkeersslachtoffers naar de Spoedeisende Hulp. Het aantal slachtoffers was nooit eerder zo hoog. Dit komt volgens het onderzoek van VeiligheidNL door de flinke stijging van ongevallen met fietsers, waaronder veel ouderen.

Veel fietsongelukken

Ongeveer 46.800 van de verkeersongevallen overkomt fietsers. Vergeleken met 2009 is dat een stijging van 31 procent. De fietsers die op de Spoedeisende Hulp belanden zijn vaak ouderen. Volgens VeiligheidNL is meer dan 40 procent van de slachtoffers 55-plus. Het letsel dat deze leeftijdsgroep oploopt is meestal erger dan bij jongere mensen. De oorzaak van een fietsongeluk is vaak het eigen gedrag. De fietser let niet goed op of maakt een stuurfout. Soms veroorzaakt een slecht wegdek het ongeval of een andere verkeersdeelnemer is de boosdoener.

Stijging door vergrijzing

VeiligheidNL voorspelt dat het aantal verkeersslachtoffers op de fiets blijft stijgen. Door de vergrijzing komen er steeds meer ouderen in Nederland. Zij zijn erg kwetsbaar in het verkeer en zijn vaker betrokken bij een ongeluk met de fiets.

E-bike gevaarlijk

Volgens VeiligheidNL gebeuren er met een elektrische fiets niet meer ongelukken dan met een gewone fiets. Maar ouderen zitten vaker op een elektrische fiets en juist deze groep fietst meer. Zij hebben daardoor vaker ongelukken en vaker ernstige verwondingen. Maar de e-bike gaat wel hard en is zwaar. Een goed reactievermogen en voorzichtig op en afstappen is dus belangrijk.

Ongelukken voorkomen

U kunt iets doen om te zorgen dat elektrisch fietsen veiliger wordt. Kies een e-bike die bij u past en stel het stuur en zadel goed in. Het is belangrijk dat u met uw voeten bij de grond kunt, zodat u niet omvalt. U kunt ook gebruik maken van een achteruitkijkspiegel of een fietshelm. Of ga op fietsles met uw e-bike, net zoals onze presentator Elles de Bruin.

Fiets verzekeren

Als er zo vaak ongelukken gebeuren met elektrische fietsen, moet u die dan verzekeren? Volgens een onderzoek van de Consumentenbond verschillen de prijzen voor fietsverzekeringen. De meeste fietsers kiezen voor een basisverzekering. U krijgt dan geld uitgekeerd bij schade aan de elektrische fiets of bij diefstal.

Veilig fietsen in het donker

Bekijk ook ons artikel over fietsverlichting. Zo kunt u ook in het donker veilig op pad met uw fiets.

Bron: VeiligheidNL, nu.nl

Geef een reactie