Registeren Inloggen

Pensioenoverzicht checken: zo weet u of uw pensioen klopt

MAX Ombudsman krijgt regelmatig de vraag: klopt mijn pensioen? Of: er blijkt een fout te zijn gemaakt bij de berekening door het pensioenfonds, moet ik daarvoor opdraaien? In de uitzending van 25 april 2025 stellen we de centrale vraag: “Wordt mijn pensioen onder het nieuwe pensioenstelsel foutloos ‘ingevaren’?”

De Nederlandsche Bank checkt niet alles

De pensioenfondsen moeten deze zomer hun data laten controleren door De Nederlandsche Bank (DNB). Maar voordat ze het bij DNB hebben ingeleverd, moeten ze eerst zelf een controle uitoefenen. En dat hebben de fondsen, als het goed is, de afgelopen tijd gedaan. Ook deze controle moest ieder fonds eerst laten checken door een externe accountant voordat DNB er nog eens doorheen gaat. Maar, niet alles wordt tot op individueel niveau gecheckt, zo laat DNB MAX Meldpunt weten. Maar, fouten die meegaan in het nieuwe stelsel, en dus later worden ontdekt, moeten worden hersteld, zo legt DNB directeur Toezicht Jochem Dijckmeester uit. Het is natuurlijk handig om zelf ook te checken wat er op uw pensioenoverzicht staat. Zeker voordat uw pensioen wordt ingevaren.

Uniform Pensioen Overzicht

Dus voordat ook uw pensioen onder de nieuwe wet valt, check wat er staat op uw Uniform Pensioen Overzicht, kortweg genoemd de UPO. Via mijnpensioenoverzicht.nl kunt u het pensioenoverzicht downloaden (wel eerst via uw DigiD inloggen). U mag ervan uitgaan dat de gegevens kloppen, hoewel u het vrijwel niet kunt controleren. U moet er maar op vertrouwen dat het allemaal goed is berekend. Daar heeft Meldpunt eerder al eens een uitzending aan gewijd.

Wat kunt u zelf nog controleren?

Als het goed is, staat op uw pensioenoverzicht welk bedrag u jaarlijks gaat ontvangen. Ook staat er bijvoorbeeld of rekening is gehouden met een echtscheiding. Er staat niet altijd of er een bedrag naar uw ex-partner gaat, laat staan dat er is weergegeven hoe hoog dat bedrag is. Wilt u dit weten, neem dan contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u nog wel het een en ander controleren. Werkt u het onderstaande vragenlijstje zelf even af:

  • Is mijn naam juist gespeld?
  • Klopt mijn geboortedatum?
  • Check de periodes dat ik bij een pensioenfonds of verzekeraar mijn pensioen heb opgebouwd.
  • Klopt het aantal fondsen of pensioenpolissen?
  • Is er sprake van een echtscheiding – zo ja, kloppen de gegevens hier?
  • Datum scheiding, naam partner: worden de afspraken die ik heb gemaakt met mijn ex-partner verwerkt (wordt de ‘verevening’ – zoals dat heet – verwerkt)?
  • Is het juiste en actuele e-mailadres bekend bij mijn pensioenfonds? Doorgaans is dat eenvoudig te checken en aan te passen in de ‘mijn omgeving’.

Klopt het bedrag op mijn pensioenoverzicht?

Als u twijfelt over de gegevens of het bedrag op uw pensioenoverzicht kunt u het volgende doen:

  • Neem contact op met het pensioenfonds.
  • Heeft u een pensioenverzekering, benader dan de verzekeraar.
  • Als die de gegevens niet aanpast of als die onvoldoende kan aantonen hoe uw bedrag is opgebouwd, leg dit dan neer als klacht bij het pensioenfonds of de verzekeraar.
  • Wordt het hierdoor nog niet duidelijk, dan kunt u een klacht indienen bij de Ombudsman Pensioenen.
  • Als het gaat om een pensioenverzekering, dan kunt u een klacht indienen bij het Kifid(Klachteninstituut Financiële Dienstverlening).
  • Bent u lid van een vakbond (geweest) of nu lid van een ouderenbond? Via een bond kunt u juridische steun krijgen.
  • Bent u voor rechtsbijstand verzekerd? Daar kunt u dan ook juridische steun krijgen.

Lees ook nog eens dit artikel als u een lager bedrag krijgt dan in uw pensioenoverzicht.

Wat zeggen de pensioenfondsen?

We hebben de fondsen ABP, PME, PFZW en PMT gevraagd wat ze doen om fouten te voorkomen, voordat het pensioenfonds onder het nieuwe stelsel gaat vallen. Alle fondsen geven aan dat ze er alles aan doen om de fouten eruit te halen.

ABP

Zo is het ABP 5 jaar geleden begonnen met het programma ‘Grip op Data’. Ze zijn de dossiers nog eens extra gaan controleren. Als er fouten naar boven komen, zijn deelnemers benaderd en de fouten hersteld. Over het uitbetalen van een aanvulling op het pensioen, bij ABP heet dit ‘aanvulling samenvallende diensttijd’, heeft ABP bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen tijdens de uitzending van Meldpunt op 25 april meer duidelijkheid gegeven: deze aanvulling blijft bestaan. Voor 1,2 miljoen deelnemers zal deze aanvulling een uitkering zijn “die niet zal dalen, die gaat gewoon mee.”

PFZW

Het pensioen voor zorgmedewerkers PFZW geeft aan dat als er een fout wordt gemaakt, waardoor een deelnemer te veel geld heeft gehad, dit geld niet wordt teruggevorderd.  Het fonds schrijft ons: “Ter voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel gingen wij de afgelopen jaren nog eens met een stofkam door onze administratie heen met als doel om onjuistheden op te sporen en recht te zetten.” Fouten die gemaakt waren voor arbeidsongeschikte deelnemers zijn de afgelopen tijd hersteld.

PME

Pensioenfonds PME schrijft ons: “Onze data zijn enkele jaren geleden bij de overgang naar een nieuwe pensioenuitvoerder ook zeer schoon opgeleverd en waar nodig gecorrigeerd. We zijn begonnen met een ‘schone lei’.” Het fonds voegt daaraan toe dat om over te gaan naar het nieuwe stelsel ook dit fonds nog een keer door de data is gegaan, en dat DNB dit nog zal controleren.

PMT

Ook PMT heeft onlangs alle gegevens nog eens flink doorgespit, omdat ze verhuisd zijn met hun administratie naar een nieuw systeem. Vervolgens zegt het fonds alle vertrouwen te hebben in de controle door DNB voordat het fonds overstapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Wat betreft fouten in de gegevens en het recht op herstel laat het fonds weten: “Data worden zeer lang bewaard, daardoor kunnen we eventuele fouten op de juiste manier, met terugwerkende kracht herstellen.”

(Bron: AFM, Kifid, Ombudsman Pensioen, De Nederlandsche Bank, archief. Foto: Shutterstock)

Pensioenstelsel 2.0: minder zekerheden, maar misschien meer kansen?

Geef een reactie