Registeren Inloggen

ABP betaalt 100 miljoen euro aan achterstallig pensioen uit

Duizenden ABP-gepensioneerden hebben, vaak jarenlang, een te laag pensioen ontvangen. ABP betaalt het achterstallige pensioen nu met terugwerkende kracht uit. Hiervoor reserveert het pensioenfonds 100 miljoen euro. Maar waarom duurt de uitbetaling nog een jaar, en hoe zit het met de rente?

Aanvulling samenvallende diensttijd

Dit achterstallige pensioen gaat om een aanvulling voor tweeverdieners. ABP-deelnemers bouwden voor 1995 vaak te weinig pensioen op, als hun partner tegelijk met hen ook een pensioen opbouwde. Om dit tekort aan te vullen riep ABP een ‘aanvulling samenvallende diensttijd’ in het leven. Het recht op deze aanvulling bestaat zodra beide partners AOW krijgen. Deze aanvulling kregen gepensioneerden niet automatisch, maar moesten ze aanvragen. Maar dat wist lang niet iedereen.

Stortvloed aan vragen

In januari 2020 zet MAX Ombudsman Rogier de Haan de schijnwerpers op deze regeling. Hij laat zien hoe deze makkelijk, met een formulier, aangevraagd kan worden. Zijn vermoeden was dat duizenden gepensioneerden, zonder het te weten, ook recht hebben op deze aanvulling. ABP sprak dit toen tegen, volgens hen was dit aantal beperkt. De televisie-uitzending van Meldpunt over dit onderwerp leidde tot een stortvloed aan vragen en reacties bij zowel MAX Ombudsman als ABP.

Jaarlijks 900 euro meer pensioen

Sinds de uitzending hebben 22.000 gepensioneerden de aanvulling aangevraagd, weet ABP inmiddels. Daarvan heeft het fonds er 14.000 beoordeeld. Aan 6000 hiervan is de aanvulling toegekend. Gemiddeld leidt dat tot een pensioenverhoging van 900 euro bruto per jaar. Omdat dit bedrag voor het aanvragen vaak al jaren is misgelopen, betaalt ABP dit na. Deze nabetalingen zijn meestal eenmalige bedragen van meer dan 10.000 euro per gepensioneerde.

30 miljoen is al betaald

ABP heeft tot eind juli 30 miljoen euro aan aanvullingen uitgekeerd. “In totaal hebben we hiervoor 100 miljoen euro gereserveerd”, zegt ABP-directeur Harmen van Wijnen. “Dus dat is serieus geld. Maar als je dit afzet tegen ons totaal belegd vermogen, dan zijn het cijfers achter de komma”.

“Excuses, we hebben nog een jaar nodig”

ABP moet nog 8.000 aanvragen beoordelen. Het fonds verwacht daarvoor nog tot midden 2021 nodig te hebben, tot ergernis van veel ABP-gepensioneerden en MAX Ombudsman Rogier de Haan. Van Wijnen: “De frustratie over de lange wachttijd begrijp ik helemaal. Dit is niet goed. Normaal is de wachttijd bij ABP maximaal 90 dagen. Daar zitten we nu ver overheen. Dus daar wil ik ook excuses voor aanbieden.”

Recht op rente

De gepensioneerden die te laat hun geld krijgen hebben vaak recht op rente. Dat staat in de wet. Wie zijn pensioenaanvulling al binnen heeft van ABP, moet deze rente nog apart opvragen bij het fonds. Na druk van de MAX Ombudsman verandert ABP dit. Vanaf nu rekent het fonds de wettelijke rente meteen mee bij de nabetalingen.

Rogier de Haan: ABP moet opschieten

Rogier de Haan heeft een dubbel gevoel over dit succes: “Aan de ene kant is het fantastisch dat zoveel mensen een onverwachte pensioenverhoging krijgen, met vaak een grote nabetaling. Maar dat dat zo is, komt omdat ze jarenlang te weinig pensioen ontvingen. Juist daarom moet ABP alles doen om de duizenden die nog op antwoord wachten, snel duidelijkheid te geven. Het kan echt niet dat mensen hierop soms nog een jaar moeten wachten.”

Heeft u hier vragen over?

In de video boven dit artikel beantwoordt ABP-directeur Harmen van Wijnen vragen van onze MAX Ombudsman. ABP heeft ook een speciaal telefoonnummer ingericht om vragen over deze aanvulling te beantwoorden. U kunt bellen naar het nummer 045 – 579 62 75.

MAX Ombudsman Rogier de Haan beantwoordt in een artikel op onze site de 23 meest gestelde vragen over de aanvulling samenvallende diensttijd. Ook vindt u hier het formulier dat u nodig hebt om de aanvulling aan te vragen. Lees het artikel op deze pagina.

Geef een reactie

Reacties (10)

  Frustratie over lange wachttijden , maar ook frustratie over slechte communicatie .In maart kreeg ik bericht dat voor 1 juli alles afgehandeld zou zijn .Op 7 juli heb ik gechat met een medewerker en die wist nergens van .Op 29 juli kreeg ik bericht dat ik voor 1 november bericht zou krijgen .Nu heb ik bericht gehad op 10 oktober dat ik geld krijg , maar nu moet weer papieren opsturen van welke pensioenfondsen ik een nabestaandenpensioen krijg .
  En daarna moet ik zeker nog zelf aanvragen om de rente ontvangen over het bedrag dat ik terug krijg .Hoe stroperig kan het e.e.a zijn .

  In februari formulier opgestuurd. In maart bericht gekregen dat het voor 1 juli afgehandeld zou zijn. Daarna niets meer gehoord. Vandaag geprobeerd te bellen, maar wachttijd van meer dan 10 min. Service en klantgericht werken kent het abp niet. Schandalig dat dit kan. Goed dat MAX hier bovenop zit.

  Ik mag toch aannemen dat ook de erfgenamen, van inmiddels overleden mensen die recht hadden op een nabetaling, automatisch zullen worden gecompenseerd en meegenomen?

  Dit pensioenverhaal zit heel geraffineerd in elkaar. Met dank aan een deel van de pers, die zich zelf betere kranten noemen. Klaas Knot en Wouter Koolmees manipuleren respectivelijk de rekenrente, die de laagste is van Europa, En roepen om het luidst dat de pensioen fondsen in het rood staan. Er gekort moet worden en dan weer niet met foute en valse gegevens. Toen ik met pensioen ging, heb ik meerdere malen een berekening opgevraagd. Die mogen we niet afgeven. Ik werd zelfs boos en bot te woord gestaan.
  Man jij beheerd mijn achterstallig loon en wordt daar goed voor betaald. Ik wil graag antwoord. De telefoon werd er op gegooid Aangetekende brieven eerder niet beantwoord.
  Nu ben ik er op creatieve wijze achter gekomen wat in mijn pot zat toen ik 65 jaar werd.
  We zijn nu beide bijna 80 jaar. Ik heb, met de huidige bruto uitbetaling zonder rendement nog recht op 50 jaar pensioen. Let wel, ik heb vanaf 18 jaar pensioen en AOW premie betaald. Dat is later slinks naar 25 jaar gedaan om het jongeren salaris te verhogen. Dit ter info.
  Door deze eenmalige betaling, zullen velen in een hogere belasting schijf vallen.
  Ik pleit er voor, dat het belastingvrij met de wettelijke rente van 4 % uitgekeerd wordt En als ik morgen dood neerval, dat het naar mijn ERFGENAMEN gaat.
  Met dank aan omroep Max.
  Ps. Maar ik ben bang, dat het net zo gaat als in prov. Groningen met de scheuren in huizen en gebouwen ; met de toeslag affaire en nu de pensioenen. Rekken, Rekken, tot ze dood zijn. Wist u dat het aardgas in Groningen verkocht is aan Duitsland? Dat die vanuit de Waddenzee onder een variabele hoek van 30 graad het Gronings gas weg boren?
  Duitse documentaire op TV. Groet, Henk

  Aanvulling. Als er een rekenrente van 3,9 % gehanteerd wordt, kan er het juiste pensioen uitbetaald worden en jaarlijks geïndexeerd. Het kost de overheid niets, nul nada.
  Door meerdere wetenschappers en actuarissen ( wiskundigen met pensioen kennis) onafhankelijk van elkaar berekend.. Maar daar willen Klaas en Wouter niet aan .
  Die hebben een andere agenda. Ze kunnen geen vier jaar vooruit denken .
  Maar pensioen 70 jaar. Bizar. Maar wie kiest die krijgt. Groet, Henk.

  Waar blijven de andere pensioenfondsen met indexeren? Het is van de gekke straks leven wij niet meer waar gaat het geld naar toe of komt het er gewoon nooit van? Wel onze werkende jaren overal aan mee betaald en keurig afgedragen.Ik geloof er niets van dat de pensioen fondsen in het rood staan.Waar bemoeit de overheid zich mee? Die hebben duidelijk een andere agenda ten kost van de gepensioneerden.Laten zij het geleende maar terug betalen.

  Vanaf maart bezig de aanvulling te krijgen elke keer weer opgeschort, nu wordt het voor 1 mei! mijn man is 89, een man van de dag, hoelang gaat dit duren?
  Bellen heeft ook geen zin.

  In april heb ik bericht gekregen dat ik recht op een aanvulling heb die ik in mei dan ook ontvangen heb.
  Nu is eind mei mijn partner overleden. Ik krijg daardoor een hogere AOW uitkering (alleenstaande). Van het ABP kreeg ik deze week het bericht dat ik door mijn hogere AOW uitkering geen recht meer heb op de aanvulling en moet ik die van de afgelopen 6 maanden weer terugbetalen. Ik begrijp hier niets van.
  De aanvulling zou dus alleen gelden zolang de partner nog leeft.
  Klopt dit? Is daar ergens informatie over te vinden want ik kan het momenteel op internet niet vinden. En geldt dit voor iedereen die in deze situatie terecht komt?

  Die nabetaling heeft grote gevolgen, kreeg 27 dec 2019 grote nabetaling van ABP, stond zomaar op de rekening maar geen info er bij, eerste week van januari 2020 kreeg ik eindelijk de schriftelijke bevestiging met de reden. De SVB had niet doorgegeven dat mijn vrouw al jaren in een verpleeghuis lag en ik dus recht had op meer pensioen, een regel waar ik nog nooit van gehoord had maar wel blij natuurlijk met dit extraatje!
  Begin dit jaar kreeg ik van HETCAK een briefje dat ik in 2019 te weinig eigenbijdrage had betaald en te veel eigenbijdrage heb gekregen dus moest dat allemaal terug betalen terwijl ik geen idee had waarom dat was. Begin juni van dit jaar weer een berichtje van HETCAK dat ik verzuimd had om mijn extra inkomsten uit 2019 niet juist had opgegeven, ja dat was natuurlijk achteraf het extraatje van het ABP, had het wel opgegeven bij het invullen van het belasting formulier. Ze zouden het uitzoeken hoe dat zat maar dat ik er rekening mee moest houden dat de eigenbijdrage omhoog zou gaan, Oja ze vertelden er ook nog bij dat mijn vrouw (die in het verpleeghuis woont) te veel AOW had ontvangen en dat ik dat moest veranderen en eventueel met een belasting deskundige moest overleggen wat het voordeligst voor ons zou zijn, gewoon AOW of duurzaam gescheiden AOW, heb nooit geweten dat daar verschil in zat trouwens! Later kreeg ik de berekening van HETCAK de eigen bijdrage over 2021 is verdubbeld wat betekend dat het terug te betalen bedrag bijna net zoveel is dan wat door het ABP betaalde bedrag dat over 10 jaar te weinig was betaald in zijn geheel aan HET ZAK betaald is. Het bedrag is niet door 10 gedeeld is wat eigenlijk eerlijk is omdat het een nabetaling over 10 jaar was en dus geen inkomen van 1 jaar. Was het door 10 gedeeld had het zelfs geen invloed gehad over de eigenbijdrage. Ben wel in beroep gegaan maar het is niet doorgegaan want de ambtenaren hadden nog geen tijd gehad en wettelijk mochten ze de dat uitstellen als het nodig was. Wel kreeg ik een uitnodiging voor een hoor zitting in Den Haag ef een telefonische hoor zitting, Beiden heb ik geweigerd want mijn gezondheid en gehoor problemen laten geen van beiden toe, Heb ze voorgesteld om bij mij thuis te komen of de vragen schriftelijk te stellen. Heb van hen nog niets weer gehoord. Wat ik met dit verhaal wil vertellen dat u goed op moet letten als u een keer te weinig uitgekeerde tegoeden achteraf krijgt uitgekeerd, net als ik en de oudertoelagen problemen kunt u er flink mee in de problemen komen. LET DUS GOED OP

  […] samenvallende diensttijd”. Deze aanvulling kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar. Toen De Haan hier eerder in Meldpunt aandacht aan besteedde, bleek dat tienduizenden gepensioneerden deze aanvulling ten onrechte nog niet ontvingen. Het […]