Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Met drukte op de weg neemt ook de rijangst toe

De terugkeer van de drukte op de wegen en korte en natte dagen. Dat is een ramp voor automobilisten met rijangst. Bijna een miljoen Nederlanders met een rijbewijs kruipt hierdoor niet meer achter het stuur. En het neemt toe. Maar waardoor komt dat? En wat is hier aan te doen?

Totale paniek

Wilma Loos en Serena van Ostaay hebben allebei al jaren hun rijbewijs maar durven niet meer te rijden. Bij Wilma begint het in 2014. Onderweg naar haar dochter gaat het, zonder directe aanleiding, mis op de snelweg. ‘Ik kreeg hartkloppingen, kramp en heftige zweetaanvallen. Totale paniek. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Dat was heel heftig.’ Door de angst voor zo’n paniekaanval rijdt ze niet meer.

Nare kriebels

Bij Serena gaat het mis als de motor van haar auto voor het stoplicht afslaat en de auto’s achter haar toeteren. Daardoor raakt ze compleet in paniek en wisselt ze met haar vader die naast haar zit. Ook bij haar is een angstzaadje geplant dat gestaag doorgroeit. ‘Deze angst neemt bezit van me. Ik krijg vooral nare kriebels van auto’s achter en naast me. En daar wil ik vanaf’, zegt Serena.

Rijangst verhelpen

Rijangstcoach Johanna van Zwol stapt bij Wilma en Serena in om hen van hun rijangst af te helpen. Maar zij zijn niet de enige. In de studio praat Elles de Bruin door over dit groeiende fenomeen met specialist rijangst Sjaak de Coninck en verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Geheim

Verder in de uitzending: Thea de Moor klaagt bij pensioenfonds ABP omdat ze meent dat haar voorwaardelijk pensioen ten onrechte is onthouden. Tot twee keer toe wordt haar klacht afgewezen. Maar dan keert het tij wanneer De Moor via MAX Ombudsman hoort dat ABP in een identieke, maar niet gepubliceerde, zaak op de vingers is getikt door de Commissie van Beroep van ABP. Daarna stuurt ze deze uitspraak op naar het pensioenfonds en wordt ze alsnog in het gelijk gesteld. En precies hetzelfde gebeurt bij vier andere gepensioneerden van ABP.

In de studio pleit MAX Ombudsman Rogier de Haan voor openbaarmaking van uitspraken na klachtenprocedures met terugwerkende kracht. Want zo worden deelnemers goed geïnformeerd en worden ze gelijk behandeld.

Kijk vrijdag naar Meldpunt om 19:20 op NPO2

Geef een reactie