Registeren Inloggen

Metaalfonds PMT moet korten en Ben is niet blij

Ben van Essen is een goed pensioen beloofd. Maar nu het bijna zover ver is, wordt zijn pensioen misschien gekort. Hij maakt zich ernstige zorgen en noemt het diefstal. Gerard Roest, bestuurder van pensioenfonds PMT, en Martine Wolzak, journalist bij het Financiëel Dagblad, reageren op de dreigende pensioenkortingen.

Van Essen maakt zich ernstige zorgen

Ben van Essen is een goed pensioen beloofd door zijn pensioenfonds. Maar nu het bijna zover is, blijkt de vork anders in de steel te zitten. Zijn inkomsten worden minder. Hij heeft pensioen opgebouwd bij onder andere PMT. Dat fonds loopt niet goed. Van Essen maakt zich ernstige zorgen: “Wat toen voorspeld werd, gaan we nooit halen.”

156 euro minder

Als het pensioenfonds van Van Essen de afgelopen jaren geïndexeerd had, dan zou hij maandelijk 156 euro meer krijgen. Dat is bijna een kwart van zijn totale pensioen bij PMT. “Dat vind ik diefstal”, zegt Van Essen.

Zelf sparen voor pensioen

Gelukkig had Van Essen jaren geleden al een voorgevoel dat zijn pensioen minder werd. Hij is zelf voor zijn pensioen gaan sparen. “Ik heb in eigen regie een stamrecht B.V. opgericht. Dat is een constructie waarop ik een bedrag kan storten en waar ik nog geen belasting over betaal. Pas als ik AOW gerechtigd ben, kan ik er gebruik van gaan maken. En dan ga ik er ook belasting over betalen.”

Valsspelen

“Als je afspraken maakt en die veranderen tijdens het spel, noemen we dat valsspelen”, vindt Van Essen. Gerard Roest, bestuurder van pensioenfonds PMT, zegt dat de overheid, de toezichthouder, de Nederlandse Bank en de regering deze spelregels samenstellen. “Als pensioenfonds moeten we ons daaraan houden. Daar hebben wij beperkt invloed op.”

Te veel beloofd?

Martine Wolzak, journalist bij het Financiëel Dagblad, vindt dat er in het verleden te veel beloofd is. “Het had ook anders kunnen aflopen en daar is te weinig over nagedacht. Er had eerder nagedacht kunnen worden over dat we steeds langer leven met zijn allen. En pensioenfondsen maken een keuze: dek je het renterisico af of niet?” Pensioenfondsen kunnen zich namelijk indekken voor de lage rentes waar ze last van hebben. De pensioenfondsen die dat gedaan hebben staan er nu beter voor.

Achteraf

“Achteraf kun je altijd zeggen wat beter was geweest als we terugkijken. Maar als je vooruit kijkt is dat moeilijk”, legt Roest uit. “We kijken naar een paar scenario’s, maar we weten nooit welk scenario werkelijkheid gaat worden.”

We gaan korten

Roest verwacht dat ze moeten gaan korten. “Vanaf 31 december kunnen we precies zeggen hoeveel er gekort gaat worden, dat is ons peilmoment.”

Hoe groot is de kans dat kortingen overal doorgaan?

Op deze pagina leggen we in duidelijke taal uit wat u moet weten over de dreigende kortingen. Waarom korten fondsen? Hoe groot is de kans dat dit doorgaat? Zijn er ook andere oplossingen? Op deze pagina leest u wat gepensioneerden van de dreigende kortingen vinden. Wilt u dat de rekenrente omhoog gaat? Kom dan in actie voor uw pensioen en teken de petitie.

Geef een reactie

Reacties (7)

  Het is werkelijk schandalig wat ons de laatste tijd een rad voor ogen gedraaid wordt door DenHaag
  De pensioenpotten groeien er zit zo’n 1500 miljard in.
  Daar kunnen ze 100 jaar mee vooruit zelfs als er vanaf heden geeneens meer in gestort wordt.
  Deze nonsen moet stoppen.
  Bovendien moet gestopt worden met ons spaargeld en geld uit ONZEpensioenpotten bij de ECB te stallen Totaal moet dat al zo’n 73 miljard aan Nederlandse euro’s zijn.
  Dit wanbeleid is verontrustend.en kan zo niet doorgaan.
  Niemand begrijpt waar onze regering mee bezig was en is.

  10 jaar pensioen en 10 jaar achteruitgang dat hou je niet lang meer vol. We zouden de leden van de tweede kamer en de bewindslieden eens 10 jaar op de – nullijn moeten zetten

  PMT heeft afgelopen jaar 20% winst gemaakt, 8% gemiddeld sinds 2008.
  Wie is er nu gek.
  Weg met de regeringsleden die zich willen verrijken met ons Pensioen.
  Het is geld van de mensen en er is zoveel winst gemaakt dat we de jeugd die nu 18 jaar is gratis zouden kunnen voorzien van een volledig pensioen.
  Wat een kolder.
  Mensen die gezwoegd hebben en ingelegd hebben moeten gewoon hun geld en indexering krijgen.
  Niets meer en niets minder.
  En alles met terugwerkende kracht, zo rap mogelijk !
  Dieven zijn het, dat is de werkelijkheid. En de ouderen, die pikken het als een kip die de kop afgeslagen krijgt, die gaat ook rustig liggen. Een hond bijt je in je flik…er.
  Actie, Actie, Actie…

  Men roept altijd jeugd hier en daar…!!
  Laat de jeugd ook eerst eens 40 jaar betalen, dan heeft men ook recht van spreken.

  Toen ik begon bij te dragen aan mijn pensioen, werd mij voorgespiegeld dat wanneer ik met pensioen zou gaan, deze waardevast zou zijn. Goed geregeld toch. Wat ben ik van een koude kermis thuis gekomen. Kijk dat er problemen ontstaan doordat er een wereldoorlog uitbreekt kan ik begrijpen. Maar dat de problemen ontstaan door bedriegerij en misleiding waardoor ik en met mij vele anderen gekort moeten gaan worden. Waarom gekort worden. Zijn wij de laatste tien jaar al niet genoeg gekort, door het niet indexeren. Waarom niet al de potten bij elkaar en dat op de Nederlandse Bank
  gestald, Samen sterker. De ambtenaren politici kamerleden ministers Kon huis werden en worden allemaal via ons betaald door belasting inning. Waardoor ook zij solidair kunnen en moeten zijn met de overige gepensioeneerden.

  Een onzekere toekomst breekt aan bij onze gepensioneerden en ook allen die er bij aangesloten zijn.
  Wat houdt een korting van 7% in bij de metaalsector zowel PMT en PME.
  Voorbeeld: pensioen uitkering 1000€ per maand. (excl aow.)
  Er zou volgens het laatste nieuws worden gekort 7% is 70€ per maand dus 840€ per jaar
  Levensverwachting 20 jaar dus loop je mis 20×840€ 16800€ .
  Dit is je reinste diefstal waar je je leven lang last van zal hebben.
  Vooral omdat het er erg op lijkt dat dat de rente voorlopig bijna nihil blijft!
  En vooral in het verleden is er al eens 5a6% gekort in de metaalsector buiten de inflatiecorrectie die ook voor de gepensioneerden vanaf ongeveer 2008 niet meer is gecorrigeerd .
  Wie kan er zover vooruit kijken, dat onze pensioen miljarden meer of minder gaan opleveren
  Geen enkele (deskundige) econoom kan dit overzien.
  Vooral ook door wat er in de wereld plaats vindt met onze hedendaagse grillige wereldleiders.
  En als ons cabinet na een periode van 4 jaar weer uit het zadel wordt gewipt, en er nieuwe besluitvorming wordt genomen met weer een nieuw regering.Laat staan de besluitvorming bij de E.U.
  is de toekomst nooit te voorspellen!
  Velen onder ons gepensioneerden werkt al vanaf 15/16 jaar en
  hebben vanaf die tijd belasting en sociale lasten betaald.
  Zijn vanaf 25 jaar pensioenpremie gaan inleggen (ongeveer een dagloon per week) met een zekerheid van een goed inkomen na pensionering!
  Dat vertrouwen is geheel weggenomen.
  we mogen ons gelukkig prijzen dat we in een vrij land wonen met vele mogelijkheden mits je gezondheid je niet in de steek laat, mits je een goede opleiding hebt,mits je de tools bezit voor jezelf op te komen .
  Misschien ook niet afhankelijk bent van allerlei sociale toeslag instantie’s.
  En dus ook niet afhankelijk bent van het instituut pensioenfonds.
  Dan ben je in ieder geval financieel geslaagd in Nederland.
  Maar helaas de grootste groep is wel degelijk afhankelijk van de grillen van onze regering en pensioenfondsen
  Die zekerheid van een enigszins financiële onafhankelijkheid na je pensionering is ons ontnomen.
  Wij als kinderen van misschien in de oorlog of net daarna, hebben dikwijls met een lage opleiding echt moeten bikkelen om ons pensioen leeftijd te halen. Waarbij ook niet moet worden vergeten dat er dikwijls maar “een“ inkomen was, je partner bleef thuis voor de kinderen zorgen!
  Dat is heel anders dan de dubbele inkomens van deze tijd.
  Waarbij ook nog eens de eenverdiener nu behoorlijk benadeeld wordt wat betreft inkomstenbelasting t.o.v tweeverdieners. (Ook na je pensionering)
  Dan kunnen we nog even doorgaan, wat betreft een halve aow als je partner toevallig nog geen pensioengerechtigde leeftijd heeft!
  zo zijn er heel veel schrijnende gevallen met een karig pensioen die voor het zoveelste jaar moeten inleveren.
  Oplossing lijkt me heel simpel.
  Corrigeer pensioenen deels met verlagen van belasting.
  (Koppel de rekenrente met inkomstenbelasting van gepensioneerden)
  Bij een lage rekenrente pensioenfondsen inkomstenbelasting omlaag en als deze stijgt kan die ook omhoog bijgesteld worden!
  ik heb gesproken.
  Met vriendelijke groet
  Een verontruste gepensioneerde metaalarbeider!

  Het is natuurlijk een hoop onzin wat er over de pensioenen verteld wordt. Als de laagste rekenrente van Europa door Klaas Knot opgelegd wordt, een niet gekozen ambtenaar moet een ieder daar maar in mee gaan. Meneer Gerard Roest mag mij eens uitleggen hoe dit te verkopen is aan de eigenaren van het achtergesteld loon. Wij zijn ne 14 jaar gekort.
  Niet indexeren is korten. Als ik naar mijn eigen potje kijk, en deel dat door het bruto bedrag wat ik jaarlijks ontvang, heb ik zonder rendement nog 50 jaar pensioen geld te goed. Het laatste dubbeltje ontvang ik als ik 129 jaar jong ben. Nu weten de hooggeleerde economen al lang, dat we tegen die tijd ook zo oud worden.
  Maar de actuarissen die met exakte getallen rekenen, hebben een veel beter en eerlijker
  rekensysteem. De rekenrente naar 3,9%. Blijft er nog geld over voor de overheid ook.
  Het is ordinaire legale diefstal zegt de rechter. Groet, Henk.

  Martine Wolzak, journalist bij het Financiëel Dagblad, hoe kan je spreken over het moeten nadenken dat het verkeerd zou gaan? Er ligt een geldberg van 1800 miljard en dat zou te weinig zijn om 13 jaar niet te indexeren? Dat is 19% achter de wagen daar komen nog eens 2 keer korten bovenop dat was bijna 7%! Wie moet hier even over nadenken?
  En nu hangt ons weer een korting boven het hoofd na één jaar (2019) waar PMT 18,1% rendement heeft gehaald ga je schamen.
  Een Knot die met een zelfbedachte marktrente werkt van 0,6% is pure diefstal als je ziet dat het gemiddelde rendement over vele decennia 7% is, waar de eigenaren van die geldberg niets van krijgen, het is niet van Knot of Dijsselbloem of Koolmees het is van de spaarders, van ons dus dat achtergestelde loon.
  Als je 40 jaar hebt gewerkt en betaald voor je pensioen heb je daarvan 8 jaarsalarissen in die pot gegooid mogen we daar ons deel van ontvangen, daar denk ik over na.