Registeren Inloggen

Tips voor het kopen van een nieuw bed

Een goed bed draagt bij aan een goede nachtrust. Wie het verkeerde bed koopt of een bed met gebreken, kan daar nachten van wakker liggen. In dit artikel leest u waar u op moet letten bij de aankoop van een bed.

Let op het keurmerk

Een goed bed kost soms wel duizenden euro’s. De investering moet het daarom dubbel en dwars waard zijn. Zorg dat u een bed koopt bij een winkel met een keurmerk, zoals het CBW-keurmerk. Kopen bij een CBW-erkende winkel biedt voordelen, maar vooral meer zekerheid. Winkels die CBW-erkend zijn, hanteren algemene voorwaarden die u als consument extra goed beschermen. Hierin zijn alle regels opgenomen die van belang zijn als u iets koopt. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie. Heeft u toch een probleem? CBW-erkende winkels hebben een onpartijdige klachtenafhandeling.

In de ochtend naar de winkel

Wordt het een boxspring, een bed met lattenbodem of een waterbed? Er zijn veel systemen, oriƫntatie vooraf is daarom belangrijk. Vraag bij vrienden of familie wat hun ervaringen zijn met het bed waar zij in slapen. Gaat u informatie inwinnen bij een fysieke winkel? Doe dit dan in de ochtend wanneer u nog fris bent. Hoe later u op de dag gaat, des te vermoeider uw lichaam is. Hiermee voorkomt u dat elk matras lekker ligt.

Verkoper aan huis? Neem de tijd

Sommige bedrijven komen bij u aan huis. Dat is makkelijk als u slecht ter been bent. Maar een verkoper zal u altijd proberen over te halen om een bed bij hem aan te schaffen. Voorkom dat u overhaast een handtekening zet onder iets wat u eigenlijk niet wilt. U kunt het gesprek altijd afsluiten met de zin dat u over het aanbod graag nog een nachtje wilt slapen. Mocht u de volgende dag nog interesse hebben, dan kunt u altijd contact opnemen. Meldpunt besteedde in november 2023 aandacht aan De gildeslapen. Een beddenbedrijf aan huis dat hoog-laag bedden levert, maar bij problemen onbereikbaar is.

Online winkelen heeft voordelen

Bedden en matrassen zijn ook online te bestellen. Dat klinkt onlogisch, maar deze methode van winkelen werkt goed voor mensen die tijd nodig hebben om hun opties af te wegen. Op deze manier kunt u ook goed de prijzen vergelijken, zonder dat u wordt afgeleid door een verkoper. Vaak zijn matrassen online ook goedkoper dan in de winkel. Het is wel belangrijk dat u het matras thuis op proef krijgt, zodat u eerst kunt proefslapen.

Let op voorwaarden bij proefslapen

Er zijn diverse soorten matrassen. Veel winkels bieden aan om het matras thuis uit te proberen. Het matras wordt vaak gratis of voor een klein bedrag thuisbezorgd. Bevalt het matras niet, dan wordt hij gratis opgehaald en krijgt u het aankoopbedrag terug. Maar niet alle voorwaarden zijn hetzelfde. Soms moet u de retourzending zelf regelen en betalen. En bij sommige winkels mag u het matras (eenmalig) ruilen als hij niet bevalt. Geld terug is dan geen optie. Een nadeel van proefslapen is dat het niet duurzaam is. De matrassen moeten een keer extra vervoerd worden. En er moet iets gebeuren met de afgedankte matrassen. Doe het dus niet te vaak.

Heeft u toch een bed of matras gekocht dat niet bevalt? In deze video geeft MAX Ombudsman Jeanine Janssen tips hoe dan te handelen.

Bron: Consumentenbond. Foto: Shutterstock

Geef een reactie