Registeren Inloggen

KIFID: Yarden mag polisvoorwaarden wel veranderen

Uitvaartverzekeraar Yarden mag de voorwaarden van een uitvaartverzekering zonder instemming van de klant wijzigen. De eerder doorgevoerde wijziging van de pakketpolis hoeft Yarden niet terug te draaien. Dat oordeelt het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) op dinsdag 6 oktober 2020. De uitspraak ligt in lijn met eerdere uitspraken van het KIFID over de versobering van de uitvaartverzekering.

Uitspraak KIFID

De recente uitspraak gaat om het overbrengen van uitvaartdienstenpakketten in 1993 van de Vereniging voor Crematie AVVL naar AVVL Uitvaartzorg N.V. Het KIFID oordeelt dat Yarden ook bij die pakketten de voorwaarden mocht wijzigen, zonder instemming van de klant. Volgens het KIFID heeft Yarden voldoende duidelijk gemaakt dat de wijziging noodzakelijk was om een slechter scenario, zoals een faillissement, te voorkomen. In zo’n situatie zouden de consumenten met een pakketpolis slechter af zijn, oordeelt het KIFID.

Financiële problemen Yarden

Yarden zit al tijden in financiële problemen. Dit komt deels door de lage rente en het feit dat er in het verleden veel naturapolissen zijn verkocht. Bij deze naturapolissen wordt geen vast geldbedrag uitgekeerd, maar worden alle uitvaartkosten vergoed, van kist tot cake. Omdat de kosten voor een uitvaart hoger uitvallen dan verwacht, besluit het bedrijf in de zomer van 2019 de naturapolis voor meer dan 380.000 verzekerden te versoberen. Klanten met deze polis moeten vanaf januari 2020 zelf opdraaien voor de hogere uitvaartkosten.

Rechter oordeelt anders

Een zure beslissing voor veel polishouders die dachten dat hun uitvaart financieel geregeld was. Een kleine groep stapt naar de rechter en krijgt in september 2020 voorlopig gelijk: Yarden moet de wijzigingen van de polis terug draaien. Maar in de behandeling en beoordeling van deze klachtzaak kijkt het KIFID niet naar de uitspraak van de rechter. Omdat die uitspraak volgens het KIFID niet meer is dan een voorlopige voorziening en geen inhoudelijk oordeel bevat.

Geen overname Dela

In 2019 kondigt DELA aan om noodlijdend Yarden te helpen. Maar de deal blijkt in oktober 2020 voor DELA te riskant. Ongeveer 1 miljoen polishouders van Yarden blijven in onzekerheid achter. Hoe dit zal aflopen, is nog onzeker. MAX Ombudsman Jeanine Janssen denkt dat deze zaak tot aan de hoogste rechter zal worden uitgevochten. Voor die tijd is het een kwestie van afwachten.

Geef een reactie